kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bush, Beyaz Saray'daki son yılına girdi

Yeni Haber
ABD Başkanı George Bush, Beyaz Saray'da son yılına girdi. 4 Kasım 2008 Salı günü yapılacak ABD başkanlık seçimine, artık 1 yıldan daha az süre var. Gelecek yıl bugünlerde ABD, tarihte ilk kez bir kadını mı, ilk kez bir siyahı mı, ilk kez bir Hispanik kökenliyi mi, ilk kez bir Mormon'u mu, bir İtalyan Amerikalıyı mı, 5 sene Vietnam'da esir yatan bir eski savaş pilotunu mu, bir aktörü mü, yoksa onlardan çok farklı birini mi başkan seçtiğine karar vermiş olacak.

Ülkenin iki büyük partisinin, adaylarını belirleyeceği önseçim süreci 3 Ocak günü Iowa eyaletindeki delege kongresi ile başlayacak. İlk eyalet önseçimi ise, New Hampshire'da yapılacak. Teknik olarak Haziran ayına kadar sürecek olsa da, partilerin adaylıklarının, 5 Şubat günü 16 eyalette yapılacak önseçimlerde fiilen belirlenmesi bekleniyor.

2008 Başkanlık önseçimlerinin en büyük özelliği, 1928 yılından beri ilk kez hiçbir başkan ya da başkan yardımcısının adaylık için yarışmayacak olması. Başkan George Bush ikinci dönemini bitirdiği için anayasal olarak bir daha aday olamıyor. Başkan Yardımcısı Dick Cheney ise, 2001 ve 2004 yıllarında, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, başkanlığa aday olmayacağını duyurmuştu. Yine 1952 yılından beri de ilk kez, başkanlık seçimi bir başkan ya da başkan yardımcısı katılmadan gerçekleşecek.

Ayrıca, adayların topladığı astronomik bağış miktarları, tarihin en pahalı başkanlık seçiminin gerçekleşecek olmasına yol açıyor. Toplanan bağış miktarının 1 milyar doları geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Seçim gözlemcileri, adaylık yarışında ciddiye alınmak isteyen her adayın, 2007 sonuna kadar en az 100 milyon dolar bağış toplaması gerektiğini kaydediyorlar.

Her ne kadar, adaylığı düşünemediğini açıklasa da, bağımsız aday olacağı yönündeki söylentilerin hiç bitmediği New York'un milyarder belediye başkanı Michael Bloomberg seçime katılırsa, bu rakamı tek başına ikiye katlayacağı iddia ediliyor. New York medyası, Bloomberg'in seçim için 1 milyar dolarlık bütçe ayırdığını öne sürüyor.

ABD başkanlık seçiminin, öne çıkan bir diğer özelliği de, İnternet'in ilk defa sonuca etki edecek derecede kullanılması. 1960'lı yıllara kadar radyodan Amerikan halkına ulaşan adaylar, 1960'lı yıllardan itibaren televizyonu kullanmaya başladılar. Tarihte ilk kez bu yıl, başkan aday adayları internet açıkoturumlarına katıldılar. Birçok aday yarışa katılacağını internetten duyurdu. YouTube, Facebook gibi siteler adayların en çok karşı karşıya geldiği alanlar oldu.

ABD 2008 BAŞKANLIK SEÇİM TAKVİMİ

Iowa delege kongresi - 3 Ocak 2008
New Hampshire önseçimi - Henüz tarih belirlenmedi
Michigan önseçimi - 15 Ocak(Demokrat adaylar boykot ediyor)
Nevada önseçimi - 19 Ocak 2008
South Carolina önseçimi - 26 Ocak 2008
Süper Salı - 20'den fazla eyalette önseçim - 5 Şubat 2008 günü
Demokrat Parti Başkanlık Kongresi - 25 - 28 Ağustos, Denver
Cumhuriyetçi Parti Kongresi - 1-4 Eylül, Minneapolis
Başkanlık seçimi için halk oylaması - 4 Kasım 2008 Salı
Seçici delegelerin başkanı seçmesi - 15 Aralık 2008
44'ncü ABD Başkanının göreve başlaması - 20 Ocak 2009