kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Uzakdoğu derisi giyenler bilmeden kanseri satın alıyor

FATİH ATALAY
DTG Sözcüsü Matraş, Uzakdoğu'dan gelen deri ürünlerindeki azo-boyar maddelerin kanser, hamilelikte düşük ve erkekte kısırlığa neden olduğunu savundu. Matraş, "Analiz sonuçlarını açıklayacağız" dedi..
Deri Tanıtım Grubu (DTG) Sözcüsü ve Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkan Yardımcısı Erdal Matraş, Türkiye'de satılan her 100 ayakkabıdan 75'inin, çantanın 89'unun, konfeksiyon ürününün de 77'sinin Uzakdoğu'dan geldiğini belirterek, "Ucuz diye alınan bu ürünlerle kanser ve pek çok hastalığa davetiye çıkarılıyor" dedi. Geçtiğimiz yıllarda Kaliforniya'da düzenlenen konferansın sonuçlarını hatırlatan Matraş, "O konferansta da açıklandı. Bu boyalar 37 çeşit kansere, solunum yetmezliğine, hamilelikte düşüğe ve erkeklerde kısırlığa neden oluyor" dedi. Matraş, DTG olarak piyasadan çok sayıda numune alarak analiz ettirdiklerini ve analiz sonuçlarını yakında kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi. "Uzakdoğu'dan aldığımız ayakkabı ve çantalar AB ülkelerinin önünden bile geçemez'' diyen Matraş, önceki gün düzenlenen basın toplantısında Türk halkının, Türk derisi giymek yerine, kendini insan sağlığını tehdit eden deri ürünlerine teslim ettiğini iddia etti. Matraş, "Senin ülken deri yapamaz, gider alırsın. Ama senin ülken deri sektöründe İtalya'dan sonra dünyada ikinci sırada. Dünyanın en önemli markaları Türkiye'de yapılıyor'' diye konuştu.

YENİ KAMPANYA
Uzakdoğu'dan gelen bazı deri ürünlerinin zararlı kimyevi maddeler taşıdığını anlatan Matraş, "Aldığımız deri ürün her gün derimizle temas ediyor. Bunlar deri olmadığı için ucuz. Kurunun yanında yaş da yanmasın tabii. DTG bu konuda Türk halkını bilinçlendirecek yeni bir kampanya hazırlıyor. 15 gün içinde Uzakdoğu'dan gelen deri ürünlerinin sağlığı tehdit ettiğini anlatan yeni bir reklam kampanyası başlatacağız" dedi. Matraş, kampanyada sağlığa dikkat çekeceklerini, Uzakdoğu menşeli deri ürünlerinin alımında seçici olunması konusuna değineceklerini ifade ederek, "Dünyanın en kaliteli deri ürünlerinin olduğu ülkemizi, en kalitesiz ürünlere teslim etmeyiz. Gelecek yıldan itibaren gümrüklerdeki laboratuarların daha da geliştirilmesini sağlayacağız" dedi.