kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Milli Piyango Genel Müdürü öldürüldü

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Milli Piyango Genel Müdürü öldürüldü
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak makamında vurularak, öldürüldü. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, bugün sabah saatlerinde makamında vuruldu. Balak'ı vuran kişinin Milli Piyango İdaresi Müfettişi Ahmet Öztürk olduğu öne sürüldü.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

ODADAN BAĞRIŞMA SESLERİ DUYULDU


Alınan bilgiye göre, olay Balgat Ziyabey Caddesi'ndeki Milli Piyango Genel Müdürlüğü binasında meydana geldi. Çalışanların verdiği bilgiye
göre, sabah mesaiye gelen İhya Balak'ın odasına ulaşmasından kısa süre sonra, elinde silah olduğu belirtilen Ahmet Öztürk. de odaya girdi. Bu sırada odadan bağrışma sesleri duyuldu.

"GÜVENLİĞİ ÇAĞIRIN"

Balak'ın ''güvenliği çağırın'' diye bağırmasının ardından silah sesleri geldi ve durum polise bildirildi. Yapılan ilk incelemede Balak'ın olay yerinde öldüğü belirtildi.

"HOŞGELDİNİZ. BUGÜN BENİM EN MUTLU GÜNÜM"

Zanlı Öztürk'ün bu sırada polisleri "Hoşgeldiniz. Bugün benim en mutlu günüm" diye karşıladıktan sonra, teslim olduğu belirtildi.

SALDIRGAN FAZLADAN İKİ ŞARJÖR TAŞIYORDU

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ın katil zanlısı kurum çalışanı Ahmet Öztürk'ün cinayeti 7.65 mm kalibreli Baretta marka tabanca ile işlediği, cinayet anında üzerinde fazladan iki adet dolu şarjör bulunduğu öğrenildi.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Öztürk, cinayeti işlemeden önce yanına çok sayıda mermi aldı. 7.65'lik Baretta marka taşıma ruhsatlı silahın içinde bulunan şarjörün yanı sıra Öztük, fazladan iki dolu şarjör ile Genel Müdürlük binasına girdi. Öztürk, Makam odasında Balak'a yakın mesafeden iki el ateş etti. Balak, başına ve boynuna isabet eden kurşunlar nedeniyle olay yerinde hayatını kaybetti.

Kısa süre sonra olay yerine gelen polislerce gözaltına alınan Ahmet Öztürk, Terörle Mücadele Şubesi'ne ait minibüsle Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken kurum çalışanları tepki gösterdiler.Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

ÖN MÜLAKATTA OLAYI HATIRLAMADIĞINI SÖYLEDİ

Gözaltında bulunan cinayet zanlısı Ahmet Ö'nün ifade vermek istemediği öğrenildi.Cinayetin ardından gözaltına alınarak Ankara Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine getirilen Ahmet Öztürk, adli tıpta yapılan kontrolünün ardından tekrar Emniyete getirildi.
Olayı soruşturan Ankara Cumhuriyet Savcısı İsa Kaya da Ankara Emniyet
Müdürlüğüne geldi. Zanlı ile ön mülakat yapan Savcı Kaya'nın, Ahmet Öztürk'e cinayeti neden işlediğini sorduğu, zanlının ise olayı hatırlamadığını kaydettiği öğrenildi. Zanlının, dengesiz davranışta bulunduğu ve ifade vermek istemediği belirtildi.
Ankara Barosunun, Ahmet Öztürk'nün ifadesinin alınması sırasında hazır
bulunmak üzere bir avukat görevlendirdiği de kaydedildi.

KATLİAM PLANLIYORDU


Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ın katil zanlısı Ahmet Öztürk'ün, yanına aldığı diğer 2 şarjör ile katliam yapmayı planladığı anlaşıldı. Polisteki ilk sorgusunda diğer mermileri genel müdür yardımcıları için yanına aldığını ifade eden Öztürk'ün sözleri, görgü tanıklarının "Cinayetten sonra genel müdür yardımcılarının odalarına gitti. Ancak onlar henüz işe gelmemişti" sözleriyle doğrulandı.

