kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kosova görüşmeleri uzlaşma sağlanamadan sona erdi

AA
Yeni Haber
Kosova'nın statüsünü belirlemeye yönelik Viyana'da yapılan "Troyka toplantısı" uzlaşmaya varılamadan sona erdi.

Kosova Troykası'nı oluşturan AB, ABD ve Rusya Federasyonu temsilcilerinin başkanlık ettiği, Kosovalı Arnavut toplumu temsilcileri ile Sırbistan yönetimi arasındaki toplantıda, taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığı bildirildi.

Toplantının ardından basına açıklama yapan AB Temsilcisi Büyükelçi Wolfgang Ischinger, "Bugün yapılan toplantıda ilerleme kaydedemediklerini" ifade ederek, "Ancak, çözüm yolu bulmak için troyka olarak son güne kadar ciddi olarak çalışacağız" dedi.

Rusya Federasyonu temsilcisi Büyükelçi Aleksander Bozan-Chartşenko ise toplantıda, "çok olumlu tartışmaların" yaşandığını belirterek, "Uygulanmasının çok güç olmasına karşın olumlu bazı ilerlemeler olduğunu ve taraflar arasında bir uzlaşma zemine bulunabileceğine inandığını" söyledi.

Kosova'nın statüsünü belirlemeye yönelik troyka görüşmeleri sonucunun 10 Aralık gününe kadar BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması gerekiyor.

BM Genel Sekreteri'nin Kosova Özel Temsilcisi Marti Athasaari'nin "Kosova'nın bağımsızlığını öngören önerisi" daha önce BM Güvenlik Konseyi'ne sunulmuş, konsey ise nihai kararını verebilmek için AB, ABD ve Rusya'nın oluşturduğu troykanın, taraflarla yapacağı görüşmelerin ardından hazırlayacağı raporu beklediğini açıklamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, Kosova Troykası'na raporunu hazırlaması için 10 Aralık tarihine kadar süre tanımıştı.

Görüşmelerde Arnavut toplumu temsilcileri, Kosova'nın bağımsızlığını isterken Sırbistan yönetimi, Kosova'nın, BM'in 1244 sayılı kararı uyarınca resmen Sırbistan'nın bir parçası olduğunda ısrar ederek, "tek taraflı bir bağımsızlık ilanının bölgede istikrarsızlığa ve çatışmalara yol açacağını" ileri sürüyor.

Viyana'da Avusturya dışişleri bakanlığında AB temsilcisi Wolfgang İschinger, ABD temsilcisi Frank Visner ve Rusya Federasyonu temsilcisi Aleksander Bozan-Chartşenko başkanlğında yapılan Kosova Troykası toplantısına, Kosovalı Arnavut toplumu adına Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu ve Başbakan Agim Çeku ile Sırbistan yönetimi adına Devlet Başkanı Boris Tadic ve Başbakan Vojislav Kostunica katıldı.