kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin ve ABD arasında kırmızı telefon hattı

Yeni Haber
Çin ve ABD arasında askeri kırmızı telefon hattı kurulacağı bildirildi...
İki taraf arasındaki güvensizlikten dolayı zedelenen ilişkileri onarmak amacıyla Pekin'e gelen ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile görüşen Çin Savunma Bakanı Cao Gangçüen, iki tarafın teknik uzmanlarına direktifverdiklerini söyledi, ancak hattın ne zaman açılacağı konusunda bilgi vermedi. Gates de basına yaptığı açıklamada, direkt telefon hattı kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını teyit etti. ABD, uzun zamandır askeri alanda Çin'le arasında doğrudan telefon hattı açmayı istiyordu.

Yeni Çin Haber Ajansı'nın haberinde, söz konusu hattın Çin'in başka ülkelerle savunma bakanlığı düzeyindeki ilişkilerinde bir ilk olacağına işaret edildi.

Çin ve ABD arasındaki askeri ilişkiler 2001 yılında yaşanan casus uçak krizi ile en kötü dönemine girmişti. Bölgede görev yapan Amerikan casusu uçağı, bir Çin jetinin düşmesine neden olduktan sonra, Çin'in güneyindeki Hainan adasına zorunlu iniş yapmıştı. İlişkilerin daha sonra yumuşamaya başlamasına rağmen, Çin'in askeri harcamalarındaki artışlar, Washington'un endişelenmesine yol açtı. ABD tarafı Çin'in askeri harcamalarının gerçek boyutunu gizlediği ve bu alanda güçlenmeye çalıştığı görüşünde. Pekin yönetimi ise geçen yıla göre yüzde 17.8 artarak 45 milyar Amerikan Dolarına ulaşacak savunma harcamalarının sadece savunma amaçlı olduğunu ve artışın personel giderlerinin yaşam koşullarına paralel olarak yükselmesinden kaynaklandığını açıkladı.

Gates'in Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret etmek üzere Çin'den ayrılmadan önce Dışişleri Bakanlığı ve Merkezi Askeri Komisyonu yetkililerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Hu Cintao ile bir araya gelmesi bekleniyor. Bu arada Gates'in Pakistan'da olağanüstü hal ilan edilmesi üzerine bu ülke yetkilileriyle 6-7 Kasım'da İslamabad'da yapacağı savunma istişarelerini ertelediği bildirildi.