kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bursa'da lodos can aldı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Bursa'da lodos can aldı
Bursa'da saatteki hızı 60 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 93 kişinin hastanelere kaldırıldığı bildirildi.

Bursa Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, lodosun etkili olduğu dün geceden bu yana ''112 Acil Servis'' birimine başvuran 16 kişide karbonmonoksit zehirlenmesi tespit edildiği, lodos nedeniyle şofbenden sızan gazdan zehirlenen 1 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi.

Bursa kent merkezi ve ilçelerdeki hastanelere başvuran 77 kişiye de karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı konulduğuna dikkat çekilen
açıklamada, zehirlenen 23 kişinin hastanelerde müşahede altına alındığı, diğerlerinin ayakta tedavi edildikleri kaydedildi.

LODOS UYARISI

Açıklamada, Bursa'da kış aylarında özellikle lodoslu havalarda sobaların yanlış yakılması sonucunda birçok zehirlenme ve ölüm vakaları yaşandığı belirtilerek, ''Yapılan tüm uyarılara rağmen, ocaklar söndüren, geride kalanlara acılar bırakan, küçücük çocukların hayatını yok eden karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne bir türlü geçilememektedir'' denildi.

Lodosla birlikte zehirlenmelerde artış olduğuna işaret edilen açıklamada, temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobaların, özellikle lodoslu havalarda ''Baca tepmesi'' denilen olaylara neden olduğu, lodoslu havalarda yakılan sobanın ölüme davetiye çıkarmak anlamına geldiği ifade edildi. Açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:

''Kötü ve üzücü olaylarla karşılaşmamak için lodoslu ve fırtınalı havalarda soba yakmamalıyız. Hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz. Sobalı evde otururken; yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler görüldüğünde kişiyi mutlaka açık havaya çıkarmalı, oda havalandırılmalı ve vakit kaybetmeden 112 aranmalıdır. Unutmayın, ilk yardım hayat kurtarır. Zamanında yapılacak doğru, basit ve etkili bir ilk yardım zehirlenen kişinin hayatını kurtarabilir. Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerini önlemek için lodoslu havalarda sobaları yakmayarak tüm hayatları kurtarabilirsiniz.''

AA