kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan-Bush görüşmesi sona erdi

Yeni Haber
ABD Başkanı George W. Bush ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme sona erdi. Beyaz Saray'da TSİ 20.15'te başlayan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

KRİTİK GÖRÜŞMEDEN KARELER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush'la görüşmesinde, 17 Ekim tarihinde TBMM'nin hemen hemen tamamına yakın üyesinin Hükümete sınır ötesi operasyon görevlendirmesi yaptığını ve böyle bir operasyon gerçekleştirilirse bunun tamamiyle terör örgütü PKK'ya yönelik olacağını, asla sivilleri kapsamayacağını söyledi.

ABD Başkanı Bush ise Türkiye ile ABD'nin ortak düşmanı PKK'ya karşı Türk ve Amerikan ordularının sürekli temasta kalmasının ve istihbarat paylaşımının çok önemli olduğunu söyledi.

Bush ve Başbakan Erdoğan yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmelerinin ardından Oval Ofis'te gazetecilere ortak bir açıklama yaptı.

Başbakan Erdoğan açıklamasında, öncelikle ABD Başkanı Bush ile BM Genel Kurul toplantısından sonra tekrar bir araya gelmekten çok memnun olduğunu söyledi.

Erdoğan görüşmenin önemli bir bölümünü "Terör örgütü PKK'nın kuzey Irak'ta konuşlanmasının teşkil ettiğini" söyledi.

Erdoğan, "Stratejik ortaklar olarak PKK'ya karşı ortak bir mücadelemiz söz konusu. Bush ile kuzey Irak'ta konuşlanmış olan terör örgütüne karşı neler yapabiliriz, onu konuştuk" dedi.

Erdoğan, 17 Ekim'de TBMM'nin hemen hemen tamamına yakın üyesinin hükümete sınır ötesi görevlendirmesi yaptığını belirterek, "Tabii, bu tamamiyle PKK terör örgütüne yöneliktir. Asla sivilleri kapsayamaz. Bu noktada bizler istihbarat paylaşımına önem veriyoruz. Bu konuda stratejik ortağımızla yapacağımız işbirliği çok önemli" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, ABD'nin PKK'yı terör örgütü listesine almış olduğunu hatırlatarak, bu örgüte karşı ortak mücadelenin şart olduğunu vurguladı ve "Sadece terörizme karşı değil, ABD ile dünya barışı için ortak bir mücadelemiz var. Bunun örneklerini Somali'de, Bosna'da, Kosova'daki mücadelemizde verdik, veriyoruz. Terörizme karşı bu ortak mücadelenin sürmesi gerek" dedi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terörist kamplarının dağıtılmasında, liderlerinin yakalanmasında ve lojistik desteğin engellenmesinde yapılabilecekleri konuşma fırsatımız oldu. Sorumluluk mevkisinde olanların diplomatik, siyasi, askeri olarak müşterek çalışması önemli. Temenni ediyorum ki, bu çalışmalar meyvesini verecek. Çünkü, Irak'ın istikrarı bunu gerektiriyor."

Türkiye için Irak'ın istikrarının önemli olduğunu bir kez daha vurgulayan Başbakan Erdoğan, ayrıca Kuzey Irak'ın istikrarının da Türkiye'yi ilgilendirdiğini söyledi.

Erdoğan, Irak'ı kastederek, "Onların istikrarı bizim de istikrarımız. Onların huzursuzluğu bizim de huzursuzluğumuz. Bu zorlukları yenmek hepimizin sorumluluğu. Başkan Bush'la bu konularda düşüncelerimizin büyük oranda örtüştüğünü görmekten çok memnun oldum" diye konuştu.

BUSH: "PKK TERÖRİST BİR ÖRGÜTTÜR"

ABD Başkanı George W. Bush görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin "stratejik ortağı" Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiğini belirtti ve Erdoğan ile "ortak endişe kaynağı" terör örgütü PKK konusunda uzun bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Bush, "PKK terörist bir örgüttür. Türkiye'nin düşmanıdır. Irak'ın düşmanıdır ve ABD'nin düşmanıdır. Başbakan Erdoğan ile daha iyi bir istihbarat paylaşımı sağlama konusunda nasıl çalışabileceğimizi konuştuk. Katilleri yakalamak için istihbarata ihtiyaç var" dedi.

Başkan Bush, bu çerçevede iki ülkenin askeri yetkililerinin de sürekli temasta olmasının önemini vurguladı. PKK terörüne karşı mücadelede "üçlü mekanizmanın" önemli olduğunu belirten Bush, bunun dışında Genelkurmay İkinci Başkanlarının sürekli temasta olmasının, ayrıca Irak'taki Amerikalı Komutan David Petraeus ile sürekli temasta bulunulmasının önemine değindi.

