kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye'de orta sınıf yükselişte

Yeni Haber
Açık Toplum Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi'nin Türkiye'deki orta sınıfı tanımlamaya yönelik yaptığı araştırma, yükselen bir orta sınıfın bulunduğunu ortaya koyarken, yüzde 81.9'lik kesimin hiçbir koşulda askeri darbe istemediği bildirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hakan Yılmaz ve ekibinin gerçekleştirdiği "Türkiye'de Orta Sınıfı Tanımlamak" başlıklı araştırma sonuçları düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Türkiye'de yükselen bir orta sınıf varlığının belirlendiği araştırmada, ekonomik, siyasal, etnik, dinsel, kültürel açıdan aşırı uçların sosyolojik ve ekonomik düşünceleri saptandı.

Açık Toplum Enstitüsü Danışma Kurulu Başkanı Can Peker'in katıldığı toplantıda araştırma sonuçlarını aktaran Doç.Dr. Yılmaz, Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 18 ilin merkez ve çevre ilçelerinde, 18 yaş ve üstü, yüzde 50'si erkek, yüzde 50'si kadın bin 809 kişiyle uzun süreli görüşmeyle hazırlanan araştırmaya katılanların yüzde 46'sının ilkokul ve altı, yüzde 43'ünü orta ve lise, yüzde 11'inin de üniversite ve üst eğitimine sahip, yüzde 41'inin çalışan, yüzde 34'ü de ev kadını, yüzde 9'u öğrenci, yüzde 9'u emekli ve yüzde 7'sinin işsiz olan kesimden oluştuğunu bildirdi.

TOPLUMUN YARISINDAN FAZLASI KENDİSİNİ ORTA SINIFTA GÖRÜYOR

Yılmaz'ın açıkladığı sonuçlara göre, toplumun yüzde 58.3 kendisini orta sınıfta, yüzde 24.8'i ortanın biraz altında, yüzde 8'i ortanın biraz üstünde, yüzde 7.8'i en altta, yüzde 0.2'si ise kendisini toplumun en üst seviyesinde görüyor. Yılmaz'a göre, kişilerin toplumdaki yerini değerlendirirken, Türkiye ekonomisine göre değil, alt ve üst komşularına bakarak karşılaştırıyor.

ÇOĞUNUN KAZANDIĞI PARA ANCA KARNINI DOYURUYOR

Araştırmada, "Haliniz-Vaktiniz yerinde mi?" sorusuna yanıt verenlerin yüzde 41.6'sı kazandıkları paranın, ev kirasına ve karın doyurmaya ancak yettiğini belirtirken, aynı soruya yanıt verenlerin yüzde 30.7'si ihtiyaçlarını karşıladığını ve ellerinde de biraz para kaldığını; yüzde 16.6'sı halinin ve vaktinin yerinde olduğunu; yüzde 8.6'sı da yarı aç-yarı tok dolaştığını ve çok zor durumda olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE'DE GELİR SEVİYESİ DÜŞÜK


Katılımcılara, "Orta hallileri nesinden tanırsınız?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların, yüzde 55.2'lik bölümü oturduğu semt veya mahallesine göre, yüzde 55.3'ü kazandığı paraya göre kişinin orta halliliğine karar veriyor. "Kaç para kazanıyorsunuz?" sorusuna verilen yanıtlar, Türkiye'de gelir seviyesinin düşük olduğunu ortaya koyuyor. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 39.2'si 750 YTL ve altı; yüzde 26.5'i 751-bin 200 YTL; yüzde 21.7'si bin 201-2 bin 400 YTL; 2 bin 400 YTL üstü kazanıyor. Aynı kişilere, "Kaç para kazanmak istiyorsunuz?" sorusu yöneltildiğinde ise, yüzde 38.8'i 2 bin 400 YTL üstü kazanmak istediğini, yüzde 34.9'u 1200-2400 YTL arasında kazanmak istediğini, yüzde 20.2'si ise 750-bin 200 YTL arasında bir kazanç istediklerini belirtti.

Yılmaz, Türkiye'de insanların aldıkları geliri tatmin edici bulmadığını vurgularken, toplumun yüzde 34'ünün geliri bin 200 YTL'ye, yüzde 38.8'i de 2 bin 400 YTL üzerine çıkarsa Türkiye'deki insanların "mutlu" olacağını kaydetti.

TOPLUMUN ÇOĞU MAAŞ VE ÜCRETLE GEÇİNİYOR

Araştırma, toplumun önemli bir kesiminin gelirinin maaş ve aldığı ücretle sağladığını ortaya koyarken, sonuçlara göre, yüzde 78.9'unun emekli maaşları dahil devlet ve özel sektörden aldıkları maaş ve ücret gelirini oluşturuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 45'i de özel sektörde işçi olarak çalışıyor.

Sanayi ve ticaret faaliyetlerinden gelir elde edenlerin oranı 7.8 iken, şoför, tesisatçı, tamirci, boyacılık gibi işlerden gelir elde edenlerin oranı ise yüzde 2.9 ile sınırlı kalıyor.

GAYRİMENKUL YATIRIM ARACI OLARAK GÖRÜLÜYOR

Toplumun yüzde 51.5'i ellerine 100 bin YTL para geçtiğinde ilk yapacakları şeyin gayrimenkul almak olduğunu, yüzde 14.5'nin ise kendi işini kuracağını ifade ettiği araştırmada, ellerine 25 bin YTL geçtiğinde ise katılımcıların yüzde 28.9'unun ev, yüzde 20.8'inin araba, yüzde 14.1'inin çocuklarının ihtiyacını karşılamak ve yüzde 12.8'inin ise varolan borçlarını kullanmak için bu parayı kullanacaklarını belirlendi.