Milli Piyango'da büyük üzüntü yaratan cinayetin zanlısı Öztürk'ün, sağlık kontrolünden sonra getirildiği Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Cinayet Büro Amirliği'ndeki sorgusu devam ediyor. Burada verdiği ilk ifadesinde cinayeti dün planladığını itiraf Öztürk'ün, "Genel müdür ve yardımcılarını öldürmek için gittim. Ama diğerleri yoktu. Onları beklemek için kendimi odaya kilitledim" dediği öğrenildi.

Balak'ın "Hayatıyla keyfi olarak oynadığını ve yaptıklarıyla kendisini öldürmekten beter ettiğini" iddia eden Öztürk, "Tabancamın yanına aldığım 2 şarjör genel müdür yardımcılar içindi. Onları da vurduktan sonra kafama sıkacaktım" dediği bildirildi.

Zaman zaman karışık ifadeler verdiği belirtilen emniyet yetkilileri, Öztürk'ün psikolojisinin normal olmadığını da vurguladılar. İfadesinin ardından yargı önüne çıkarılacak olan Balak'ın katil zanlısı Öztürk'ün akli dengesinin yerinde olup olmadığının da kontrol edileceği kaydedildi. Öztürk'ün daha önce de telefonda Genel Müdür Balak ile tartıştığı ve ölümle tehdit ettiğini Milli Piyongo çalışanları ifade ettiler.


CİNAYETE GÖTÜREN HUSUMET: HAKSIZ PARA İDDİALARI

Cinayete kurban giden Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak ile katil zanlısı Müfettiş Ahmet Öztürk arasında, Öztürk'ün Milli Piyango Vakfı'na fazla ve haksız para aktarıldığı iddiasıyla hazırladığı rapor ve bazı bürokratları görevden aldırma girişimi nedeniyle uzun süredir bir husumet yaşandığı öğrenildi.

Geçmiş 20 yıllık dönemi kapsayan bir soruşturma yürüten Müfettiş Öztürk, bu dönemde milli piyango hasılatından Vakf'a fazla ve haksız para aktarıldığı iddiasıyla, bir rapor hazırladı ve ilgili birim amirlerinin görevden alınmasına çalıştı. Bu talebinde ısrarlı olan Öztürk'ün buna karşı direnç gösteren Genel Müdür Balak'a yönelik husumetinin giderek büyüdüğü iddia ediliyor.

Ahmet Öztürk'ün fazla para aktarma iddiasını Başbakanlık Teftiş Kurulu'na taşıdığı, Kurul'un iddiayı incelemeye aldığı da öğrenildi.

Türkiye Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ın makamında öldürülmesi olayıyla sarsılırken, zanlı olarak adı geçen Başmüfettiş Ahmet Öztürk'ün iki yıl önce Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın devlete ödemesi gereken parayı geciktirerek 20 yılda 30 trilyon lira haksız kazanç elde ettiği iddiasını gündeme getirdiği ortaya çıktı.

İddiaları yersiz bulunan Ahmet Öztürk, bir dizi hukuksal inceleme sonucu görevinden uzaklaştırılmıştı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ahmet Öztürk ve iddialarıyla ilgili verilen bir soru önergesini yanıtlarken Öztürk'ün "eylemleri ile mensubu olduğu kariyer, mesleğe duyulan güven ve saygınlığı sarstığı gerekçesiyle" kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildiğini, Milli Piyango İdaresi Yönetim Kurulu kararı üzerine APK uzmanlığı kadrosuna atandığını bildirmişti.

İki yıl önce basına yansıyan iddialara göre, Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın kuruma bilet satışlarından ödemesi gereken paraları faize yatırarak, 30 trilyon lira dolayında haksız kazanç elde etmesine ilişkin rapor hazırlandı. Raporu zanlı MP Başmüfettişi Ahmet Öztürk hazırladı. Raporda Milli Piyango personelinin kurduğu ve piyango biletlerinin baş bayisi olan Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın (Mil-Vak), kurumun hesaplarında bulunması gereken paraları kullanarak yaklaşık 30 trilyon liralık haksız kazanç elde ettiği öne sürüldü.

