kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Airbus A380 İstanbul semalarında

Yeni Haber
Tanıtım amacıyla Türkiye'de bulunan dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 200 davetlinin katılımıyla 1 saat 20 dakika süren tanıtım uçuşu gerçekleştirdi...
Airbus A380, Atatürk Havalimanı'ndan basın mensupları, hava yolu şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile havalimanı işletmecilerinin bulunduğu 200 kişilik grupla saat 10.30'da havalandı.

Ankara üzerinden geri dönerek İstanbul Boğazı üzerinde tur atan uçak, 1 saat 20 dakikalık uçuşun ardından Atatürk Havalimanı'na sorunsuz şekilde indi. Uçuşa katılan THY Genel Müdürü Temel Kotil, A380'in şu an dünyanın en büyük yolcu uçağı olma özelliği taşıdığını anımsatarak, bu olaya kendilerinin yolcu konforu ve giderlerin azlığı olarak baktıklarını söyledi.

THY'nin bu yıl sonu itibarıyla 20 milyon yolcu taşıyacağını ve 2010 yılında 30 milyon yolcu taşımayı hedeflediğini belirten Kotil, bu ivme göz önünde bulundurulduğunda THY'nin 2010 yılı itibarıyla olaya daha geniş kapsamlı bakmaya ihtiyacı bulunduğunu kaydetti. THY'nin, 10 milyon yolcu taşıdığı dönemlerde bu büyüklükteki uçakları telaffuz etmeye zorlandığını ifade eden Kotil, ''İlerisi için her şey bizim için mümkündür. 30 milyon yolcu hedefini gerçekleştirdiğimizde Avrupa'nın en büyük dördüncü şirketi oluyoruz. Bunların hepsini düşünmek gerekir'' dedi.

Kotil, ikinci büyüme ile ilgili 5 yıllık planın 2008 yılı başında açıklanacağını, bundan sonra bu tip uçaklarla ilgili konuların daha netleşeceğini ifade etti.

''THY, A380 MÜŞTERİSİ OLURSA MUTLULUK DUYARIZ''

Tanıtım uçuşunun ardından Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Airbus'ın Avrupa ve Latin Amerika'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Chris Buckley, İstanbul'da bulunmaktan büyük bir gurur duyduklarını söyledi.

Buckley, başarılı bir uçuş gerçekleştirilmesinden dolayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne teşekkür etti.

Airbus A380'in Atatürk Havalimanı'na iniş ve kalkışını kolaylıkla gerçekleştirdiğinin görüldüğünü ifade eden Buckley, ''İstanbul'a gerçekleştirdiğimiz bu 2 günlük ziyaret bizim için büyük önem taşıyor. Şu ana kadar A380, tanıtım uçuşlarını Airbus'ın anavatanı olan Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya'da gerçekleştirdi. Bu 4 ülke dışında ilk uçuşu Türkiye'ye gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu bizim için büyük ayrıcalık'' diye konuştu.

Bir soru üzerine, Türkiye'den herhangi bir sipariş almadıklarını belirten Buckley, Türkiye'ye gelmelerinin nedeni hakkında ise ''Türkiye'de çok iyi Airbus müşterileri var. THY de bunlardan biri. THY kendi kararlarını kendisi verir. Uygun zamanda böyle bir karar verirlerse bu onların tercihi olur. THY, A380 müşterisi olursa bundan mutluluk duyarız'' dedi.

Şu ana kadar 185 uçak siparişi aldıklarını belirten Buckley, verilen siparişlerin böylesi büyük bir uçağa ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini ifade etti. Buckley, Boeing firmasının da Boeing 747-8 üzerinde çalışma yaptığını ancak Airbus'ın onlardan bir adım daha önde olduğunu kaydetti.

CUMHURİYET'İN 84. YIL DÖNÜMÜ JESTİ

Airbus'ın Uçuş Operasyonları Sorumlusu Jean Michel Roy da Türkiye'de basın ve halkın A380'e gösterdikleri ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Roy, dün uçağın Atatürk Havalimanı'na inişinden sonra kokpit camından Türk Bayrağı çıkarılmasıyla ilgili bir soru üzerine de, ''Airbus ve Türkiye arasındaki ilişkiler uzun yıllara dayanıyor. İstanbul'a geldiğimiz zaman ülkenize ve halkınıza duyduğumuz saygıyı böyle ifade ettik. Cumhuriyet'in 84. yıl dönümünü kutladığınız günde size olan minnettarlığımızı, saygımızı göstermek için böyle bir şey düşündük'' diye konuştu.

Airbus kullanmış bir pilotun 2 hafta sürecek bir eğitimden sonra A380'i kullanmasının mümkün olduğunu belirten Roy, THY açısından bunun önemli bir nokta olduğunu kaydetti. Roy, A380'in güvenlik, verimlilik ve etkinlik açısından son derece uygun bir uçak olduğunu sözlerine ekledi. DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur da A380'e ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, A380 uçağının teknolojisi ve performansı ile havacılık tarihinin bir kilometre taşı olacağını kaydetti.

Özuğur, hava yolu şirketlerinin A380 alımına karar vermesi halinde havalimanlarının bu uçağa göre kategorize edileceğini ifade etti.