kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çinli Petro 1.1 trilyon dolara halka açıldı, gerçek dev oldu

Petrol fiyatlarının rekor ardına rekor kırması PetroChina'ya yaradı. Yüzde 2'sini halka açan şirketin değeri ilk gün 1.1 trilyon dolara ulaştı. Bu değerle şirket en yakın rakibi Exxon Mobil'i ikiye katladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çinli Petro 1.1 trilyon dolara halka açıldı, gerçek dev oldu
Dünya finans piyasası dün Çin'deki PetroChina halka arzı ile gerçek bir rekorla tanıştı. PetroChina, Şangay Borsası'ndan sadece yüzde 2.18'ini halka açtı ve 412 milyar dolarlık piyasa değeri ile işlemlere başladı. Şirket hisseleri işleme açılır açılmaz ard arda tavan yaparak PetroChina'nın değerini rekor bir seviye olan 1.1 trilyon dolara çıkardı. Böylece PetroChina kendi sektöründeki en yakın rakibi olan ABD'li Exxon Mobil'in 488 milyar dolar olan piyasa değerini ikiye katlayıp, hissedarlarını sevindirdi. Halka arzdan şirket 9 milyar dolar hasılat elde etti. PetroChina hisseleri borsanın açılışıyla beraber 16.76 Yuan'dan alıcı buldu. Gün içersinde hisseler 3 katına kadar çıkıp 48.62 Yuan'dan işlem gördü ve günü 43.96 Yuan'dan kapattı. Böylece mart ayında Forbes dergisinin açıkladığı 'dünyanın en büyük şirketleri' haberinde 208.76 milyar dolarlık piyasa değeriyle dokuzuncu sırada yer alan şirket, bütün rakiplerine açık ara fark atıp birinciliğe yerleşti. 4 milyar hissesini halka açan PetroChina, Asya kıtasının en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi. 2006 yılında toplamda 830.7 milyon varil ham petrol üreten PetroChina'ın, günlük üretimi 2.27 milyon varile tekabül ediyor. Türkiye'nin günlük petrol tüketiminin 617 bin varil olduğu düşünülürse, bir günde Türkiye'nin ihtiyacı olan petrolün 4 katını üretebiliyor. Yarım milyona yakın çalışanı bulunan şirketin 2006 net kârı ise 19.06 milyar dolar.

PETROL FİYATI UÇURDU
Analistlere göre PetroChina'nın hisselerinin bu kadar değerlenmesinin başlıca nedeni petrolün varil fiyatının 96 dolara kadar çıkması. Bir diğer neden olarak da özellikle son senelerde Çin Borsası'na gelen yabancı yatırımcıların yüksek iştahı gösteriliyor. Analistler PetroChina'nın hisselerinin satış fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve fiyatın gelen yoğun spekülasyonlardan kaynaklandığı konusunda hemfikir. Sektörün Çin hükümeti tarafından kontrol edildiğini belirten analistler, eğer hükümet petrol fiyatlarını gelecekte yükseltmeme eğilimine girerse, bu oluşumun PetroChina için pek de iç açıcı şekilde tamamlanmayacağını vurguluyorlar.