kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kış erken geldi-HARİTALI

Yeni Haber
Yaz boyunca bunaltan sıcaklar yerini erken gelen soğuk havaya bıraktı. Yurdun çeşitli bölgelerinde kendini iyiden iyiye hissettiren soğukların meteorolojiden gelen haberlerle devam edeceği öğrenildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yarın batı bölgelerde lodos ile birlikte etkili yağış beklendiğini bildirdi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, halen iç ve doğu kesimlerde devam eden yağışlara ek olarak yarın batı kesimlerin yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor.

Bugün, Marmara'nın güney ve doğusu, Kuzey Ege, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu Akdeniz'in doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış bekleniyor.

Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların, Batı Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Akdeniz'in Doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de etkili olacağı tahmin ediliyor.

Yarın sabah saatlerinde Doğu Anadolu'nun doğusunda devam edecek yağışlara ek olarak yurdun batı kesimlerinin yeni bir yağışlı havanın etkisine girmesi bekleniyor. Bu nedenle yarın, öğle saatlerinden itibaren Marmara ve Ege bölgelerinde, akşam saatlerinde Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz'de yağış olacağı tahmin ediliyor.

Lodos ile birlikte genellikle yağmur ve sağanağın gece Batı Karadeniz'in yüksek kesimlerinde, karla karışık yağmur şeklinde görülecek yağışların ise İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Edirne, Balıkesir, İzmir, Aydın ve Muğla illeri başta olmak üzere Marmara ile Kuzey ve kıyı Ege'de etkili olması bekleniyor.

Salı günü güney ve iç, Çarşamba günü güney ve doğu bölgelerde aralıklarla devam edecek yağışlara ek olarak, Perşembe gününden itibaren yurdun batı kesimlerinin yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor.

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Yarın, lodosla birlikte iç ve batı bölgelerde 2 ile 4 derece artacak hava sıcaklığının, Salı günü poyrazla birlikte kuzeybatı kesimlerde azalacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın yarın batı bölgelerde lodostan, Salı günü kuzeybatı kesimlerde poyrazdan kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

Yarın lodos ile birlikte görülecek yağışların, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale, Edirne, Balıkesir, İzmir, Aydın ve Muğla illeri başta olmak üzere Marmara ile Kuzey ve Kıyı Ege'de etkili olmasının beklendiği bildirilen açıklamada, ani sel, su baskını, taşkın, çatı uçması, soba zehirlenmelerine karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiği vurgulandı.

YURDUN DOĞU KESİMİNDE ETKİLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yurdun doğu kesimlerinde etkili yağış beklendiğini bildirdi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, özellikle doğu kesimlerde görülecek yağmur ve sağanak yağışların, Doğu Akdeniz'de Adana, Kahramanmaraş, Batı Karadeniz kıyılarında Zonguldak, Bartın, İnebolu, Doğu Karadeniz'de Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Doğu Anadolu'da Erzurum, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Batman, Hakkari, Şırnak ile Adıyaman çevrelerinde kuvvetli rüzgarla birlikte etkili olmasının beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, kuvvetli rüzgarın hasarlı etkileri, sel, su baskını gibi yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

ARDAHAN'DA HAVA SICAKLIĞI EKSİ 9 DERECEYE KADAR DÜŞTÜ

Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz etkilerken, bölgede gece en düşük hava sıcaklığı, eksi 9 dereceyle Ardahan'da ölçüldü.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede bugün karla karışık yağmur ve kar yağışı beklenirken, gece en düşük sıcaklık eksi 9 dereceyle Ardahan'da kaydedildi.

Diğer illerde ise gece en düşük hava sıcaklığı, Erzurum'da eksi 6, Kars'ta eksi 4, Erzincan 5 ve Iğdır'da 1 derece olarak belirlendi.

Bugün beklenen en yüksek hava sıcaklıklarının da Erzurum'da 6, Kars'ta 4, Iğdır'da 13, Erzincan'da 10 ve Ardahan'da 4 derece olması tahmin ediliyor.

