kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Başarısızlığın nedeni yerli yıldız yokluğu'

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Yeşil sahaların 'şeytanı' Rıdvan Dilmen: Son dönemdeki başarısızlığın sebebi Türk futbolcuların verimsizliği. Avrupa Şampiyonası'na gitme şansımız yüzde 50..
Milli Takım'ın Avrupa Şampiyonası grup elemelerinde peş peşe gelen başarısız sonuçlarına son olarak da Yunanistan yenilgisi eklendi. Fatih Terim için istifa sesleri yükselirken Beşiktaş Şampiyonlar Ligi'nde tarihinin en farklı yenilgisini aldı. 2000 yılında UEFA Kupası'nı alan Galatasaray bu sene Avrupa maçlarında sıradan takımlara bile mağlup oluyor. Bir tek Fenerbahçe, Avrupa arenasında aldığı iyi sonuçlarla yüzleri güldürüyor. Türk futbolunun bu durumunu bir dönemin en önemli futbolcularından ve günümüzün başarılı yorumcusu Rıdvan Dilmen'le konuştuk.

* Türk futbolunda bir düşüş var. Neden bu yıl böyle oldu?
Yabancı futbolcu ağırlıklı olan Fenerbahçe dışındaki takımlarda sezon başından bu yana belli sıkıntılar var. Bunun nedeni büyük beklentilerin olduğu yerli oyunculardan verim alınamamasıdır. Maalesef Türkiye'de başarılı futbolcular yabancılar oldu. Bakıyoruz bu sene Deivid, Kezman çıkış yaptı. Alex vardı diyoruz. Sezon başında Lincoln iyi oynadı diyoruz. Türkiye'de konuşulan yerli oyuncu pek yok. Temel neden yerli oyuncuların başarısızlığı. Çünkü bu dönem yetenekli oyuncu yok. Adaptasyon sorunları var.

* Milli Takım'daki başarısızlığın nedeni de bu mu?
Evet. Bu durum yurtdışında oynayan futbolcularımız için de geçerli. Tuncay'ın performansında bu yıl ile geçen yıl arasında büyük fark var. Emre Belözoğlu ve Fatih Tekke aynı şekilde. Milli Takım'ı oluşturan futbolcuların bireysel anlamda yetersizlikleri var. Türk futbolunda son haftalarda sadece Gökhan Gönül ile Semih var. Onlar da zaten kadroya yeni dahil edildiler. Fatih Terim, bu kez üç forveti almadı. Sanki, "yerden" oynamak için yapılmış bir kadro.

FENER'İN SIRRI DEFANSTA
* Avrupa Şampiyonası'na gitme şansımız ne?
Yüzde 50. Eğer Yunanistan maçından iki gün sonra, bırakın Norveç'i, çok sıradan bir takımla da oynasaydık şansımız hiç yoktu. Futbolcular oynayamayacak durumdaydı. Verilen aranın yarayacağını düşünüyorum.

* Milli Takım'ın şampiyonaya gidememesi Fatih Terim efsanesinin sonu mu olur?
Fatih Terim Türkiye'nin bir numaralı teknik direktörüdür. Başarısız olduğu dönemler de vardır, şimdi olduğu gibi. Ama daha yolun sonu gelmedi, biraz beklemek lazım. Eğer gidemezse, yakından tanıdığım için söylüyorum, Türkiye'de çalışacağını zannetmiyorum. Serüvenine yurtdışında devam eder. Ama Türkiye'de zaten Milli Takım ve Fenerbahçe teknik direktörleri çok masaya yatırılır.

* Fenerbahçe'nin Avrupa'daki başarısını nasıl açıklıyorsunuz?
Fenerbahçe oyuncu anlamında değil de takım anlamında en iyi dönemi yaşıyor. Fenerbahçe'nin tarihine baktığımız zaman yıldız oyuncular hep olmuştur. Bu yıldızlara rağmen başarılı olamıyordu. Çünkü takım oyunu yoktu, şimdi var. İstikrar da var. Son 5 yılda da iki teknik direktör değiştirdi. Christoph Daum üç yıl görev yaptı. Bu dönemde Fenerbahçe Avrupa ile başa baş oynamayı öğrendi. Zico da yedi, sekiz maçlık bocalamadan sonra Daum'un bıraktığı yoldan devam etti. Takımın savunmasını güçlendirdi. Sistemini bozmadan da Roberto Carlos gibi oyunun her bölümünü dakika dakika oynayan bir oyuncu aldı. Fenerbahçe aslında iyi bir savunma takımı. Eskiden sadece hücum yaparak başarılı olmak istiyordu ama kazanamıyordu. Şimdi önce savunma daha sonra hücum yaparak kazanıyor.