kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pakistan'da olağanüstü hal

Yeni Haber
Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in hafta sonu olağanüstü hal ilan etmesinden sonra Lahor ve Karaçi kentlerinde olaylar çıktı...
Ülkenin doğusundaki Lahor kentinde yaklaşık 2 bin avukat gösteri için toplandı. Polis megafonlarla avukatlara gösteri yasağını ihlal etmemeleri uyarısında bulundu. Bu arada Yüksek Mahkeme'nin bulunduğu araziye giren yüzlerce polisin göz yaşartıcı bomba kullanarak avukatlarla çatışmaya girdiği bildirildi. Avukatların da polise taş ve sopalarla karşılık verdiği belirtildi.

Ülkenin güneyindeki Karaçi kentinde de polisin, 100'den fazla avukatı bölge yüksek mahkemesinin arazisinden çıkarmak için cop kullandığı ve bu kişileri gözaltına aldığı bildirildi. Avukatlar, olaylar sırasında birçok meslektaşının yaralandığını belirtti. Ülkenin orta kesimindeki Multan kentinde de avukatların, yüksek mahkemeye yeni atanan hakimleri taşıyan aracı takip ederek "utanın", "hain hakimler" sloganları attığı bildirildi. Polisin bu göstericilerden bazılarını gözaltına aldığı, diğerlerinin kaçmayı başardığı kaydedildi.

MÜŞERREF'İN EVİNDE GÖZ HAPSİNDE OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR


Pakistan'da olağanüstü hal ilan eden Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in de evinde göz hapsine alındığı söylentisi dolaşıyor.

Aşırı dinci terör ve yüksek mahkemenin kendisine muhalefeti nedeniyle cumartesi akşamı olağanüstü hal ilan eden Müşerref'in, silahlı kuvvetler komutan yardımcısı tarafından evinde göz hapsine aldırıldığı iddia ediliyor.

Hükümet ise bu söylentinin asılsız olduğunu açıkladı. Hükümet sözcüsü, "Aslı astarı yok. Bu söylenenlerin hakikatle ilgisi yok. Müşerref, Eyvan-ı Sadr'da (başkanlık sarayı) bulunuyor. Yabancı diplomatları kabul ediyor" dedi. Aynı zamanda genelkurmay başkanı olan Müşerref, ikinci kez başkan olduktan sonra üniformasını çıkaracağını açıklamış ve Eşfak Kiyani'yi birkaç hafta önce genelkurmay başkan yardımcısı yaparak halefi ilan etmişti.

BM, GÖZALTINA ALINAN HAKİM VE AVUKATLARI SERBEST BIRAKILMASINI İSTEDİ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louise Arbour, Pakistan yönetiminden, gözaltına alınan ya da tutuklanan yüzlerce hakim ve avukatı serbest bırakmasını istedi. BM Yüksek Komiseri Arbour'un sözcüsü Jose Diaz, yaptığı açıklamada,
Arbour'un Pakistan'dan, siyasi görüşlerini barışçıl şekilde dile getirdikleri için bireylerin gözaltına alınmamasını istediğini söyledi.

Arbour'un ayrıca, olağanüstü halin, yargının bağımsızlığı ve bütünlüğünü yok etmek için değil, güvenlik alanında ulusa yönelik tehdidin üstesinden gelmek için kullanılması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.

BUTTO'NUN PARTİSİNİN 67 ÜYESİ TUTUKLANDI

Pakistan'da eski Başbakan Benazir Butto'nun partisinin 67 üyesinin tutuklandığı bildirildi. Pakistan Halk Partisi sözcüsü Ferhetullah Babar, yaptığı açıklamada,
bunun dün ülke çapında tutuklanan üyelerinin sayısı olduğunu, bugün de çok sayıda parti üyesinin tutuklandığını söyledi. Sözcü, bugün tutuklananların sayısı hakkında ayrıntı vermedi.

Bu arada, Karaçi kentinde polisin, Pakistan'ın en büyük medya grubuna ait Urdu dilinde yayımlanan akşam gazetesi "Avam"ın (Halk) basıldığı tesisi mühürlediği bildirildi. Bu arada, İngiliz hükümeti Pakistan'daki kriz nedeniyle ülkeye yönelik
yardım programlarını gözden geçireceğini duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakanlık sözcüsü, Pakistan'da seçimlerin Ocak ayında yapılacağı yönünde doğrulama beklediklerini, bu ülkeye kalkınma ve diğer alanlarda yapılan yardımları değerlendirmeye aldıklarını kaydetti.

Sözcü, Pakistan'da demokratik ve normal anayasal sürece bir an önce dönülmesi gerektiğini kaydetti.