Yetkililer, Karadeniz ve Balkanlar'dan gelen yağışlı hava sisteminin etkisi altında olan bölge genelinde, yarından itibaren gece hava sıcaklıklarının eksi 12-13 dereceye kadar düşmesinin beklendiğini ifade ettiler.

İSTANBUL'A DOLU YAĞDI

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, Marmara Denizi'ni etkisi altına alan lodosun yarın da devam edeceğini bildirdi.

Yıldırım, İstanbul'da bugün ve önümüzdeki günlere ilişkin hava durumunu değerlendirirken, ''Kentte bugün aralıklarla dolu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış gerçekleşti. Lodos fırtınası yarın da devam edecek. Sıcaklıklar bugün 12 derece civarında seyretti'' dedi.

Sıcaklıkların yarın 3-5 derece artacağına işaret eden Yıldırım, ''Yarın da yağmur bekleniyor. Özellikle akşam saatlerindeki yağış, sel ve su baskınlarına neden olabilecek. Salı gününden itibaren sıcaklık yine azalacak ve lodos etkisini kaybederek, rüzgar yıldız ve poyraza dönecek'' diye konuştu.

ULUDAĞ'DA KAR KALINLIĞI 32 SANTİMETREYE ULAŞTI


Önemli merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığının 32 santimetreye ulaştığı bildirildi.

Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, ''oteller bölgesi''nde kar kalınlığı, son yağışlarla birlikte 32 santimetreye ulaştı.

Sıcaklığın eksi 6 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da görüş mesafesinin sis nedeniyle zaman zaman 100 metrenin altına düştüğü bildirdi.

KARTALKAYA'DA KAR KALINLIĞI 28 SANTİMETREYE ULAŞTI

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya'da kar kalınlığı 28 santimetreye ulaştı.

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya'da kar yağışı devam ediyor. Kayak merkezinde kar kalınlığı 28 santimetreye ulaştı. Hava sıcaklığının eksi 2 dereceye kadar düşmesi nedeniyle kayak merkezi yolunda yer yer buzlanmalar oluştu.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının yüksek kesimlerde gün boyu devam edeceğini ifade ettiler.

KARTEPE'DE KAR KALINLIĞI 25 SANTİMETREYE ULAŞTI

Kocaeli'nin kayak merkezi olan Kartepe'de kar yağmaya devam ediyor. Belli aralıklarla yağan kar zirvede 25 cm'e ulaştı.

Akşam saatlerinde başlayan yağmur, yüksek tepelerde kara dönüştüdü. İstanbul'a 1 saat mesafede olan 1700 rakımlı Kartepe Kayak Merkezi'ne gece boyunca kar yağdı. Kayak merkezinde kar kalınlığı 25 cm'e ulaştı. Son zamanlarda sık sık yağan kar en çok kış turizmcilerini sevindirdi. Geçen yıl 3 Kasım'da Kartepe'de ilk kar yağdı, 1 ay sonra da 3 Aralık'ta ikinci kez kar düştü.

Geçen yıl kar yağışının geç gelmesine üzülen kış turizmcileri, bu yıl ise erken gelen kara seviniyor. Ekim ayında ilk karın yağdığı Kartepe'de bugün 4'üncü sefer kar yağıyor. Kar kalınlığının 25 cm'e ulaştığı Kartepe'de kalınlık 70 cm'e ulaştığı zaman kayak yapılabilecek.

Bu yıl kar yağışının erken gelmesine sevindiklerini belirten Kartepe'de bulunan 250 yataklı The Green Park Hotel Genel Müdürü Sinan Seran, yağışların bu şekilde devam etmesi durumunda sezonu erken açacaklarını söyledi.

