kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kim Goodman (ABD), gözlerini yuvalarından 11 mm çıkartabiliyor. Bir gün kafasına hokey maskesi çarpmış ve gözleri yuvalarından aşırı çıkmış. Kim artık istediği zaman gözlerini pörtletebiliyor!

Rekorlar dünyada İncil'den sonra en çok satan kitap

BELGİN ÇOBAN
Dünyada her yıl 2 milyonun üzerinde satan GuinnessDünya Rekorlar Kitabı Türkçe olarak ilk kez çıkıyor.Türkiye'den İlker Yılmaz'ın da yer aldığı kitapta ünlüyıldızlar ve sıradan insanlar yan yana geliyor..
Üç dakikada en çok telefon rehberi yırtma (1044 sayfalık 55 rehber), en uzun süre davul çalma (84 saat) ya da en uzun buz hokeyi maçı (240 saat) Guinness'in kırılamayan en popüler rekorlarından... Buna söyleyecek bir lafımız yok ama neden insanlar bu tip rekorlar kırmaya çalışır? Bu sorunun yanıtını, konunun en ehil adamı Guinness World Rekords Genel Yayın Yönetmeni Craig Glenday'a sorduğumuzda verdiği cevap basitti: Eğlence için! Tabii dünyanın birçok yerinde sadece eğlenmek için enteresan rekor denemeleri yapanların dışında hiç farkında olmadan rekor kıranlar da yok değil. En çok kazanan aktör ya da en fazla gişe hasılatı yapan filmler gibi... Kimin nasıl, hangi amaçla ve ne hissederek rekor kırmaya çalıştığının önemini bir kenara bırakırsak tüm bu rekorların yer aldığı Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nın, yayımladığı hemen her ülkede en iyi satanlar listesine girdiği de bir gerçek! Bu kitabın neden çok sattığı sorusunun da yanıtı basit: Eğlenmek için... Ve ilk kez bu kitabın Türkçe'si çıkıyor. Bu ay İnfomag tarafından yayımlanan kitapta; yeni rekorlar, yeni fotoğraflar, dev katlamalı sayfalar ve özel mürekkep ile basılmış karanlıkta parlayan sayfalar bulunuyor. Kapak da üç boyutlu. Kitapta ayrıca Johnny Depp, Michael Jackson, J.K. Rowling, Stephan King gibi ünlü isimlerle yapılmış özel röportajlar bulunuyor. Kitap hayal gücünü zorlamak isteyenler için gerçekten ilginç bir kaynak. Ve bu ilginç kaynakla ilgili; her yıl kitapta yer alan rekorların yüzde 10'unu seçen, seçerken de en iyi rekorları belirleyen Craig Glenday'la konuştuk.

* Bu kitap Türkiye'de ilk kez Türkçe basılıyor; daha önce neden çıkmadı da şimdi çıkıyor?
Guinness Rekorlar Kitabı'nı başta sadece İngilizce yayımlamıştık. Sonra piyasaları araştırıp, dünyada yayımlamaya başladık. Ve çok ünlü bir marka haline geldi. Rekor anlamında yıllardır Türkiye'den fazla katılım olmadığı için kitabın Türkiye'ye gelmesi zaman aldı. Ama Türkiye de büyük bir market. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'den çok daha fazla rekor bekliyoruz.

* Kitap niye var?
İnsanlar bu kitap sayesinde belli bir amaç belirliyor ve o amaca erişmek için mücadele veriyor.

* Bir yılda kaç başvuru yapılıyor?
50-60 bin arasında, çoğunu reddediyoruz.

* Neden?
Çünkü yeteri kadar ilginç veya tehlikeli olmuyorlar. Saçma şeylerle başvuranlar da oluyor.

* En aptalca başvuru neydi?
O kadar çok alıyoruz ki... Son zamanlarda olan en aptalca başvuru; domuz bağırsakları kullanarak tırmananlar vardı. Bağırsakları ip gibi kullanıyorlardı.

* Rekorları seçerken en önemli kriterleriniz neler?
İlki ölçülebilir olması. İkincisi en uzun mu, en ağır mı, en hızlı mı diye bakarız. Üçüncüsü kırılabilir bir rekor olması. Dördüncüsü de ilginç olması. Bu yüzden benim görevim en ilginç rekorları seçmek. İnsanların tehlikeli şeyler yapmasına bir yere kadar izin veriyoruz. Onların güvenliğini tehlikeye atan rekorlar kabul edilmiyor. Bu konuyla ilgilenen uzmanlarımız var, onlar risklerin ne olduğunu biliyor.

* Bu kadar rekorlarla uğraşırken siz bir rekor denemesi yaptınız mı?
Bir radyo programında 24 saat içinde 54 röportaj yaparak rekor kırdım, bu kitapta var.

* Son olarak bu kitap en çok nerede satıyor?
En çok ABD ve İngiltere'de satıyoruz. Dünyada her yıl iki milyondan fazla satıyoruz. Toplamda 110 milyondan fazla kitap sattık bugüne kadar. İncil'den sonra en çok satan kitabız!
Haberin fotoğrafları