Başbakan Erdoğan'ın, ABD'den, Iraklı yetkililerle çalışarak, PKK'ya finansal ve lojistik desteğin engellenmesini istediğini belirten Bush, "Başbakana, yakın işbirliğinin önemli olduğunu ifade ettim. Ayrıca Erdoğan'a, Genişletilmiş Irak'a Komşu ülkeler Toplantısı'nı düzenledikleri için teşekkür etmek istiyorum. Çok önemli bir toplantı oldu" diye konuştu.

Pakistan'daki duruma da değinen Bush, ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice'ın Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile telefonda görüştüğünü ve ABD'nin mümkün olan en kısa zamanda seçimlere gidilmesini istediğini söyledi.

Bush, Müşerref'in askeri üniformayı çıkartması gerektiğini kaydetti. ABD Başkanı, Başbakan Erdoğan ile bu konuyu da ele aldıklarını belirtirken, Erdoğan gibi Müşerref'in de aşırılara karşı güçlü bir duruşu olduğunu ve aşırılığın tehlikelerini anladığını belirtti.

Başkan Bush ayrıca, Başbakan Erdoğan'ı, partisinin seçimlerde kazandığı "önemli başarı" dolayısıyla tebrik ettiğini de söyledi.

Bir gazetecinin, "Türkiye operasyon yaparsa tepkiniz ne olur?" şeklindeki sorusu üzerine Bush, şu yanıtı verdi:

"Ben, varsayıma dayalı sorulardan hoşlanmıyorum. Burada Erdoğan ile PKK problemiyle başa çıkmak için neler yapabileceğimizi konuştuk. İstihbarat çok önemli. Kim olduklarını bilmemiz gerek. Birinci adım istihbarat paylaşımı. İyi, sağlam istihbarat olmadan bu problemi çözemeyiz. Modern teknolojiyi kullanarak bu meseleyle etkili bir şekilde başa çıkmak çok daha kolay olacaktır."

Bush, bu meseleyi çözmek için yapılabileceğin "ortak çalışma" olduğuna işaret etti.

İrtibat kesilen Türk askerlerinin Türkiye'ye getirilmesi konusundaki bir soru üzerine Başkan Bush, bu sonucun, birlikte çalışıldığı zaman nasıl etkili olunabildiğine işaret ettiğini söyledi.

ABD Başkanı, "İstihbarat olmadan hiç birşey olmaz. Nerede saklandıklarını ne yaptıklarını bilmemiz lazım" dedi.

Iraklı Kürtlerle beraber çalışıldığını da belirten Bush, PKK'yı durdurmak için bu işbirliğinin önemli olduğunu ifade etti.

İrtibat kesilen Türk askerleri konusunun çözülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Bush, bundan sonra terör örgütü PKK'ya lojistik desteğin ve finansal kaynakların kesilmesine yoğunlaşılacağını söyledi.

ERDOĞAN: "PAKİSTAN'DA DEMOKRATİK SÜRECE GEÇİLMESİ BİZİM DE İSTEĞİMİZ"

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile görüşmelerinde Pakistan'daki son gelişmeleri değerlendirdiklerini açıkladı. Erdoğan, Pakistan'daki durum konusunda, "Demokratik sürece geçilmesi bizim de isteğimiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Türkiye olarak biz de her zaman aşırılıkların karşısında olduk. Çıkış, aşırılıkta değildir. Orta yol, doğru yoldur" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini Pakistan ile görüşmelerinde de dile getireceğini söyledi.

Erdoğan, "Planlandığı gibi seçim takvimi uygulanmalı. Pakistan'ın aydınlık geleceği burada yatmaktadır" diye konuştu.

Edinilen bilgiye göre, Bush-Erdoğan görüşmesinde, Amerikan tarafından, ABD Dışişleri Bakanı Condollezza Rice seyahatte olduğu için bakan vekili sıfatıyla ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Hadley'nin yardımcısı Judy Ansley ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson hazır bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın Amerikan Başkanı Bush ile görüşmesi öncesinde, Beyaz Saray'ın karşısındaki Lafayette Parkı'nda 100 kadar terör örgütü yandaşı Türkiye karşıtı bir protesto gösterisi düzenledi.

ABD'de yaşayan bir grup Türk de Türk bayraklarıyla bu göstericileri protesto etti.