kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tsunami aktivitesi var

AA
Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Gülay Altay, Marmara Denizi'ndeki bir depremde açığa çıkabilecek tsunaminin 3-5 metre büyüklükte dalgalar yaratabileceğini söyledi..
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, "Evet, Marmara Denizi'nde tsunami yaratacak aktivite önemli ölçüde var" dedi. Prof. Altay, Türkiye'nin en tehlikeli fay hattının, Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğunu belirterek, "Bugünkü bilimsel çalışmalar, depremin nerede ve kaç büyüklüğünde olacağı hakkında bilgiler veriyor. Ancak, depremin ne zaman olabileceğini kestirebilmek, bugünkü imkanlarla zamanını bilmek mümkün değil'' diye konuştu.

'DAHA ÖNCE DE OLMUŞ'
Marmara Denizi'nin tabanında meydana gelen hareketliliğe ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Altay, bazı çalışmalar sırasında geçmişte Marmara Denizi'nde tsunami olduğunu gösterir bulguların saptandığına vurgu yaptı. Prof. Altay şunları söyledi: "Evet, Marmara Denizi'nde tsunami yaratacak aktivite önemli ölçüde var. Bunu bilim adamları da ifade ediyor. Ancak, boyutları, 3-5 metre civarında olabilecek dalgalar ve heyelanlar olarak belirtiliyor. Dolayısıyla, deprem tehlikesinin mevcudiyeti şimdiye kadar bir çok kez tekrarlanmış." Bulguların Marmara Denizi'nde araştırma gemilerinin yaptığı çalışmalar sonunda, tabandaki fayların belirlenerek ve sismik ölçümlerle denizin altının röntgeninin çekilerek elde edildiğini de anımsatan Prof. Altay, çalışmaların uluslararası destekle sürdüğünü de kaydetti.