kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anında istihbarat nokta operasyon

Bülent AYDEMİR / WASHINGTON
Erdoğan, "Başkan Bush'la gerek sesli gerek görsel istihbarat paylaşımı yapılması konusunu aramızda konuştuk. Anlık istihbarat paylaşımı olmalı" dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile yaptığı görüşmeden sonra gittiği ABD Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı açıklamada, "Teröre karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı kullanma noktasına gelmiş bulunuyoruz. Biz bir savaşın eşiğinde değiliz. Biz bir operasyon kararı aldık. İşte bunun şeklini tamamen teknik kadrolarımız, başta Genelkurmay olmak üzere onlar en iyi şekliyle bilir" dedi.

TASARI ZEDELER
Erdoğan, Başkan Bush ile iki ülke arasındaki güncel meseleleri ele aldıklarını söylerken, en önemli iki konunun sözde Ermeni soykırım tasarısı ve PKK terörü olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Stratejik işbirliğimizi derinden zedeleyecek olan bu tasarının engellenmesi konusunda bugüne kadar sergilenen tutumu memnuniyetle karşılıyoruz Bu memnuniyetimi Sayın Bush'a ilettim" dedi. Erdoğan, Basın Kulübü'nde en önemli mesajını ise, tezkere konusunda verdi: "Ülkemizin toprak bütünlüğünü, kamu düzenini tehdit eden bölücü teröre karşı uluslar arası hukuktan kaynaklanan hakkımızı kullanma noktasına gelmiş bulunuyoruz ve bu yetkiyi kullanacağız. Bu yetki Yüce Meclisi'miz tarafından hükümetimize verilmiştir. Hedefimiz sadece PKK terör örgütüdür. Türkiye meşru savunma hakkını kullanırken atacağı adımları ABD ile dayanışma içinde atmaya devam edecektir.Türkiye'nin artık zamana yayılan ve daha önce denenmiş ancak sonuç vermemiş bir takım mekanizma ve önerilerle vakit kaybetmeye tahammülü kalmamıştır."

ANLIK PAYLAŞIM
Başbakan, özellikle ABD basınında PKK teröristleri için "asiler", "direnişçiler" gibi tanımlar kullanılmasına şöyle tepki gösterdi: "İşimize geldiği zaman asiler, işimize geldiği zaman direnişçiler denildiği zaman bunun üzerinde durulması gerekir. Bunları terörist olarak değil de asiler, direnişçiler olarak nitelendirmek bizi üzmektedir. Bunu kabullenmek mümkün değildir. PKK'ya dokunmayanlar bunun faturasını er veya geç ödeyeceklerdir. O yılan bir gün onları da sokacaktır." Erdoğan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

* Bush'un söyledikleri sizi tatmin etti mi?
- İstihbarat paylaşımı konusunda gerek sesli, gerek görsel, bir istihbarat paylaşımının yapılması konusunu aramızda konuştuk. İstihbarat paylaşımı bizim için çok önemli. Ama uzun süreye yayılacak bir istihbarat paylaşımı değil, anlık istihbarat paylaşımının yapılması ve herşeyden önce de ortak bir mücadele platformunun oluşturulması konusundaki hassasiyetlerini teyit ettiler. Görüşlerimizin örtüştüğünü görerek ayrılıyorum.

* Amerika ve Iraklı Kürtler askerlerinizi çekme konusunda sizi ikna etmek için ne yapmalılar?
- Kimse askerimizin nerede duracağına karar veremez. Bu konuda atacağımız adımlar ve Türkiye'nin güvenliğini sağlamak konusunda gerekli tedbirlerimizi alıyoruz. Bu askeri güçlerimizin en doğal hakkıdır. Vurgulamak istediğim şey, konuşlanmamıza sebep PKK terör örgütüdür. Asla siviller değildir.

* Güneydoğu'daki Kürtler size çok oy verdi şimdi ise kızgınlık var. Kürt nüfusu korumak için ne yapacaksınız?
- Kürt vatandaşlarımıza karşı değil, terör örgütüne ve onlara açık destek verenlere karşı verilen tepkidir. Bu tür tahriklere dikkat etmek lazım. Çok fazla gösteri oldu ama halkımız teröre karşı, şehitlerimizi sahiplenme konusunda tavrını ortaya koydu. Bu Türk halkının başarılı bir sınavıydı.

* PKK ile bir çatışma veya savaş Güneydoğu ekonomisi üzerinde ne etki yapar?
- Biz bir savaşın peşinde değiliz, yapacağımız şey operasyondur. Bunu yeniden vurguluyorum. Bunun şeklini en iyi Genelkurmay bilir. Herhangi bir sıkıntı sebebi olacağına ihtimal dahi vermiyorum"