kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ölüm cezası uygulamadan kalkıyor mu?

Yeni Haber
Genel Kurulunun İnsan Hakları Komitesi, ölüm cezasının uygulanmamasıyla ilgili bir karar tasarısını kabul etti.

Genel Kurulun insan hakları konularıyla ilgili 3. Komitesi, ölüm cezalarının uygulanmaması ve nihai olarak da tümden kaldırılmasıyla ilgili hazırlanan ve komiteye sunulan karar tasarısını 52'ye karşı 99 oyla kabul etti. Oylamada 33 ülke ise çekimser oy kullandı. Karar tasarısının gelecek ay içinde BM Genel Kurulunda oylamaya sunulması bekleniyor.

Oylamadan sonra gazetecilere tasarının en önemli hazırlayıcılarından biri olan AB ülkeleri adına bir açıklama yapan Portekiz'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Joao Manuel Guerra Salgueiro, dünyada ölüm cezasının uygulanmaması ve kaldırılması yönünde büyüyen bir eğilim olduğunu belirterek ''ölüm cezasının'' bir ceza olmadığının dünyada giderek büyük oranda anlaşıldığına dikkat çekti.

Fransa Büyükelçisi Jean Maurice Ripert de tasarının kabul edilmesinin son derece önemli bir gelişme olduğunu belirterek tasarının Genel Kurulda da kabul edilmesini umut ettiğini söyledi. Bu arada Çin, Malezya, Singapur, İran, Mısır ve Barbados temsilcileri, İtalya'nın fikir babası olduğu ve 87 ülke tarafından hazırlanıp komiteye sunulan tasarıyı kınadılar.

Tasarıya karşı oy verenler arasında dünyada ölüm cezalarının en çok görüldüğü ülkeler olan Çin, İran, ABD, Irak, Pakistan, Suudi Arabistan ve Sudan da bulunuyor. Tasarının kabul edilmesini memnuniyetle karşılayan Uluslararası Af Örgütünün verilerine göre ise dünyada 133 ülkede ölüm cezası ya tamamen kaldırılmış durumda ya da pratikte uygulanmıyor.