kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ümit Ünal, 14 Mart'ta vizyona girmesi planlanan 'Ara' filminin, ilk kez 13 Kasım'da 'New York Cinema East' festivalinde gösterileceğini söyledi.

'Altın Portakal' ödülü prestij kazandırmıyor

ASLI ÖRNEK GÜNAYDIN
Yönetmen Ümit Ünal, yeni filmi 'Ara'yı yarışmaya kabul etmeyen Antalya Film Festivali'ne hâlâ kızgın: Antalya Film Festivali'nde ödül almak, insana ne yurtdışında olağanüstü bir prestij kazandırır ne de ticari bir getirisi var!..
Önceki gün sona eren 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali, başlamasına sayılı günler kala tartışmalara neden olmuştu. Türk Sineması'nın hatırı sayılır yönetmenlerinden Ümit Ünal, yeni filmi 'Ara'yı festivale gönderdi ancak filmi 'kimsenin bilmediği' festival ön jürisi tarafından yarışmaya alınmadı. Yaşadığı bu haksızlık karşısında sessiz kalmayan Ümit Ünal, önce TÜRSAK'a bir mektup yazarak, olayın nedenini sordu. Ardından da açık bir mektup yayınladı. Ancak, yönetmen Ali Özgentürk'ten başka Ünal'ı bu konuda destekleyen biri çıkmadı.

* 'Ara' neden festivale kabul edilmedi?
Bu konuda hiçbir açıklama yapılmadı. Benim en büyük itirazım da zaten buna. Bir kere bize daha önce söylemedikleri bir jüri durumu var. Her festivalde bir ön eleme olur. Ama ben Antalya'daki ön elemenin teknik bir konu olacağını düşünüp, başvurmuştum. Ama birden filmleri 'sanatsal manada' değerlendirecek bir kurulun olduğu ortaya çıktı! Bu kurulun Atilla Dorsay dışında kimlerden oluştuğunu, kaç kişi olduğunu, kriterlerinin ne olduğunu, hangi koşullarda bu filmleri seyrettiğini bilmiyoruz. Eğer böyle bir 'gizli jüri' olduğunu bilsem zaten filmimi bu yarışmaya sokmazdım. Hangi sinemacı sokar ki?

RAKİPLERİNİZ BELLİ DEĞİL Kİ!

* "Bir daha da girmeyeceğim" demişsiniz...
Evet. Şu anki yapısı sürdüğü müddetçe girmem. Sizin filminiz olsa sokar mısınız?

* Ali Özgentürk'te size bu görüşünüzden dolayı destekledi. Başka destekleyenler var mı?
Görüştüğümüz bir sürü isim var ama şimdi isimlerini vermeyeyim.

* Peki genç sinemacılardan mı?
Evet. Ben bir de ayrıca festivaldeki ana jüriye bir mektup yazdım ve onu da internette yayınladım. İçlerinden bir arkadaş aramıştı. Gerçekten haksızlık olduğunu düşündüğünü söylemişti. 'Gizli jüri' dediğiniz zaman; isimleri belli olmayan insanlar ve bunun en komiği kendileri de kim olduğunu bilmiyor. Böyle bir şeyle seçim yapılamaz! Bu tür bir seçim, her türlü suistimale açık demektir. Yönetim istediği filmi seçtirebilir.

* TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil veya festivalden birileri sizi aradı mı?
Beni kimse aramadı. Fakat NTV ve CNN'de konuştum bu konuda. Şu an hangisi olduğunu hatırlamıyorum ama Atilla Dorsay TÜRSAK'ın o jürinin sözcüsü ve baş danışmanı olarak konuşuyor ve sunucu aynen "Jürinin gizli tutulması eleştiriliyor" diyor ve Dorsay buna cevap olarak "Dünyanın her yerinde ön eleme yapılır. Cannes'da da ön eleme yapılıyor. Neden bu kadar alınıyor" gibi bir şey söylüyor. "Bilmesi lazımdı, neden öğrenmemiş" diyor. Ben bir uluslararası festivalin ön jürisinde bulundum. Cannes'a başvurdum, Berlin'e başvurdum. Antalya'daki ana jüri, benim filmime ödül vermese, buna söyleyecek sözüm bile olamazdı. Çünkü zaten o jüriyi kabul ederek o kurallar içinde başvuruyorsunuz. 'Gizli jüri' olayında ise bir oyuna giriyorsunuz ama rakipleriniz belli değil!

HİÇBİR FİLME İŞ YAPTIRMIYOR
* Ali Özgentürk "Antalya Altın Portakal son yıllarda Türk Sineması'nı figüran gibi kullanıyor" demişti. Siz de böyle mi düşünüyorsunuz?
Altın Portakal, Türk Sineması'nı desteklemek için Türk sinemacılarının kurduğu bir festival zaten. Zamanlaması bile ona göre; sonbaharda yapılıyor ve yeni sezonda çıkacak filmleri pazarlıyor. Ayrıca, Antalya büyük bir prestij festivali değil. Orada ödül almak insana ne yurtdışında olağanüstü bir prestij kazandırıyor ne de ticari bir artısı var. Eskiden o alınan ödülün bir anlamı varmış ama şimdi o ödül hiçbir filme iş yaptırmıyor. Çok iyi filmlerin yanı sıra inanılmaz kötü filmlerin de kabul edildiği bir festival yani... Birdenbire düzeyi olağanüstü yükselmiş değil. Bir kere yarışmanın 12 filmle sınırlandırılması çok komik! Bu arada, oraya seçilen filmleri kötülemek gibi bir amacım yok.

* Filminiz ne kadara mal oldu?
Şimdi söylemeyeyim ama çok çok küçük bütçeli bir film. 'Anlat İstanbul'un 10'da biri fiyata mal oldu. Herkes bedava geldi, bütün ekipler zevk için gelip, çalıştı. Dağıtımcısı 'Bir Film' ve 14 Mart'ta vizyona girecek.

* 'Ara' ne anlama geliyor peki?
Ara' Türkçe'de her manaya geliyor. Filmin adı yurtdışında da aynı kalacak. 13 Kasım'da ilk gösterimi New York'taki 'Cinema East' adlı küçük bir festivalde olacak.
Haberin fotoğrafları