Rapordaki iddialara göre, vakıf, sattığı bilet paralarını ödediği ikramiye tutarını düştükten sonra her ay sonunda kuruma ödemesi gerekirken 3 aya varan gecikmelerle parayı faizde nemalandırdı. Paraların Milli Piyango'ya gecikmeli olarak ödendiği, faizin ise vakıf tarafından alıkonulup bazı kişilere yılbaşı ve bayramlarda hediyeler, faizsiz ihtiyaç ve konut kredisi, emekli olanlara da yüksek emekli ikramiyesi verilmesi şeklinde dağıtıldığı öne sürüldü.

Raporda şu iddialar yer almıştı:

"11 yıl boyunca kurumun hesabından yüzlerce milyar lira avans olarak dağıtıldı. Bu avansların büyük bölümü geri alınamadı. Avans sisteminin Türkiye'de piyango denince akla gelen İstanbul Bahçekapı Şubesi'nde en yüksek meblağda işletildi ve 600 milyar lira avans verilen iki personelden sadece yaklaşık 150 milyar lira geri alındı.

-Vakfın bilet satış bürolarında çalışan personelin maaşlarını ödemesi gerekiyordu, ancak bu paralar da devlete ödettirildi.

-Paralar Mil-Vak tarafından zimmete geçirildi ve irtikaplara rastlandı.
-Mil-Vak yönetiminde bulunan personel aynı zamanda Milli Piyango'da daire başkanı, şube başkanı gibi görevlerde bulunup ek kazanç alıyor.
-Yaşananlardan en üst düzeydeki yöneticilerin de haberi ve gayri resmi onayları bulunmaktadır."

Ahmet Öztürk, kesin bilgiye dayanmamakla birlikte avansların ve ay sonlarında ödenmeyen bilet bedellerinin bir kısmının, vakfın yönetiminde bulunan MP personeliyle şube müdürlerinin, vakfın büro personeli adına açtırılan hesaplarda, yüksek oranlardaki faizlerden yararlandırılarak kişisel hesaplara aktarıldığı şüphesi bulunduğunu da iddia etmişti.

Kanlı saldırının perde arkasından bir başka ayrıntı da basına şöyle yansımıştı: Ahmet Öztürk rapor çalışmasını başlattığı sırada genel müdürlük tarafından incelemeyi derhal bırakmasının istendiğini öne sürdü. Ahmet Öztürk, Milli Piyango Teftiş Kurulu Başkanı Kadir Akmeşe'ye "Gizli ve ivedi" damgalı bir resmi yazı da gönderdi ve zanlı olduğunu belirterek görevini bırakmasını istedi. Akmeşe'nin görevini bırakmaması üzerine Ahmet Öztürk Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. "Görevden alma" yazısı hakkında takipsizlik kararı verilen Ahmet Öztürk bu kez de Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulunmuştu. Ancak oradan da itirazın reddi kararı çıktı.

TBMM GÜNDEMİNE GELMİŞTİ

CHP Şanlı Urfa Milletvekili Turan Tüysüz de konuyu soru önergesi olarak TBMM'ye taşımıştı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın soru önergesine yazılı olarak cevap verdiği açıklamada şu ifadeler yer alıyordu:
"Talimatları dikkate almayan müfettiş tek başına soruşturma yapmaya yetkili olduğunda ısrar ederek, Teftiş Kurulu Başkanı'nı görevden uzaklaştırmaya teşebbüs etmiştir. Konunun yeniden incelenmesi, gerekirse soruşturulması talimatı verilmişir"

Unakıtan, Öztürk'ün bu işlemler sırasında 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar tespit ettiği iddasıyla resmen soruşturma başlattığını söylediğini ifade etmiş, "MİP Genel Müdürlüğü'nce adı geçen müfettişe bu iddiaların ciddi suçlamalar içerdiği, önemli sonuçlar doğuracağı, bu nedenle incelemenin ekip halinde yapılarak somut delillere dayandırılması talimatı verilmiştir" demişti.

