kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Pazar SABAH 
GÜNTAY ŞİMŞEK

Dubai'de dolarlar uçuşacak

Her iki yılda bir yapılan ve bugün başlayan Dubai Havacılık Fuarı'nda, Ortadoğu merkezli havayollarının milyar dolarlık uçak alımlarına imza atmaları bekleniyor. 150'ye yakın uçağın sergileneceği fuarın en büyük katılımcıları, her yıl olduğu gibi yine irili ufaklı iş jeti üreticileri olacak.
Paris Air Show ve Londra Farnborough'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü havacılık fuarı olan Dubai Havacılık Fuarı (Airshow), 11 Kasım-14 Kasım arasında 10. kez kapılarını açıyor. Fuarda, havacılık endüstrisine milyarlarca dolar yatırım yapan bölge ülkelerinin, uçak üreticilerine büyük siparişler vermesi bekleniyor. Dubai askeri uçak üreticileriyle füze ve savunma sanayi alanında faaliyet gösteren büyük şirketlerin de iştahını kabartıyor. Amerikan araştırma merkezi Forecast International'a göre 2008 yılında Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri savunma sanayi için 50.6-51.6 milyar dolarlık alım yapacak. Bu rakam, 2007 yılındakinden 2 milyar dolar daha fazla. Bu alanda en büyük harcamayı 33.5 milyar dolarla Suudi Arabistan yapacak. 900'den fazla şirketin katılacağı Dubai'de en büyük yarış Boeing ve Airbus arasında yaşanacak. Ancak her iki şirket de bu yıl, fuarda sınırlı sayıda uçağını sergileyecek. Airbus, A380 ve A318 Elite uçağını getirirken, Boeing daha çok savunma sanayi ürünleriyle fuarda boy gösterecek. Boeing ve Airbus'ın gözü; 3.95 milyar dolarlık 50 uçak almayı planlayan Sharjah (Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir emirliği) merkezli düşük maliyetli havayolu şirketi Air Arabia'da olacak. Şirket daha önce Boeing 737 veya Airbus A320 alabileceğini açıklamıştı. 50 adet Boeing 737-800 modeli, 3.95 milyar dolar, 50 adet A320 modeli ise 3.35 milyar dolar ediyor.

İŞ JETİNE İLGİ BÜYÜK
Şu ana kadar 140 uçağın fuara katılımı kesinleşti. Dubai'ye en yoğun ilgi ise iş jeti üreticilerinden geldi. Amerikalı Gulfstream, Kanadalı Bombardier, Brezilyalı Embraer, Fransız Dassault, Hawker Beechcraft, Cessna, Cirrus gibi çeşitli tip ve sınıfta iş jeti üreten şirketler, tam kadro fuardaki yerini alacak. Eclipse, Grob ve Diamond gibi mikrojet üreticileri de ilk kez çok hafif jet sınıfında yer alan ürünleriyle pazarda kendine yer arayacak. 40 bin ziyaretçi beklenen fuarda, İngiliz kraliyet hava akrobasi takımı Red Arrows da her gün gösteri uçuşu yapacak. İki yılda bir yapılan fuar, 2009 yılında ise Jebel Ali'deki yeni merkezine taşınacak.