kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sermaye akımları yavaşlayacak, Türkiye yıldız ülke olacak

IIF, gelişen ülkelere akacak sermayenin 2008'de 593 milyar dolara düşeceğini açıkladı. Ancak IIF Başkanı'na göre 2008'in yıldız ülkeleri Türkiye ve Hindistan olacak..
Yabancı sermaye akımlarına ilişkin düzenli olarak araştırma yapan Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) son yayınladığı rapora göre, 2007 yılında 620 milyar dolar düzeyinde olması beklenen gelişmekte olan piyasalara yapılacak yabancı sermaye akımı, 2008'de 593 milyar dolara gerileyecek. IIF'ye göre yabancı sermaye çekmede 2008'in yıldız ülkeleri ise Hindistan ve Türkiye olacak. IIF'nin yayımladığı 'Gelişmekte Olan Ekonomilere Sermaye Akımları' adlı raporda, gelişen ülkelere 2008'de sermaye akımı yavaşlayacak. Rapora göre Türkiye'nin de aralarında olduğu 'gelişmekte olan Avrupa'ya sermaye akımında ise çok küçük bir düşüş olacak. Bu yıl 276.1 milyar dolar olması beklenen yabancı sermaye girişinin gelecek yıl 274.2 milyar dolara düşmesi bekleniyor.

CARİ AÇIK PATLAYACAK
Düşüşe karşılık doğrudan yatırımlarda 4, portföy yatırımlarında ise 8 milyar dolarlık bir artış bekleyen IIF, düşüşün bankacılık kesiminin bu ülkelere vereceği kredileri azaltmasından kaynaklanacağını düşünüyor. Bu ülkelerin en büyük sorunu ise cari açık olacak. Verilere göre bu yılı 45 milyar dolarlık bir cari açıkla tamamlaması beklenen gelişmekte olan Avrupa, 2008'de 139 milyar dolar açık verecek. IIF Başkanı Charles Dallara da Washington'da yaptığı değerlendirmede, Türkiye ve Hindistan'ın, gelecek yıl, küresel sermayenin 'yıldız ülkeleri' olacağını söyledi. 2008'de Türkiye'ye 19-20 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye gireceğini tahmin ettiklerini de vurgulayan Dallara, Türkiye'nin, bölgenin lokomotifi olduğunu ve giren sermayenin önemli kısmının Türkiye'ye gittiğini ifade etti.