kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Sigortanın üçte ikisi yabancının

Büyük resim için tıklayın
Yerlilerin görmediği veya değerlendiremediği fakat yabancıların gördüğü ve değerlendirdiği yatırım alanlarından biri de sigortacılık. Son olarak Ak Emeklilik de genel kurulunu yaparak dünyanın beşinci büyük sigorta şirketi Aviva ile yüzde 50'şer ortaklıkla kurduğu Avivasa'ya katıldı. Böylece sigortanın emeklilik alanında Sabancı Grubu yabancı evliliğine gitti. Yerli yabancı ortaklığındaki yeni şirket de yüzde 25 pazar payına ulaşarak emeklilikte ilk sıraya yerleşti.

- Yabancı payı % 70- Sigorta sektöründe yabancıların payını Hazine verilerinden hesapladık. Yukarıdaki tablodan görülebileceği gibi bu oran yüzde 70'i buldu.
2001 krizi sonrasında bankalar yabancı sermayeli hale dönüşürken sigorta sektörü ondan geri kalmadı. Krizin ağır yükü altında ve bankalar gibi kamu tarafından büyük bir kurtarma paketi ile desteklenmeyen sigorta sektöründe yabancı sermaye oranı bankaları bir hayli geçti. Halen bankalarda bu oran yüzde 39 düzeyindeyken sigorta sektöründe yüzde 70'e ulaştı.

- En primli 2. sektör- Borsada bu iki sektörün performansı da birbirine yakın. 2001'de fiyatların dip noktasına ulaştığı 8 Ekim ile 2007'de fiyatların tepe noktasına yükseldiği 15 Ekim arasında sigorta hisselerinin ortalama değer artışı dolar bazında yüzde 1.558, banka sektörünün ise yüzde 1.507. Bu değer artışları ile iki sektör de metal ana sektöründen sonra borsada son 7 yılda en çok değer artıran iki sektör. Bizzat sektöre doğrudan yabancı sermaye ilgisi, borsadaki değer artışının da en büyük nedeni.
Sermaye ihtiyacı yanında yabancıların yüksek fiyat önermeleri sigorta sektöründeki yabancıya satışta önemli etkenlerden.

- Kâr yok ama- Gerçi son örnekte bir sermaye ihtiyacı belirleyici değil. Ama yarı yarıya ortaklıkla sektör liderliğini elde etmek, bunu yaparken de kârdan ödün vermemek önemli. Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Akın Kozanoğlu, "Dünya devi geliyor, küçücük bir sigorta sektörünü alıyor. Kârlılık yok. Buna karşılık sektör şirketlerini ileride kârlılığın artacağı varsayılarak satın alıyorlar" dedi.

- Türkiye'nin geleceğine yatırım- Yani yerlilerin görmediği, buna karşılık yabancıların gördüğü durum bu. Türkiye büyüyecek, kişilerin geliri artacak, bu gelir ve servet artışı sigortaya da yansıyacak. Buradan çıkan sonuç yabancılar tam olarak Türkiye'nin geleceğine, iyimser senaryoya, uzun vadeye yatırım yapıyorlar.

- Sonuç- "Nereden bakarsak bakalım, problemlerin içinden fırsatlar da oluşur"
Nelson A. Rockefeller