kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HİÇ GOCUNMAM! "Dün antrenmanda çalıştırdığım oyunculara İngiltere maçından anılar anlattım. 'Bunların devamı yok mu hocam?' diye takıldılar. Esprili bir insanım, hiç gocunmam." KALECİ DUYGUSUZ OLACAK "Eskiden deli olmayanı kaleci yapmazlardı. Atlayacak, sıçrayacak, hiperaktif olacak... Ben duygusaldım. Ama kalecinin duygusuz olması lazım; yediğin golü unutacaksın."

9. gol gelmesin diye dua ettim çünkü tahtım elden gidecekti!

ŞİRİN SEVER
Beşiktaş'ın 8-0'lık İngiltere yenilgisi "Tarih tekerrürden ibarettir," dedirtti. 23 yıl önce Milli Takım formasıyla İngiltere'den sekiz gol yiyen ve şu an Bursaspor'da kaleci antrenörlüğü yapan Yaşar Duran, "Benden sonra İngiltere'ye hem 5-0, hem de 8-0 yenildik. Bir tek benim adım hatırlanıyor!"..
- İngiltere'ye her yenildiğimizde hatırlanmaktan bıktınız mı?
- İlk zamanlar kötü geliyordu tabii; dışarı çıkmak, gözükmek bile istemiyordum. Hedef insan haline geliyorsunuz. Utanıyordum, "Bunları hak etmedim," diyordum. Bu son 8-0'lık yenilgiden sonra en az 50 arkadaşım aradı; "8 sana neyi hatırlatıyor kardeş?" dedi. Bütün basın arıyor. Hatırlanmak, gündeme gelmek kötü bir şey değil, hoşuma da gidiyor. Nihayetinde hırsızlık yapmamışız, devleti dolandırmamışız, ülkeye zarar vermemişiz! Top oynamışız sadece; kötü, şanssız bir günümüzdü!

- Tek açıklamanız şanssızlık mı?
- İngilizler yüksek toplar kullanıyor ya, sahaya o yüzden beni sürdüler. Maç 4-0 olduğunda çıkmak istedim, sinirlerim bozuldu. Candan Tarhan hocamız "Tercihimi orta sahadan yana kullanacağım, sen devam et" dedi. O an çıkarsa, 8'lik damgayı yemezdim!

- Sizce o gün yaşadığınız neydi? İnsanın basireti mi bağlanıyor?
- İnanın o maçtan önce bir ay korner, taç çalıştık. Taktiklerini biliyorduk; yüksek atarlar, arkaya aşırırlar, arkadan hamle yaparlar. Bile bile lades! Gardımızı almamıza rağmen yumruk yiyoruz. O zaman İngiliz Milli Takımı'nda Lineker hariç 1.85'in altında adam yoktu. Bizim takımda ben, Raşit, Abdülkerim hariç hepsi kısa. Adamlar bunu kullandı!

- Ne hissetmiştiniz o anlarda peki, 'Benim yüzümden kaybettik' duygusu yiyip bitiriyor mu insanı?
- O maçın kasetlerini sonradan çok seyrettim; Hakan'ınki gibi belki bir-iki hatam olmuştur sadece...

- 8-0'lık yenilgiyle efsane olmak ne hissettiriyor insana peki?
- Benim kariyerimde o kadar çok 'en'ler ve 'in'ler var ki... En çok Milli Takım'da oynamış kaleciyim, ikinci ligden, Anadolu kulüplerinden Milli Takım'a seçilen ilk kaleciyim, en çok penaltı atan kaleciyim. Evim müze gibidir; 23 sene içinde öyle kupalarım, başarılarım oldu ki... En az 20-30 hocayla çalıştım, kötü kaleci olsam oynatmazlardı.

- O günlerde bir tek size mi yüklenildi, sadece siz mi suçlu ilan edildiniz?
- Hemen hemen öyle. Yıllarca o kadar emek vermişim Milli Takım'a, beni ne federasyon, ne kulübüm, ne futbolcular derneği, ne basın kolladı. Bir tek ailem ve arkadaşlarım "Boşver," demiştir.

- 'Kova Yaşar' lakabı üzüyor mu?
- Çirkin bir kelime değil mi? Kaba, çirkin bence. Bir taraftan 'efsane' diyorlar, yarın öbür gün belgeselim olacak. Hayatımı yazmak için teklif var. Ben modadan anlamam, hangi restoran iyidir bilemem ama futbolu iyi bilirim, çekirdekten yetiştim ben...

- Futbol defterini kapatmayı düşünmediniz mi hiç?
- Hayır çünkü futbolcu olmasaydım ya Almanya'ya gitmiş beş çocuk babası olmuştum ya da sağ-sol davasına vurulmuştum! Lise 2 terktim, başka işim yoktu, para kazanmam lazımdı.
Haberin fotoğrafları