kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'nin kurulu gücü kadar rüzgâr talebi oluştu

1 Kasım'da tek bir gün lisans başvurusu kabul edecek olan EPDK dün 200 kişiyi ağırlayarak, "neler istediğini" bildirdi. Rüzgârcılar "30 bin megavatlık santral kurarız" dedi..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) aylardır biriken rüzgâr başvurularını 1 Kasım günü sabah saat 09.00 ile akşam 18.00 arasında alacağını açıklaması üzerinde rüzgâr santrali kurmak için proje geliştirenler EPDK'yı soru yağmuruna tuttu. Yoğun talep üzerine dün EPDK Başkanı Yusuf Günay aralarında Alman Eon, İngiliz petrol devi BP, Alman Steag, Zorlu, Sabancı, Aksa, Global Holding ve Polat Enerji'nin yöneticileri ile bir araya geldi. Yaklaşık 200'e yakın katılımcının olduğu toplantıda, Türkiye'nin tüm enerji yatırımlarının kurulu gücü 40 bin megavat iken, 30 bin megavatlık bir rüzgar talebinin oluştuğu görüldü. Ancak Türkiye Elektrik İletim AŞ, iletim alanına yatırım yapılmadığı taktirde bu miktarda başvuruları taşımasının mümkün olmadığını dile getirerek, bin megavata kadar izin verilmesini istiyor. Bu nedenle 1 Kasım günü verilecek lisanslarda kıyasıya bir rekabet yaşanması bekleniyor.

EKSİK BELGEYE AMAN YOK
Edinilen bilgiye göre dünkü toplantıda Yusuf Günay, 1 Kasım günü belgesi eksik gelenlerin lisans başvurularının kesinlikle kabul edilmeyeceği uyarısında bulunurken özellikle Ege Bölgesi'nden aynı bölge için birden fazla başvuru olması durumunda tercihin daha sonra yapılacağını bildirdi. Son düzenleme ile 10 yıl alım 5.5 Euro sentten alım garantisi olan rüzgar santrallerinde sektörde faaliyet gösteren hemen her şirkete bir şekilde yer almak istiyor. Edinilen bilgiye göre özellikle İngiliz BP'nin Türkiye'de 1000 megavatı bulan elektrik santrali kurma yönünde çalışmaları bulunuyor. EPDK yaklaşık 1.5 yıldır rüzgarda yeni lisans başvurusu kabul edmiyor. Halen Türkiye'de 180 megavat rüzgar santrali faaliyette lisans başvurusu kabul edilenlerin toplamı ise 6 bin megavat düzeyinde.