kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Faiz indirimi petrolü yükseltir'

Petrol fiyatları Meksika kaynaklı kesintinin geçici olduğu açıklamasıyla düştü. Deutsche Bank Başekonomisti Sieminski, "Fed'in faiz indirimi petrol fiyatlarını yükseltir" dedi..
Petrol fiyatları dün Meksikalı petrol şirketi Pemex'in 600 bin varillik kesintiye gitmesinin geçici bir durum olduğu görüşünün ağırlık kazanmasıyla önceki günkü 93 doları aşan rekor seviyelerden geri döndü. ABD ham petrolü dün 1.11 dolar düşerek, 91.82 dolara geriledi. Brent tipi petrol fiyatları ise 90 sent düşerek 89.42 dolara indi. Ancak piyasa analistleri doların değer kaybı ve azalan stokların petrol fiyatları üzerinde önemli bir baskı oluşturmaya devam ettiğini bildirdi. Deutsche Bank enerji başekonomisti Adam Sieminski, "ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi petrol fiyatlarını daha da yükseltir" dedi. Uzmanlar, muhtemel bir faiz indiriminin ekonomik büyümeyi destekleyerek, daha fazla enerji talebi oluşturacağını ve böylece artan petrol talebinin de petrol fiyatlarını yükselteceğini öngördü. Piyasa analistleri, petrol fiyatlarının faiz indirimlerini henüz fiyatlara tam olarak yansıtmadığını da dikkat çekti.

PİYASA KONTROLDEN ÇIKTI
Bu arada OPEC petrol bakanları, petrol fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesinden kaygılandıklarını belirtti. Bakanlar, fiyatlarda kontrol sahibi olmadıklarını ve piyasanın artık tamamen kontrolden çıktığını bildirdi.