kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TBMM DE ARAŞTIRMIŞTI TBMM Kaçak Akaryakıt Araştırma Komisyonu’nun iki yıl önceki raporunda Habur’dan giren kaçak Irak akaryakıtının PKK’yı beslediği anlatılmıştı.

Peşmerge bir litre kaçak akaryakıttan 1.26 $ kazanıyor

SEÇKİN ÜREY
ABD Hava Kuvvetleri için hazırlanan bir rapora göre Irak'tan Türkiye'ye giren kaçak akaryakıt litresi 1.26 dolardan satılıyor. Ülkenin kaçak akaryakıt piyasası milli gelirinin beşte biri büyüklüğüne ulaştı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Peşmerge bir litre kaçak akaryakıttan 1.26 $ kazanıyor
Meclis Kaçak Akaryakıt Araştırma Komsiyonu'nun iki yıl önce ortaya koyduğu Irak'tan Türkiye'ye yapılan ve Kuzey Irak'taki grupların büyük pay sahibi olduğu akaryakıt kaçakçılığının boyutuyla ilgili yeni veriler ABD'den geldi. Irak'tan Türkiye ve Ürdün'e kaçırılan akaryakıta ilişkin yapılan araştırmalara yer verilen bir raporda, iki ülkeye galonu (litresi 1.26 dolar) yaklaşık 3 dolardan satış yapılıyor. Irak kaçak akaryakıt piyasasının büyüklüğü ise yıllık 7 milyar dolara ulaşıyor.

MİLİSLERE GİDİYOR
ABD devlet kurumlarına yakınlığıyla bilinen düşünce ve araştırma kuruluşu Rand'in ABD Hava Kuvvetleri'ne özel olarak hazırladığı Irak İçin Politika Seçenekleri başlıklı raporda ülkedeki kaçak akaryakıt ticaretine ilişkin detaylara da yer verildi. Geçtiğimiz günlerde kamu görüşüne açılan rapora göre benzin ve dizel akaryakıt ticareti Irak'ın en büyük kaçakçılık ve yolsuzluk faaliyetini oluşturuyor. Kaçak akaryakıt ticaretinden oluşan gelirden en büyük dilimi ülkedeki milis kuvvetleri ve isyancılar paylaşıyor. ABD bakış açısıyla yazıldığı için raporda milis veya isyancı tanımı yapılmıyor. Ancak raporun farklı bölümlerinde Kuzey Irak'ın peşmerge kuvvetlerinden de milis diye bahsediliyor.

SATICILAR ANLATTI
Irak'ta devlet tarafından sübvanse edildiği için benzinin galonu yaklaşık 44 cent'ten satılıyor. Bu da Irak'tan yurtdışına kaçak akaryakıt satmak için en büyük teşviği oluşturuyor. Raporda göre ülke sınırları dışına yapılan akaryakıt kaçakçılığının başılıca hedefini oluşturan ülkelerin Türkiye ve Ürdün olduğu belirtiliyor. Yaşanan çatışmalar nedeniyle akaryakıt üretiminin sınır olduğu ülkede iç piyasaya 44 cent'in üzerinden rahatlıkla akaryakıt satışı kaçak yollardan yapılabiliyor. Rand'in hesaplamalarına göre ülkenin kaçak akaryakıt piyasasının hacmi yıllık 7 milyar doları buluyor. Bu rakam Irak'ın 35 milyar dolarlık milli gelirinin beşte birine ulaşıyor. Raporun kaçak akaryakıt ticaretine ilişkin bölümüne kaynaklık eden kurum, kuruluş veya kişiler hakkında bilgi verilmiyor. Bilgilerin dört yıllık bir süre boyunca Irak'taki ABD kuvvetlerine akaryakıt satanlar ve çeşitli uzmanlarla Washington'da yapılan toplantılarda derlendiğinin belirtilmesi dikkat çekiyor.