PALANDÖKEN'DE 8 KİŞİ KARDA MAHSUR KALDI

Palandöken Dağı'nda hayvanlarıyla birlikte mahsur kalan 2'si kadın 8 kişi kurtarıldı. Vatandaşlar, şiddetli tipi nedeniyle 16 küçükbaş hayvanı dağda bıraktı.

Palandöken Dağı'ndaki Aziziye köyüne bağlı Çakaloluk mezrasında yaşayan Ahmet Cinisli, Necmettin Görmez, Seyfettin Görmez, Sadrettin Görmez, Zerdişah Cinisli, Gül Cinisli, Musa Cinisli ve Murat Görmez, beraberinlerinde 25 büyükbaş ve 16 küçükbaş hayvanla yürüyerek Erzurum'a doğru yola çıktı. Palandöken Dağı'nın Ejder Tepe mevkiinde şiddetli tipiye yakalanan grup, Erzurum'daki yakınları Recep Kurnaz'ı cep telefonuyla arayarak yardım istedi. Kurnaz da telefonla İl Kriz Merkezi'ni arayarak yardım talebini iletti. Ancak il kriz merkezi kurtarma ekiplerini Aziziye Köyü yerine Aziziye Tabyaları'nın bulunduğu yanlış bir alana yönlendirdi.

İhbarın yanlış adrese olduğunun daha sonra anlaşılması üzerine Palandöken Dağı'nda 2011 Kış Olimpiyatları için pist çalışması yapmakta olan İl Özel İdaresi'ne bağlı iş makineleri belirtilen adrese doğru yol açma çalışması başlattı. Dağda mahsur kalan Cinisli ve Görmez aileleriyle büyükbaş havyanları kurtarıldı. Gül ve Zerdişah Cinisli, İl Genel Sekreteri'nin aracıyla Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün dinlenme tesislerine götürülerek burada şömine ateşinde ısınmaları sağlandı.

Ahmet Cinisli, yazın köyde kışın ise il merkezinde yaşadıklarını söyledi. Kış geldiği için büyük ve küçükbaş hayvanlarını alarak Erzurum'a doğru yaya yola çıktıklarını dile getiren Cinisli, ansızın bastıran kar ve tipi nedeniyle yolda mahsur kaldıklarını söyledi. İl Kriz Merkezi'ne ve jandarmaya olayı bildirmelerine rağmen kendilerine yardım gönderilmediğini iddia eden Görmez, "Köyden çıktık. Tipi nedeniyle dağda mahsur kaldık. 16 hayvanımızı dağda bıraktık tipide telef oldu. İl Kriz Merkezi ve jandarmaya mahsur kaldığımız söyledik, kimse yardım göndermedi" diye konuştu.

İl Genel Sekreteri Mücahit Ercoşkun, İl Kriz Merkezi'nin 'mahsur kalma' olayını kendilerine bildirmesi üzerine önce Aziziye Tabyaları tarafına, ardından da adresin yanlış olduğunun anlaşılması üzerine, iş makineleriyle Aziziye Köyü Çakaloluk mezrasına doğru kurtarma çalışmasını başlattıklarına vurgu yaptı. Ercoşkun, "Palandöken Dağı'nda dolgu çalışmalarını yaparken il kriz merkezi yardım talebini bize bildirdi. Mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtardık." diye konuştu.

ADANA'DA METRE KAREYE 31 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Adana'da metrekareye 31 kilogram yağış düştü. Gece başlayan ve sabah saatlerine kadar devam eden şiddetli yağış yaşamı olumsuz etkiledi.

Kanalizasyon kapaklarının tıkanması sonucu yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle şehir içi trafik aksadı, bazı araçlar yollarda kaldı. Ayrıca, bazı bölgelerde tellerin kopması sonucu elektrikler kesildi.

Yaklaşık 5 saat süreyle etkili olan sağanak sırasında Kurttepe semtinde bazı apartmanların bodrum katlarını su bastı. Sular ekiplerin müdahalesiyle boşaltıldı.

