kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Simitlerin gramajıyla oynayıp % 50 zamma bahane buldular

HACER GEMİCİ
Elektrik ve, ekmeğe zam beklenirken simidin fiyatı yüzde 50 arttı. 50 YKr'lik simit dünden itibaren 75 YKr'ye satılmaya başlandı. Üreticiler "Fiyatla birlikte gramaj da arttı" diyor..
Sigara, akaryakıt, elektrik ve ekmeğe zam beklenirken, orta direğin vazgeçilmez yiyeceği simide yüzde 50 zam geldi. Dün İstanbul sokaklarında satılan simidin fiyatı bir anda 50 YKr'den 75 YKr'ye çıktı. Gelecek tepkilerden kurtulmak için ise simitte de ekmekte olduğu gibi iki gramajlı üretim gündeme geçildi. Buna göre 80 gram olan simit 60 YKr'den, 100 gram simit ise 75 YKr'den satılmaya başlandı. Yetkililer İstanbul'da günde 400 bin sokak simiti satıldığını ifade ederken bu rakamdan hareketle fiyatın 50 YKr'den 75 YKr'ye çıkması günlük simit hacminin 200 bin YTL'den 300 bin YTL'ye çıkmasına neden oldu. Aynı rakamlardan hareketle bu da sadece İstanbul'da 9 milyon YTL'lik bir pazara denk geliyor.

'GRAMAJI YÜKSELTTİK'
Kahvaltıların vazgeçilmezi simitteki fiyat artışını görüştüğümüz İstanbul Unİş Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Sami Özdemir, simitteki girdilerin ekmekten farklı olduğunu ifade ederek, "Aslında zam yüzde 50 gibi görünse de, gerçekte yüzde 20'lik bir artış var. Çünkü 50 YKr'ye satılan simit 60 YKr'ye çıktı. 75 YKr'ye satılan simidin gramajı yüksek" dedi. "Peki vatandaşın 75 YKr'ye satın aldığı simidin gramajını kim kontrol edecek, ya düşük gramajlı simit 75 YKr'den satılırsa?" sorumuza Özdemir, "Ne yazık bunu denetlemek zor. Ancak kimse müşterisini kaybetmek istemez. Dürüst satıcı bunu yapmaz" yanıtını verdi. İstanbul genelinde 180 simit fırını olduğunu dile getiren Özdemir, il genelinde sayıları her geçen gün artan simit saraylarının bu kapsamın dışında olduğunu dile getirdi. 19-20 aydır simide zam yapılmadığını belirten Özdemir, "Bu sırada kullandığımız ayçiçek yağının, susamın fiyatı yüzde 100 varan oranlarda arttı. Yansıtılan zam düşük bile kaldı" diye konuştu.

400 BİN SİMİT SATILIYOR
Yıllardır simit üretimi yapan ve kendi dükkânları da olan Yücel Fırın'ın sahibi Ali Yücel de zammın gerekçesi olarak küresel ısınmayı gösterdi. Simitte 60 Ykr ve 75 YKr olarak ikili fiyat belirlendiğini kaydeden Yücel, "Fiyat sokakta satışı yapan arkadaşımızın inisiyatifine kalmış durumda. İstanbul genelinde günde ortalama 400 bin sokak simidi satılıyor. Simit sarayları bu rakamın dışında. Oralarda da 150 bin adet simit satıldığını tahmin ediyoruz. Bu işten geçinen yüzlerce kişi var. Aslında simit fiyatına gelen bu zamda simit sarayları ve Simit Evleri'nin açılması ile birlikte simit işçilerine olan talebin etkisi de oldu. Adamlarımızı elimizde tutmak için daha fazla maaş öder hale geldik. Bence tek fiyat 75 YKr olmalıydı" dedi.