kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Org. Babaoğlu: Kara harekâtı da lazım...

Prof. Dr. Erdal İnönü'yü son yolcuğuna uğurlamak için baba ocağındayız. Pembe Köşk'ün bahçesi ve çevresinde binlerce kişi toplanmış...
Herkes kargaşaya, taşkınlığa meydan vermeme gayreti içinde.
Binlerce kişi tek sıra halinde önce aileye taziyelerini iletiyor, ardından evinin kapısının önünde duran Erdal Bey'in naaşının üzerine bir kırmızı karanfil bırakıp ayrılıyor.
Dikkat ediyorum, son görevi yapmak için gelenlerin çoğunluğu koyu renk kıyafetlerini giymiş; sakal tıraşını olmuş, erkeklerin büyük bölümü ise takım elbiseli ve kravatlı.
Erdal Bey'in, bilimde ve siyasette olduğu gibi, topluma nasıl etkin bir rol model olduğu Pembe Köşk bahçesindeki bu görüntüyle de ortaya çıkıyor.
Her şey onun yaşamındaki gibi gerçekleşiyor.
Taziye sakin sürerken, bahçenin dışından bir anda alkış kopuyor.
Sıradakiler saygıyla bir kenara çekilip yol verdiği kişiler Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, eşi Filiz Büyükanıt ile Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu ve eşi Ayşe Babaoğlu ...

"Sınırı geçmedik..."
Aileye taziyelerini iletip, Erdal İnönü'nün naaşı önünde saygı duruşunda bulunup kırmızı karanfilli tabutunun üzerine koyduktan sonra Pembe Köşk bahçesinin bir köşesinde Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu ile sohbete başlıyoruz.
Önce, İnönü'nün vedasından duyduğu üzüntüyü kayda geçiriyor.
Konu dönüp dolaşıp güncel konu teröre geliyor.
Org. Babaoğlu, Irak sınırındaki gelişmelere ilişkin fazla konuşmak istemiyor.
Söz yine aynı konuya gelince şu soruyu yöneltiyorum:
"Türk jetlerinin sınır ötesine geçip, Irak'taki bazı terör örgütü kamplarını bombaladıkları doğru mu?"
Org. Babaoğlu, net yanıt veriyor:
"Hayır, sınır ötesi harekatımız olmadı..."

Tek başına hava olmaz
Bu kez, ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın önceki günkü Ankara ziyareti sonrasında kamuoyuna yansıyan haberleri anımsatıyorum.
ABD'nin terör örgütüne karşı, istihbarat desteğiyle de katkı sağlayacağı hava harekatı ile yetinilmesi, kara harekatına soğuk baktığı yönündeki haberleri aktarıyorum.
Org. Babaoğlu, şöyle diyor:
"Terörle mücadelede tek başına hava harekatı ile sonuç alınmaz. Teröre karşı sonuç almak için, istihbarat bilgisinin yanında, kara gücü desteğinin de olması lazım. Hava harekatı tabii ki etki eder ama sonuç almak için hepsinin birlikte olması lazım..."

Zirvenin sonucu
Peki, harekata gerek kalmadan da terör örgütüne karşı başarı elde edilebilir mi?
İstanbul'da dün sona eren Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Zirvesi'nden, "Teröre karşı ortak mücadele" kararlılığı çıktı.
Ancak mücadelenin yöntemi konusunda henüz kesin sonuca ulaşılmış görünmüyor.
Her ne kadar Irak yönetimi, PKK'ya destek veren Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin Kuzey Irak'taki bürosunu kapatarak adım atmış olsa da bu tek başına çözüm getirmeyecek.
Veya Zirve'de kararlaştırıldığı gibi BM'nin rolünün aktifleştirilmesi de kısa sürede sonuç sağlamayacak.
Terörün gücünü kıracak, bitmesi için vade gerekecek.