Mithat Topal İlköğretim Okulu da altyapı yetersizliği nedeniyle sular altında kaldı. Okulun kütüphanesi, resim atölyesi ve spor odasının yanı sıra yaklaşık 30 bilgisayar da kullanılamaz hale geldi. 50 bin YTL üzerinde maddi zararın oluştuğu okulda, Müdür Mahmut İşbilir ile öğretmenler su tahliye işlemi yapan Büyükşehir Belediyesi Cankur ekiplerine yardım etti.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sağanak yağışların aralıklarla devam edeceğini bildirdiler.

ŞİDDETLİ LODOS NEDENİYLE AYDIN'DA AĞAÇLAR YOLA DEVRİLDİ

Aydın'da dün akşam saatlerinde başlayan yağmur yaşamı olumsuz etkiledi. Hafta başında Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yağmur ve şiddetli lodos fırtınası uyarısı, Aydın ve ilçelerini etkisini gösterdi. Alınan bilgilere göre şehir merkezinde metrekareye yaklaşık 35 kilogram yağış düştü.

Zaman zaman şiddeti artan yağmurla birlikte yollarda oluşan su birikintileri, trafiğin da aksamasına sebep oldu. Şiddetli rüzgâr ve gök gürültülü yağış sebebiyle bazı yerlerde yola ağaçlar ve telefon direkleri devrildi. Maddi hasarın meydana geldiği olay sonrası trafik bir süre kilitlenirken, kazalarda herhangi bir can kaybının olmaması sevindirdi.

Belediye ekipleri yaklaşık bir saat süreyle kapalı kalan yolu yeniden trafiğe açmak için yoğun çaba harcadı. Belediye tarafından tehlikeli bölgelerdeki mazgalların temizlenmiş olması nedeniyle herhangi bir su baskını meydana gelmedi. Belediye temizlik ekipleri de mazgalların tıkanmaması için yaprak ve dalları topladı. İl genelinde etkili olan yağışlı hava nedeniyle polis, belediye ve jandarma ekiplerinin gerekli tüm önlemleri aldıkları belirtildi.

Öte yandan yağışın etkili olduğu Söke ilçesinde de; yağmur ile birlikte etkisini artıran kuvvetli rüzgâr, Bağarası karayolu üzerinde ağaçların ve telefon direklerin devrilmesine neden oldu. Yol kenarında bulunan ağaçların dal ve yaprakları, karayolu üzerine uçuştu. Bazı yerlerde trafik levhaları da devrildi.

TARSUS'TA İKİ ARAÇ YIKILAN BİR APARTMAN DUVARININ ALTINDA KALDI

Sağanak yağmur nedeniyle Tarsus'ta iki araç yıkılan ihata duvarının altında kaldı.

Mersin'in Tarsus ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden sağanak yağmurun taşıdığı sular bir apartmanın bahçe duvarının yıkılmasına sebep oldu. Yıkılan duvarın altında kalan iki araç hurdaya döndü.

Tarsus Kırklarsırtı Mahallesi 2610 sokakta bulunan Doğan İnşaat'ın yaptığı Deniz Apartmanı'nın arka bahçesinde bulunan ihata duvarı yağmur suları nedeniyle bahçe içine doğru yıkıldı. Duvarın arkasındaki bahçe içine park edilmiş Şükrü Öztürk'e ait 33 NU 123 plakalı ve Danyel Bircan'a ait 33 N 9144 plakalı araçlar duvarın altında kalarak kullanılamaz hale geldi.

Gece boyunca devam eden sağanak yağış nedeniyle birçok ev ve işyerini su bastı. Tarsus'ta çalışan mevsimlik işçilerin yaşadığı çadırlar da sular altında kaldı. Çadırlarda yaşayan aileler eşyalarıyla birlikte geceyi dışarıda geçirdi.

Ayrıca Tarsus Belediyesi Nikâh Salonu'nun bahçe duvarının bir kısmı da şiddetli yağmurdan dolayı yıkıldı.

(AJANSLAR)