kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Generallerle gidiliyorsa eli boş dönülmeyeceğini bilirler

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
Bush görüşmesi öncesi iki tarafın yaklaşımını değerlendiren Prof. Dedeoğlu'na göre, hükümet ABD'ye askerlerle giderek; "Hemfikiriz" diyor. ABD ise "Teröristini getiririz ama İran'a karşı tavır al" diye ısrar ediyor..
Dağlıca'da 12 askerin şehit edilmesinden bu yana Türkiye'nin gündemini belirleyen sınır ötesi operasyon, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine ve bugün Başkan Bush ile yapacağı görüşmeye kilitlendi. ABD, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapmasına destek verecek mi? ABD de operasyonda yer alacak mı? Yoksa Türkiye'nin operasyonuna gerek kalmadan ABD, PKK'yı pasifize mi edecek? Türkiye ile ABD uzlaşmadığı takdirde Türkiye'nin dış politikası nasıl değişecek? Türkiye, ABD'nin desteği olmadan operasyon yapabilir mi? Bunun riskleri nelerdir? Tüm bunları Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu'yla konuştuk.

* Türkiye'de Kuzey Irak'a yönelik operasyon beklentisi var. Erdoğan-Bush görüşmesinde Türk kamuoyunun beklediği bir sınır ötesi operasyon kararı çıkabilir mi?
Öncelikle operasyon ile neyin kastedildiğinin Türkiye'de çok iyi anlaşılmadığını düşünüyorum. Çünkü halihazırda sıfır noktasında askeri bir faaliyet var. Bombardıman yapılıyor. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta "uzantıları" var. Onlar da Kuzey Irak'taki oluşumlarla görüşme halinde. Sanki bugüne kadar hiçbir faaliyet yokmuş, bundan sonra başlayacakmış gibi bir algılama var. Bu doğru değil.

* Peki, ne tür operasyondan bahsediliyor?
Dünya kamuoyuna, "Bak, Türkiye Kuzey Irak'a girdi, denecek" türden bir operasyondan bahsediliyor. Niye sınır ötesi operasyon diyoruz? Bu, Mesud Barzani'nin kendisine yapılan baskıları kabul etmemesi durumunda Türkiye'nin ona boyun eğdirme çabası olarak okunabilir. Askeri olarak mermiyi, bombayı, PKK'lıların üstüne atıyorsunuz ama siyasi hedef Barzani oluyor. Türkiye'nin asıl kaygısı Kuzey Irak'ın çekim merkezi olması. Bir de Amerika'nın kesinlikle "Gitmeyin, oralarda faaliyette bulunmayın" diye yırtındığı kanaatinde değilim. "Bu işi birlikte yapalım" diyor.

'ABD, İRAN'A TAVIR İSTEYECEK'
* Erdoğan - Bush görüşmesinde ele alınacak konu bu birlikteliğin nasıl olacağı mı?
Görüşülecek olan hangi alanlarda hangi zamanlamayla ortaklık kurulacağı. İstihbarat ve askeri operasyonel gibi kısımlarda ortaklık olabilir. PKK'nın bu eylemleri, karşı politikalar ve bu görüşmeler Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden bir stratejik ortaklığa, müttefikliğe girmesine yol açacak bir sonuç doğuracak.

* Amerika'nın istediği bu mu?
Kesinlikle bu. Burada biz Irak'la ilgili konuşuyoruz. Oysa bunun arkasındaki temel oyuncu İran. Amerika'nın temel derdi İran. Muhtemelen pazarlıklarda ABD, 'Senin teröristini buluruz, getiririz, eylemsiz de yaparız' diyor. Karşılığında da Türkiye'nin İran karşısında pozisyon almasını istiyor. Burada iki tarafı yan yana getirecek bir tehdit gerekli. Ve Amerika parmağıyla İran'ı gösterdi.

* Türkiye İran'ı tehdit olarak görmüyor...
Hükümet, Müslüman ülkelerle iyi ilişkiler öngördü. Şimdi bu rotasını değiştirmesi için çok baskı var. Zor bir karar. Bu kararı alamadığı takdirde PKK eylemleri devam edecek.
Haberin fotoğrafları