kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnönü son yolculuğuna uğurlandı

Yeni Haber
Kanser nedeniyle hayatını kaybeden Erdal İnönü, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı. Teşvikiye Camii'nde öğle namazına müteakiben İnönü'nün cenaze namazı kılındı. İnönü'nün cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ABD'de vefat eden eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Erdal İnönü'nün cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.

İnönü'nün cenazesi, Teşvikiye Camii'nde düzenlenen törenin ardından yürüyüş korteji eşliğinde toprağa verileceği Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi. Cenaze, toprağa verileceği yere yaklaşık 100 metre kala polis tören kıtası tarafından omuzlara alındı.

İnönü'nün cenazesi omuzlarda taşınırken, vatandaşlar tarafından alkışlandı ve tabutun üzerine karanfiller atıldı.

Cenazenin defnedilmesi sırasında din görevlisi tarafından ''Dini vecibemizi yerine getirirken lütfen alkış yapmayalım'' uyarısında bulunuldu. Ardından İnönü'nün cenazesi defnedildi.

İnönü defnedilirken mezara ilk olarak eşi Sevinç İnönü ile diğer aile üyeleri toprak attı. İnönü için fahri hemşehrisi olduğu İzmir'in Dikili ilçesinden getirilen toprak da kabrine bırakıldı.

Törende daha sonra, Erdal İnönü için Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Mezarlıktaki tören sırasında ''Aslan sosyal demokrat güle güle'', ''Türk soluna yön veren büyük lider'' ve ''Seni unutmayacağız'' yazılı pankartlar taşındı. Sevinç İnönü'nün de üzerinde ''Güzel insan, canım eşim, güle güle'' yazılı çelengi mezarın yakınına konuldu.

İnönü için mezarlıktaki törene, eşi ve ailesinin yanı sıra İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, eski bakanlardan Hikmet Çetin, Onur Kumburacabaşı, Mehmet Moğultay, Fikret Ünlü, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş, sanatçılar İbrahim Tatlıses ve Müjde Ar ile çok sayıda vatandaş da katıldı.

Cenazeye CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Nazım Ekren, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Hikmet Çetin, Onur Kumbaracıbaşı, Fikri Sağlar, Azimet Köylüoğlu, İlhan Kesici, Mehmet Moğultay, Ahmet Türk, Mesut Yılmaz, Berhan Şimşek, Ercan Karakaş, Haluk Koç, Nurettin Sözen, Mehmet Sevigen, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunudğu çok sayıda isim katıldı.

Cenaze namazının kılınmasının ardından İnönü için dua edildi. Dua sonrası namazı kıldıran imam kısa bir konuşma yaptı.

BAYKAL, SARIGÜL, MESUT YILMAZ, İNÖNÜ'YÜ ANLATTI

Cenazeye katılan siyaset dünyasının önde isimleri İnönü'yü siyaset ve bilim dünyasına örnek olacak, hayatı boyunca demokrasi için mücadele etmiş bir insan olarak anlattı.

Yakınları ve siyaset yaptığı dönemdeki mesai arkadaşları, eski Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'yü anlattı. İnönü'nün uzlaşmacı ve diyalogdan yana tavrını öne çıkaran yakınları ve siyaset dünyasının önde isimleri, İnönü'nün en büyük hayalinin Türkiye'de gerçek anlamda demokrasinin yerleşmesi olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Erdal İnönü bir Cumhuriyet aydını olduğunu söyledi. Baykal şunları söyledi: "Cumhuriyet projemizin ortaya koyduğu, her yönüyle iyi yetişmiş, tam bir aydın insandır. Kültür ve sanat yönü, bilimsel yönü bütün bunların ötesinde felsefi yönü bir aydın sorumluluğunu içinde taşıyor olması bütün bunlar, cumhuriyet döneminin eğitim politikasının ortaya koyduğu örnek ideal aydın tipini Erdal İnönü'nün temsil etmesi noktasına bizi getirmektedir. Felesefi, bilimsel ilgisi, bütün bunların ötesinde kültür ve sanat konusunda sergilediği yüksek ilgi bunlarla birleşmiş olarak ortaya çıkan aydın sorumluluğu yaklaşımı çok başarılı bir örnek ortaya koymuştur."

Eski Başbakan Mesut Yılmaz, çok uzun bir süre olmasa da sayın Erdal İnönü ile aynı zamanda siyaset platformunda bulunduklarına işaret etti. Yılmaz, "Benim Başbakan olduğum dönemde kendisi muhaleftteydi, daha sonra onların hükümet olduğu dönemde biz muhalefetteydik. Ama ilişkimiz her zaman için son derece medeni oldu. Zaten sayın İnönü herkesin bildiği gibi son derece uzlaşmacı, hoşgörülü bir insandı. Mizah duygusu olan bir insandı. Kendisi ile birlikte Amerika seyahatinde Bilderberg toplantısına katıldık. Orada daha iyi tanıma fırsatı buldum. Kendisi ile ilgili söylenen tüm olumlu fikirlere katılıyorum." şeklinde konuştu.

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, "Konuşmanın çok zor olduğu bir ortamdayız. Gerçekler üzerinden siyaset yapan, bilimi siyasette de denklem gibi ortaya koyup, kavgadan uzak çekişmeden uzak, oldukça olumlu bir şekilde kurgulayan bir bir insandı. Her şeyden önce 12 Eylül'ün o karanlık döneminin siyasetten koparttığı insanları bir araya getirme becerisini gösterdi. Kimliksizleştirilen, soldan uzaklaştırılan topluma o açıdan siyasi kimlik kazandırma gayretleri oldu. Başarılı da oldu. Örnek olan davranışlarını tekrar hatırlamak gerekiyor. Yakınlarına hepimize Türk milletine rahmet diliyorum." ifadelerini kullandı.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise şunları söyledi: "Geçen hafta beraberdik kendisiyle, Allahtan rahmet diliyorum. Burada önemli bir devlet adamı, siyaset ve bilim adamını kaybettik. Allah'tan kendisine rahmet diliyorum. Hiçbir zaman gücünü bulunduğu koltuktan almadı. Gücünü her zaman kendisinden aldı. Göreve geldikten sonra da 'Ben başarılı değilim, bu görevden ayrılmalıyım' diyerek demokrasi dersi vererek ayrıldı. Türkiye'de ilk defa bir lider seçimlerden sonra görevini bırakıyor. Bu da çok önemli."

* ERDAL İNÖNÜ'NÜN HAYATI
* ANILARLA ERDAL İNÖNÜ
* ERGUN BABAHAN'IN ERDAL BEY YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
* ZEKÂSI VE ESPRİLERİYLE SİYASETE FARKLILIK GETİRDİ

* DENİZ GEZMİŞ, İNÖNÜ'YÜ ÖLÜMDEN KURTARDI
* ERDAL İNÖNÜ'NÜN KALEMİNDEN
*"EVREN ÇIPLAK HEŞKELİ YASAKLADI, KENDİSİ ÇIPLAK RESİM YAPTI"

(AJANSLAR)
Haberin fotoğrafları