kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Ankara'da aranan süvari

Demokrat Parti'nin olağanüstü kongresi gelecek hafta sonu yapılacak.
Kongreye kısa süre kalmış olmasına rağmen merkez sağcılar, kıratın üzerine elbirliğiyle oturtacakları süvariyi hala bulabilmiş değil.
Her ne kadar süvariliğe soyunan ve bunu da açıklayan fazla olsa da, merkez sağdaki genetik tavır gereği biri diğerini beğenmediği için henüz öne çıkmış bir isim yok.
İlginç olan, kongrede oy hakkı dahi bulunmayan birileri, delege adına Ankara'da genel başkanlık pazarlıkları yürütürken, Anadolu'daki delegenin olan bitenden haberi yok.

Adayların pozisyonu
Partide adı öne çıkan isimlerin dün itibarıyla bulundukları noktayı özetlemek gerekirse...
Eski milletvekillerinin desteklediklerini belirttikleri, Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan dün "Ben aday noktasında değilim" dedi.
17-18 Kasım'da yapılacak Olağanüstü Kongre sürecinin askıya alınıp, 14 Mayıs'ta Olağan Kongre'nin yapılması için uğraş veren Ercan'ın bu noktaya gelmesindeki neden kongre sürecinin ötelenemeyecek noktaya ulaşmış olması.
Ayrıca, birilerinin başkaları adına Ankara'da genel başkanlık pazarlığı yapması da Ercan'ı, "Aday olmayı düşünmüyorum" noktasına getirmiş.
Kongre sürecini "umut verici olarak görmeyen" Mehmet Ali Bayar da "Daha 15 gün var, şu aşamada aday olmayı düşünmüyorum" pozisyonunda bekliyor.
Bayar, bu kongreden de "bölünmelerin ve umutsuzlukların artarak çıkılacağından" kaygı duyuyor.
Genel Başkan Yardımcısı Çağrı Erhan, geçen hafta kendisine önerilen genel başkan adaylığına sıcak bakarken, dün itibarıyla bu çağrıya soğuk yaklaştığını açıkladı.
Buna neden, Erhan'ın kendisine öneri getirenlerin, "Tek şartla: Genel İdare Kurulu listesini ben yaparım" yanıtını alınca başkalarıyla da benzer pazarlığa girişmiş olmaları.
"Aday olmayacağım" diyen Erhan, kongre günü dönmek üzere, yurtdışında konferansa gidiyor.
Bir diğer isim eski İstanbul İl Başkanı Süleyman Soylu ise düne kadar "Kesin adayım" demedi.
Eski Genel Başkan Tansu Çiller'in işaret ettiği isim olarak adı kulislerde geçse de önümüzdeki dönemde nasıl bir tavır sergileyeceğini kestirmek zor.

Ağar ile devam
Peki bu durumda ne olacak.
DP kulisleri, süvari görevinin dönüp dolaşıp tekrar Mehmet Ağar'a geleceği öngörüleriyle dolu.
Genel Başkanlık görevini devam ettiren ve partiyi Olağanüstü Kongreye götürme kararını veren Mehmet Ağar ise "Ben tekrar adayım" diye çıkmış değil.
Böyle bir açıklamada bulunma düşüncesi de yok.
Ancak, çok sayıda delegenin kongrede kendisini tekrar aday göstermesi halinde, "delegenin kararına saygı gösterip, kıratın süvariliğinden kaçmayacağı" sıkça vurgulanıyor.
Böyle bir gelişmenin olması halinde Ağar'ın tekrar seçilme şansı yüksek görülüyor.
DP'de dün itibarıyla ortaya çıkan tablo böyle.
Ancak, dibe vurmuşluğun verdiği kafa karışıklığı içindeki partide güçler dengesinin bir o yana,bir bu yana savrulduğu da dikkate alınırsa, 17 Kasım günü Kongre salonunda nelerin olacağını da kimse kestiremiyor.