kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
2005

Belek katliamının fotoğraflı kanıtı

Veysi SAĞLAM ANTALYA-SABAH
Antalya'da 30 yılda ağaçlandırılan Belek ormanı, 1990'dan sonra verilen turizm tahsisleri ile 2 yılda tanınmaz hale getirildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Belek katliamının fotoğraflı kanıtı
Antalya'daki doğa harikası tatil beldesi Belek'in, birkaç yıl öncesine kadar "en gür ve en özel ormanları" na sahip olma özelliği artık fotoğraflarda kaldı. Kendine özgü sık fıstık çamlarıyla tüm dünyanın ilgisini çeken Belek ormanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizme yönelik tahsisleriyle yok olmaya başladı. Belek ormanının 2005'teki ve 2007'deki durumunu gösteren 2 fotoğraf katliamın acı kanıtı. 2005'te her yeri sık ağaçlarla kaplı olan Belek'te bugün dev kara delikler açıldı. Bu delikler uzaydan bile görünüyor. Daha önce kumullarla kaplı olan Belek bölgesi, Orman Bakanlığı tarafından 1960'lı yıllarda ağaçlandırıldı. Yaklaşık 30 yılda olgunlaşan 25 bin dönümlük Belek Muhafaza Ormanı, 1984 yılında Turizm Bakanlığı tarafından turizme açılmak üzere planlandı. Bunun ardından 1990'lı yılların başında peş peşe tahsisler yapıldı. Özellikle 1995'ten sonra yoğunlaşan bu turizm tahsisleriyle birlikte yaklaşık 30 yılda oluşan ve bugün 50 yaşında olan Belek ormanı yok olmaya başladı.

45 OTEL VAR
Belek Turizm Yatırımcıları Birliği'nin (BETUYAB) verilerine göre Belek ormanında 45 otel bulunuyor. Her otel en az 100 dönümlük alandan oluşuyor. Belek ormanına zarar verdiği iddia edilen golf tesislerinden 6'sı faaliyetini sürdürürken, 4 golf tesisinin inşaatı ise devam ediyor. Golf ve turistik tesislerin yapımı için bugüne kadar binlerce ağaç kesildiği belirtiliyor. Belek ormanında yapılan tahsislerin iptali için birçok dava da açıldı. Antalya Barosu, TEMA Vakfı gibi birçok sivil toplum örgütü tarafından açılan davalarda yürütmeyi durdurma ve iptal kararları çıkmasına ve Anayasa Mahkemesi'nin geçtiğimiz ay Türkiye'nin ormanları için "orman arazilerinin turizm amaçlı tahsis edilememesi" yönünde karar vermesine rağmen, Belek ormanında yapılan tahsisler kapsamında inşaatlar tüm hızıyla devam ediyor.
Haberin fotoğrafları