kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Osman Özçelik, Aysel Tuğluk ve Fatma Kurtulan (soldan sağa) örgüt propagandası yapmakla suçlanıyor.

Sekiz askeri teslim alan DTP'li vekillere inceleme

Ersan ATAR ANKARA
Askerleri teslim alan DTP'li vekiller için inceleme başlatıldı. 1996'da aynı misyonu üstlenen sivil toplum örgütü liderlerini mahkeme "İnsani düşüncelerle hareket edildi" diyerek beraat ettirmişti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sekiz askeri teslim alan DTP'li vekillere inceleme
DTP'li üç vekilin 8 askeri, Abdullah Öcalan posteri önünden teslim almaları ardından kendileri hakkında soruşturma başlatılırken, DGM'nin 1996'da benzer eylem için, "arabuluculuk insani düşünce" tespitini yaptığı ortaya çıktı. Ankara DGM, o dönemde de PKK bayrağı ve Öcalan posteri önündeki görüntüler için "sanıkların engel olmaları imkânsızdı" kararı verdi. PKK, Temmuz 1995'de Şemdinli Ortaklar Karakolu'na baskın düzenledi. Baskın sırasında 15 asker şehit olurken 8 asker terör örgütü tarafından kaçırıldı. Ailelerden gelen talepler üzerine o dönemde Refah Partisi Milletvekili olan Fethullah Erbaş, şimdi DTP milletvekili olan dönemin İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Akın Birdal, dönemin Mazlum-Der Genel Başkanı, şu anda AKP Milletvekili olan İhsan Arslan ve İHD Mardin Şube yöneticisi Cemil Aydoğan Zeli Kampı'na giderek askerleri, şimdiki gibi tutanakla, teslim aldılar.

VEKİL DE VARDI
Sivil heyetin Türkiye'ye dönüşünden sonra, Birdal, Arslan ve Aydoğan gözaltına alındılar ve o dönemde faaliyette bulunan Ankara DGM Başsavcılığı üç isim hakkında "terör örgütünün propagandasını yapmak, örgüte yardım ve yataklık etmek" suçlamasıyla dava açtı. İddianamede, sanıkların Zeli Kampı'nda PKK bayrağı ve Öcalan posterleri altında görüntü vermeleri suçlamanın dayanağı olarak gösterildi. Fethullah Erbaş o dönemde milletvekili olduğu için yargılanamadı ancak DGM Başsavcılığı, hakkında fezleke düzenleyerek Meclis'e gönderdi. Dava, daha sonra Öcalan'ı da yargılayan Turgut Okyay başkanlığındaki Ankara 1 No'lu DGM'de görüldü. Birdal, Arslan ve Aydoğan, o dönemde Albay Abdülkadir Davarcıoğlu'nun da yer aldığı DGM'nin oybirliğiyle verdiği kararla beraat ettiler. DGM, sanıkların devletin bilgisi dahilinde Kuzey Irak'a gittiklerini, sınıra kadar güvenliklerinin, bölgedeki güvenlik güçleri tarafından sağlandığını kabul etti. Mahkemenin gerekçeli kararında, Birdal, Arslan ve Aydoğan'ın girişimlerinin insani düşüncelerle olduğu şöyle anlatıldı: "Sanıkların, PKK terör örgütüne ve üyelerine yardım amacıyla veya onların hareketlerini kolaylaştırmak düşüncesiyle veya bu örgütün propagandasını yapmak kastıyla hareket ettiklerine dair hiçbir delil elde edilememiştir. Aksine sanıkların tamamen insani düşüncelerle, askerlerin ailelerinin başvurusu üzerine özgürlüklerine kavuşturmak amacıyla hareket ettikleri göz önünde tutulmalıdır."

'İNİSİYATİFLERİ DIŞINDA'
Yargılama sırasında, şimdiki gibi askerler teslim edilirken görüntülerde Öcalan posteri ile PKK bayrağı bulunması da tartışılmıştı. Sanıklar bu durumun kendi inisiyatifleri dışında olduğunu ve önemli olanın askerlerin ailelerine teslim edilmesi olduğunu anlattılar. DGM de Birdal, Arslan ve Aydoğan'ın savunmalarını yerinde gördükten sonra örgüt üyelerinin bu davranışları için şöyle dedi: "Örgüt üyelerinin hareketlerine sanıkların mani olmalarının imkânsız olduğu, sanıklarda suç kastının bulunmadığı bu hareketlerinde de suç unsurunun görülmediği göz önünde tutularak beraatlerine karar verilmesi uygun görülmüştür." Fethullah Erbaş o dönemde milletvekili olduğu için yargılanamadı ancak DGM Başsavcılığı, hakkında fezleke düzenleyerek Meclis'e gönderdi.