kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

3 aşamalı plan önerdi

Duygu GÜVENÇ ANKARA
ABD Dışişleri Bakanı Rice, kısa vadede PKK'nın imkânlarını bitirme ve istihbarat paylaşımı önerisiyle geldi. Orta ve uzun vadede ise "istikrarı bozmadan PKK'yı yok etme planı" sundu..
PKK'ya karşı ABD'den etkin adım bekleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, bir yandan askeri önlemlerin de masada olduğunu vurgulamak için Beyaz Saray randevusuna Genelkurmay İkinci Başkanı Ergun Saygun ile katılmaya hazırlanırken, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Ankara'ya askerler ve Beyaz Saray danışmanlarıyla geldi. Rice, "PKK ortak düşmanımız" diyerek çabalarını iki katına çıkartma sözü verdi. Rice, PKK'yı yok etme planının Bush-Erdoğan görüşmesinde konuşulacağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi askeri harekâtını önlemek için üç aşamalı ve üç ülkeyi içine alan bir plan sundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Rice ile görüşmesinde teröre karşı "elle tutulur somut sonuç alınamadığını" belirterek, "Şimdi yeni bir döneme girdik. Sizden somut sonuç bekliyoruz" dedi. Babacan ise Rice ile görüşmesinde "Sivrisineği öldürmek değil, bataklığı kurutmak istiyoruz. ABD bir adım atmazsa Türkiye kendi güvenliğini sağlamak için her türlü adımı atacaktır. Bunun için askeri önlemler de dahil olmak üzere tüm enstrümanlar masadadır. Artık sözlerin bittiği, aksiyonun başlaması gereken yerdeyiz" dedi.

MALİKİ İLE GÖRÜŞECEK
Görüşme sonrası basın toplantısında Rice, PKK'nın ortak düşman olduğunu tekrarlayarak ABD-Irak ve Türkiye'yi içine alan 3 aşamalı ve üçlü bir plan sundu. Kısa vadede, istihbarat işbirliğini artırmayı ve PKK'nın barınma, elektrik ve gıda gibi temel kullanımlarını önlemeyi hedeflediği öğrenildi. Planın orta ve uzun vadeye yayılarak, PKK'yı K. Irak'ta yok etmeyi hedeflediği belirten Rice "K.Irak birleşik Irak'ın bir parçasıdır. ABD Irak'ın bölünmesini desteklemiyor" dedi. Rice'ın önerisine paralel olarak da Irak-ABD-Türkiye arasında İstanbul'da üçlü bir görüşme yapılması gündeme geldi. Rice, Maliki ile de konuyu görüşeceğini belirtti. Ermeni Tasarısı'na karşıyız diyen Rice "Bu konuda hükümetimizin ne kadar çalıştığını Türk yetkililer biliyor. Yaşanan olaylar tarihte kaldı" diye konuştu.