kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yıldızlı koordinasyon ilk toplantısını yaptı

Duygu GÜVENÇ ANKARA
ABD ile askeri düzeydeki üçlü mekanizma ilk toplantısını yaptı. ABD'nin Genelkurmay 2. Başkanı ve Irak'taki Çokuluslu Kuvvet Komutanı dün Ankara'daydı..
Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush'un 5 Kasım'daki Beyaz Saray buluşmasında kararlaştırılan yeni askeri mekanizmanın ilk toplantısı Ankara'da dün yapıldı. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile görüşmek üzere ABD Genelkurmay İkinci Başkanı James Cartwright ve Irak'taki Çokuluslu Kuvvet Komutanı Orgeneral David Petraeus 5 saatliğine Ankara'ya geldi. Görüşmede, ABD'li komutanlar, Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı alınan son önlemler hakkında bilgi verirken, yeni askeri mekanizma çerçevesinde anlık istihbarat paylaşımının yöntemlerini de gözden geçirdiler.

ÖNLEMLER KONUŞULDU
ABD'li kaynaklardan edinilen bilgiye göre, toplantıda Kuzey Irak'ta, 5 Kasım'dan bu yana alınan güvenlik önlemleri masaya yatırıldı. Görüşmede, PKK kamplarına giden dağ yamaçlarının tutulması ve bu bölgelere gıda sevkıyatının önlenmesi, kamp güzergâhlarında araç geçişlerinin kontrol altına alınması, PKK'nın lojistik imkânlarının kısıtlanması gibi son dönemde atılan bazı adımlar da değerlendirildi. Üst düzey bir yetkili SABAH'a, "Kuzey Irak'tan son dönemde gelen bu tür önlemler beklentilerimizi karşılamıyor. Ama hemen sonuç görmek mümkün değil" dedi. ABD Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise, "5 Kasım'da Başkan Bush ile Başbakan Erdoğan arasında yapılan görüşmenin devamı niteliği taşıyan bu toplantıda generaller, aralarında Irak, ortak düşman PKK'yı yenmek amacıyla devam eden işbirliği ve güçlendirilmiş istihbarat paylaşımı gibi ortak konuların yer aldığı önemli sorunları ele aldılar" denildi. Orgeneral David Petraeus Ankara'ya gelmeden önce ise özel temsilcisi general Michael D. Barbero ve beraberindeki heyet, Erbil'e giderek, bölgesel Kürt hükümetinin Başbakanı Neçirvan Barzani ile PKK'ya karşı alınacak önlemleri görüştü.