ÖZTÜRK'ÜN İDDİALARI YERSİZ BULUNDU

Öztürk'ün tüm ikazlara rağmen Teftiş Kurulu Başkanı hakkında 'makam ve gasp suçu' işlendiği iddiasıyla adli makamlara suç duyurusunda bulunduğunu belirten Unakıtan, bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'işleme konulmama', Sincan Ağır Ceza Mahkemesi ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nce itirazın reddine karar verildiğini, böylelikle Teftiş Kurulu Başkanı'nın bir müfetiş tarafından görevden uzaklaştırılması işleminin kanunsuzluğunun da adli mercilerin kararıyla ortaya konduğunu ifade etmişti.

Öztürk'e, bu eylemleri ile mensubu olduğu kariyer, mesleğe duyulan güven ve saygınlığı sarstığı gerekçesiyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi.

Öztürk'ün daha sonra, soruşturma raporunda yer alan müfettişlik görevinden alınma önerisinin uygun bulunmasıyla, MPİ Yönetim Kurulu kararı üzerine APK uzmanlığı kadrosuna ataması yapıldı.

CENAZESİ ADLİ TIH MORGU'NA GÖTÜRÜLDÜ

Makamında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ın cenazesi, olay yerindeki incelemelerin ardından Adli Tıp Morgu'na götürüldü.

Balak'ın cenazesinin Çankaya Belediyesi'ne ait cenaze aracına konulmak üzere kurumdan çıkarılması sırasında kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı.

Kurumda sevilen bir yönetici olduğu öğrenilen Balak için kurum çalışanları, kendilerine her konuda yardımcı olan, iyiliksever bir insan olduğunu söyledi.

Öte yandan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan da Genel Müdürlüğe gelerek yetkililerden bilgi aldı. Aktan, burada yaptığı kısa açıklamada, "Çok üzüntü duyduk, çok kıymetli bir arkadaşımızdı. Hiçbir kaydadeğer neden yoktu. Anlaşılmaz bir olay" dedi.

İHYA BALAK'IN ÖZGEÇMİŞİ

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, 17 Haziran 2003 tarihinden bu yana genel müdürlük görevini sürdürüyordu.

1952 yılında Ankara'da doğan İhya Balak, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı Muavinliği görevine başladı. 1980'de Hesap Uzmanı olduktan sonra, Hesap Uzmanları Kurulu, İstanbul Grup Başkan Yardımcılığı, Hesap Uzmanları Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini yaptı.

İngiltere'de 1 yıl süreyle inceleme ve araştırmalarda bulundu. 1989 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü'ne Daire Başkanı olarak atandı. 1994'te Genel Müdür Yardımcısı oldu. Bu süre içersinde, Kamu Mali Yönetiminin yeniden yapılanması çalışmalarında Proje Koordinatörlüğü görevini üstlendi.

Vergi Kimlik Numarası Uygulama Projesinin başlangıcından uygulanması aşamasına kadar geçen tüm safhalarda yönetici olarak görev aldı. Vergi dairelerinin yeniden yapılandırılması ile tam otomasyon projesinin (VEDOP) hayata geçirilmesinde görev üstlendi. Maliye Ataşesi olarak 1995 sonunda 3 yıllığına yurtdışına atandı.

2 Haziran 2003 tarihinde Milli Piyango İdaresine Genel Müdür Vekili, 17 Haziran 2003'te de genel müdür olarak atandı. Hacettepe ve Çankaya Üniversitelerinde Öğretim Üyeliği görevi de yapan Balak, "Denetim" ve "Mali Tablolar Analizi" derslerini veriyordu.

AJANSLAR