kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tutkuyu ateşleyen kostüm

Keira Knightley'in Kefaret filmindeki sevişme sahnesinde giydiği zümrüt yeşili, kuştüyü kadar hafif ipek elbise herkesin aklında. Peki bir elbise nasıl ön plana çıkmayı başarıyor? Kostümlerin sırrını, tasarımcısı Jacqueline Durran anlattı..
26 Ekim'de sinemalarda gösterime giren ve Ian McEwan'ın kitabından uyarlanan Kefaret (Atonement) filmi, hikâyesi kadar kostümleriyle de dikkat çekiyor. 1935 yılında geçen filmin kostümlerini 2005 yılında Aşk ve Gurur (Pride & Prejudice) filmindeki kostümleriyle Oscar kazanan tasarımcı Jacqueline Durran hazırladı. Filmde Cecilia Tallis karakterini canlandıran Keira Knigthley, çocukluk arkadaşıyla evin kütüphanesinde seviştiği bir sahnede kuştüyü kadar hafif ipekten, özel zümrüt yeşili bir elbise giyiyor. Ian McEwan'ın romanında elbiselerin başlı başına bir karakter olarak karşımıza çıktığını söyleyen Durran, bu sahne için ikili arasındaki tutkuyu ateşleyecek bir kıyafet tasarladığını belirtiyor: "Sadece Knightley'in vücuduna odaklanmak yerine, onun vücut hatlarını kıyafetle adeta çerçeveledim ve yarı-çıplak bir his kattım. Tutku ve sevişme sahnesi kadar kıyafet de bu sahnede ön plana çıkmalıydı."

KIYAFET DETAY OLAMAZ
Kefaret ve Aşk ve Gurur'un yönetmeni, kostümlere oldukça önem veren Joe Wright. Bir kukla tasarımcısı olan annesi Wright'a, ilk ders olarak kıyafetlerin sahnede ufak bir detay olarak geçilmemesi gerektiğini öğretmiş. Wright, "Sevişme sahnesinde kostümün ön plana çıkması gerçekten de çok zordur ama imkânsız değildir. Biz de bunu başardık. Elbisenin de sahnede bir karakteri var. Knightley dizini yukarı doğru kaldırdığında, kıyafet aşağı süzülüyor ve bu sizin dikkatinizi çekiyor," diyor. Jacqueline Duran bugüne kadar birçok film için kostüm tasarladı ve ödül aldı. 2003 yılında vizyona giren Tutku Nehri (Young Adam) ve 2004 yılında vizyona giren Hemşire (Vera Drake), Durran'ın çalıştığı filmlerden sadece birkaçı. Üniversitede felsefe eğitimi alan tasarımcı, 20 yaşına geldiğinde asıl yapmak istediği şeyin film setlerinde çalışmak ve kostüm tasarlamak olduğuna karar vermiş. Mike Leigh'ın yanında asistan olarak işe girmesiyle de film endüstrisine ilk adımını atmış. Durran, "Bir film için kostüm tasarlarken çok fazla vaktimiz olmuyor. Aşk ve Gurur'la Oscar kazandım. Ancak kostümler için sadece altı haftam vardı. Üstelik bazı kostümlerle karakterin yaşını da değiştirmeliydim. Ama çok çalışınca ve kıyafetin işin ne kadar önemli bir parçası olduğunu kavrayınca oluyor," diyor. Duran, Hemşire filmiyle de BAFTA ödülünü almıştı.

MAYO GERÇEK KATALOGDAN
Filmde Cecilia Tallis karakterinin giydiği tüm kıyafetler sade ama bir o kadar da çarpıcı. Kostüm tasarımcısı Durran, en çok da Cecilia için mayo tasarlarken zorlandığını belirtiyor: "Dönem filmi için kostüm tasarlarken önünüze çıkan bazı zorluklar vardır. Cecilia'nın bikinisi hem modern görünmeli, sıkıcı olmamalı hem de döneme uygun olmalıydı. Ben de Fransız fotoğrafçı Jacques- Henri Lartigue'nin 1920'li yıllarda çektiği bir mayo kataloğunu örnek aldım. 1920'li yıllardaki sıkıcı yün mayoların yerine esneyebilen sentetik bir mayo tasarladım. Ve üzerine de kauçuktan beyaz bir şapka yaptım. Bu şapkanın içinde mükemmel görünebilmek için Knightley kadar güzel olmanız gerekir."
Haberin fotoğrafları