kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

5 yıldan 20 yıla kadar hapisle yargılanacaklar

Yeni Haber
Van Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından "memuriyet görevinin gereklerine aykırı hareket etmek", "emre itaatsizlikte ısrar" ve "yurtdışına firar" suçlarını işledikleri iddiasıyla tutuklanan 8 asker 5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

Askeri Cezaevi'ne gönderilen askerlerin, tutuklanmalarına gerekçe gösterilen suçların cezalarının toplamı en az 5 yıl, en çok 20 yıl olarak hesaplandı. Askeri yargı çevreleri, soruşturma safhasında askerlerin tutuklanmalarına gerekçe gösterilen suçların vasıflarının değişebileceğine de dikkat çekerek, "Terör örgütünü övmek", "Terör örgütüne yardım veyataklık" suçlarının da iddianameye eklenebileceğini hatırlattı.

"Memuriyet görevinin gereklerine aykırı hareket etmek" suçunu işleyenler, 1 yıldan 3 yıla kadar, "emre itaatsizlikte ısrar" suçunu işleyenler 1 yıldan on yıla kadar ve "Yurt dışına firar edenler" üç yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

YAYIN YASAĞI

Van'daki Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, tutuklanan 8 askerle ilgili olarak, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığının talebi üzerine ''Soruşturmayla ilgili olarak soruşturmanın amacından saptırılmaması, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması'' amacıyla ''Tüm yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarına; Soruşturma konusuyla ilgili olarak bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama faaliyetlerinin kısıtlanarak, soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yapma yasağı konulmasına'' karar verdi.


8 ASKERDEN 4'Ü AİLELERİYLE GÖRÜŞTÜRÜLDÜ

Terör örgütü PKK üyelerinin, Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca bölgesindeki askeri birliğe saldırısı sırasında irtibat kesilen ve birliklerine dahil olduktan sonra Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından tutuklanan 8 askerden 4'ünün ailesi Van'da çocuklarıyla görüştü.

Alınan bilgiye göre, tutuklanan askerlerden Ramazan Yüce (Mardin), Fuat Başoda (Konya), İrfan Beyaz (Gaziantep) ve İlhami Demir'in (Ağrı) aileleri bugün Van'a geldi. Van Askeri Cezaevi'ndeki askerlerle görüşmek üzere Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'na giden aileler, çocuklarıyla görüştüler.

Konyalı er Fuat Başoda'nın babası Fehmi Salman, oğlunun tutuklandığı bilgisinin kendisine telefonla bildirildiğini, oğlu ile diğer askerlerin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Mardinli Ramazan Yüce'nin annesi de oğluyla yarım saat süren bir görüşme yaptığını, oğlunun sağlık durumunun iyi olduğunu, devlete güvendiğini bildirdi.

Askerlerden İrfan Beyaz'ın babası Halil Beyaz da Gaziantep'ten Van'a gelirken Bitlis'te trafik kazası geçirdiklerini ve kaza yaptıkları araçla Van'a devam ettiklerini söyledi.Van Barosu'nun askerlerin savunmasını yapmak üzere görevlendirdiği
Avukat Ramazan Korkmaz, tutuklama kararına itiraz edeceklerini kaydetti.