kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Genel seçimi askıya aldı

Pakistan'da Başkan Müşerref'in OHAL ilan etmesiyle ülke kaosa sürüklendi. Ocak ayındaki genel seçim ertelendi, muhalefet liderleri ve 500'e yakın insan hakları eylemcisi tutuklandı..
Dünya siyaseti asker üniformasını çıkarmasını, yani genelkurmay başkanlığını bırakmasını beklerken o görevdeyken yeni bir darbeye daha imza attı. Yönetime el koydu, olağanüstü hal ilan etti... Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, sadece ülkesini değil bölgeyi riske atan bir adım attı. Artan "terör saldırılarını" ve "yargıya müdahaleyi" gerekçe gösteren Müşerref, ocak ayındaki genel seçimi erteledi. Müşerref'in adımlarını "iktidarda kalabilmek için son kozlar" olarak yorumlayan analistler, asıl hedefin Anayasa Mahkemesi heyetinin çarşamba günü yapacağı toplantı olduğu görüşünde.

HEDEF, SEÇİM KARARIYDI
11 yargıçtan oluşan heyet, Müşerref genelkurmay başkanlığını bırakmadan katıldığı için 6 Ekim'deki başkanlık seçiminin yasal olup olmadığını karara bağlayacaktı. Ancak heyetteki tüm isimler ev hapsine alındı, karar oturumu süresiz rafa kalkmış oldu. OHAL ilan ettikten sonra özel TV'lerin yayınlarını kestiren Müşerref; devlet televizyonundan halkına ve diğer yabancı ülkelere seslendi.

TV'DE İNGİLİZCE KONUŞTU
Halkına hitabını Urduca yaptı, sıkı yönetim kararını onların iyiliği ve Pakistan'ın bütünlüğü için aldığını savundu. Radikallerin güçlendiğini, güvenlik güçlerinin ise moral çöküntüsü yaşadığını vurguladı. Askeri üniforma yerine sivil giyindi. Konuşmasına İngilizce devam ederek "Pakistan'ın ABD ve AB'deki dostlarına bir mesajı olduğunu" söyledi.

LINCOLN BENZETMESİ
Kendisini ABD'nin eski başkanına benzetip şöyle devam etti: "Abraham Lincoln de (iç savaş döneminde) birliği korumak için hakları askıya almıştı. Ulusu korumak için anayasayı askıya aldım. Çünkü ulus olmadan anayasa bir işe yaramaz. Sizin yüzyıllar sonunda elde ettiğiniz demokrasi düzeyini bizden beklemeyin. Lütfen bize zaman tanıyın..." Muhalefetin simge ismi haline gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı İftihar Muhammed Chaudry (solda) görevden alındı. Yerine Abdülhamid Dogar (sağda) getirildi.
Haberin fotoğrafları