kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Kasım 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD ile 3'lü mekanizma kuruluyor Irak devre dışı

BÜLENT AYDEMİR / WASHINGTON
Beyaz Saray'daki randevuda PKK ortak düşman ilan edildi. Bush, istihbarat bilgisi sözü verirken Erdoğan da "Stratejik ortağımızdan somut adımlar bekliyoruz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD ile 3'lü mekanizma kuruluyor Irak devre dışı
Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush arasındaki görüşmede, Kuzey Irak'taki PKK varlığının sona erdirilmesi için görevdeki üst düzey askerlerden oluşan 3'lü bir mekanizma kurulması kararlaştırıldı. Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush'a, "Biran önce somut adım bekliyoruz. Kampları dağıtın, terörist elebaşlarını teslim edin" derken, Bush, "Daha iyi istihbarat paylaşımı şart. Ordularımızın sürekli iletişim halinde kalması gerekir" diyerek askerlerden oluşacak ve Irak'ın yer almadığı bir 3'lü mekanizma önerdi. Üçlü mekanizma, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı James Cartwright ve ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanı David Patreus'tan oluşacak. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 3'lü mekanizmayı doğrularken, bu mekanizma içinde Irak'ın olmadığını ifade etti. Görüşmeye Başbakan Erdoğan'ın yanısıra, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ali babacan, Genelkurmay İkinci başkanı Orgeneral Ergin Saygun, AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu katıldı. Görüşmede ABD adına ise Başkan Bush'un yanı sıra, Dışişleri Bakan Yardımcısı, John Negroponte, Genelkurmay Başkan Yardımcısı James Cartwight bulundu. Dışişleri Bakanı Rice ülke dışında olduğu için görüşmede yer almadı.

SOMUT ADIM İSTEDİ
Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush'a, "Stratejik ortağımız olarak dünyada teröre karşı verdiğimiz mücadelenin gereği olarak Kuzey Irak'ta konuşlanmış terör örgütüne karşı somut adım bekliyoruz" mesajı verirken, 17 Ekim'de TBMM'nin büyük desteğiyle geçen sınır ötesi operasyon tezkeresini hatırlattı. Erdoğan, bunun tamamiyle PKK terör örgütüne yönelik bir tezkere olduğunu, asla sivilleri kapsamadığını da söyledi. ABD ile istihbarat paylaşımının önemine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: "Bu konuda stratejik ortağımızla dayanışma içinde bulunmamız çok önemli. Bu noktada terör örgütü liderleri olsun, partililer olsun, bunlara karşı ortak mücadele etmemiz şart. Terörist kampların dağıtılmasından, terör örgütü liderlerinin yakalanması ve lojistik desteğin engellenmesine varıncaya kadar somut adımlar bekliyoruz. Sorumluluk mevkisinde olanların gerek diplomatik, askeri, siyasi noktada müşterek çalışmamızın devamı önem arzediyor." Bush ise daha fazla ve sağlıklı istihbarat paylaşımı önerdi. Erdoğan'a, "Türkiye ABD'nin stratejik ortağı, güçlü müttefikidir. Dostluğumuza çok büyük önem veriyorum" diyen Bush, PKK'yı terör örgütü olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin, Irak'ın, ABD'nin ortak düşmanı olduğunu vurguladı. Bush, şunları söyledi:

YAKIN İŞBİRLİĞİ
"Katilleri bulabilmek için ve yakalayabilmek için iyi istihbarata ihtiyacımız var. Ordularımızın sürekli iletişim halinde kalması gerekir. 3'lü bir mekanizma kuralım. Ordularımızın en üst düzey ikinci kişilerinin iletişim kurabilmesi, irtibat kurabilmesi için genel mekanizmayla çalışabilmeleri için. Yakın işbirliği yaparak bu soruna çözüm getirmek istiyoruz. Yeterince istihbarat paylaşımı olmalı ki terör örgütüyle başa çıkabilelim. Bu eylemi yapanlar kimlerdir, nerelerdedir? Bunları bilirsek ancak böylelikle başa çıkabiliriz. Çoğu zaman şu oluyor. Gelen istihbarat sorunu çözmüyor. Modern tekniklerle istihbarat paylaşılırsa daha iyi olur."