ÇALIŞARAK ZENGİN OLACAĞINI DÜŞÜNEN YÜKSEK

Türkiye'de zengin olanların nasıl bunu elde ettiklerine ilişkin soruların da yöneltildiği araştırmada, katılımcıların yüzde 47.2'si bu insanların çalışarak zengin olduğunu, yüzde 22.5'i iyi bir aileden gelmeleri, yüzde 22.5'i ise iyi bir eğitim aldıkları için zengin olduklarını düşünüyor. Çalıp çırptıkları için zengin olanların oranının yüzde 21 olarak çıktığı araştırma, torpil yaparak zengin olanların bulunduğunu düşünenlerin oranı yüzde 14.4, devlet yardımı ile zengin olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 7.8 çıktı.

YETERİNCE ÇALIŞMAYAN YOKSUL KALIYOR


Araştırmada, Türkiye'de yoksul insanların yeterince çalışmadıkları ve çaba göstermedikleri için yoksul kaldığını düşünenlerin oranı yüzde 55.3 gibi yüksek bir oranda çıkarken, iyi eğitim almamaları nedeniyle yoksullaştıklarını düşünenlerin oranı ise yüzde 34.3'te kalıyor. Devletin onları yeterince desteklemedikleri nedeniyle insanların yoksul kaldığını düşünenlerin oranı ise yüzde 20.9 çıktı.

İNSANLARIN ÜÇTE BİRİ ÜNİVERSİTE BİTİRMEK İSTİYOR

Üniversite sınavlarındaki yığılmanın nedeni olabilecek bir sonucunda bulunduğu araştırmada, toplumun bırakıldığı taktirde üniversiteye kadar okumak istediği de ortaya çıkıyor. Katılımcıların yüzde 46.6'sı bırakılması halinde yüksek lisans veya doktora mezunu olmak istediklerini, yüzde 34.5'i üniversite mezunu, yüzde 3.5'i lise okumak istediğini ifade etti. Yılmaz, yüksek okul isteme oranın yüksek çıkmasının dershanelerin gücünü bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Daha geniş bir bakış açısı için okumak isteyenlerin oranın yüksek olduğu araştırmada, çevresinde söz dinlenilen ve sayılan bir insan olmak için eğitimli olmak gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 29.1, daha iyi bir iş kurabilmek için eğitim gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 48.4 oldu.

(ANKA)



SONRAKİ HABER | ÖNCEKİ HABER | HABERİ DÜZENLE | FAVORİLERE EKLE | Sayfayı Yazdır | 25.10.2007 15:13:17
-TÜRKİYE'DE ORTA SINIF YÜKSELİŞTE(2-SON)

-Türk halkının siyasi tercihi ağırlıkla sağ çizgide. Kendisini sağcıların tarafından görenlerin oranı yüzde 34.9, solcuların tarafında görenlerin oranı yüzde 14.9, hem sağın, hem solun değerlerini uzlaştıran merkeze yakın olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 24.1 çıktı. Katılımcıların yüzde 10.1'i de Türkiye'de sağ-sol kutuplaşmanın olmadığı görüşünde.

İSTANBUL-Açık Toplum Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi'nin "Türkiye'de Orta Sınıfı Tanımlamak" başlıklı araştırma sonuçlarında orta sınıfın siyasal tutumları, hayat tarzları, dinsel ve ahlaki yönelimlerine ilişkin profili de belirlendi.

-ÇOĞUNLUK SAĞCI

Araştırma sonuçları, Türkiye halkının siyasal tercihinin ağırlıkla sağdan yana olduğunu ortaya koydu. "Sağ-Sol kutuplaşmanın neresindeyiz?" sorusunun yöneltildiği katılımcıların yüzde 34.9'u genel olarak sağcıların, yüzde 14.9'u solcuların tarafında olduğunu bildirdi. Hem sağın hem de solun değerlerini uzlaştıran merkeze yakın olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 24.1 oldu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 10.1'i de böyle bir kutuplaşma olmadığı görüşünü ifade etti.

-ASKERİ DARBE VE BASKICI REJİM İSTEMEYENLER ÇOĞUNLUKTA-

Araştırmaya katılanların yüzde 81.9'u hangi nedenle olursa olsun, askeri darbeleri ve baskı rejimlerini asla desteklemeyeceğini ifade etti.
Laikliğin hiç değiştirmeden, eksiksiz uygulanmasını isteyenlerin oranın yüzde 44.9 olduğunun ortaya çıktığı araştırmada, laikliğin yeniden yorumlanmasını destekleyenlerin oranı ise yüzde 12.3 oldu. Laik-antilaik kutuplaşmanın Türkiye'de olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 9.5 çıktı.

-HER ETNİK KURUMUN TÜRK KİMLİĞİNİ BENİMSEMESİ GEREKİR-

Araştırmaya katılanların yüzde 42'si Türkiye'de yaşayan her etnik grubun Türk kimliğini eskizsiz kabul etmesi gerektiğini öne sürerken, yüzde 29.30'u da etnik grupların kendi dillerinin ve kültürlerinin tam anlamıyla tanınması ve kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.

-AB TOPLUMSAL DEĞER HALİNE GELDİ-

Katılımcıların yüzde 57.4'ü Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini belirtirken, yüzde 32.4'ü üyeliği istemiyor. Üyelik sürecinden fayda gördüğünü belirtenlerin oranı ise yüzde 58.9 çıktı.
Orta sınıfın modern dindarlar arasından çıktığının belirlendiği araştırmada, katılımcıların yüzde 62.7'sini modern dindarlar, yüzde 37.3'ünü de geleneksel dindarlar oluşturuyor.
Doç.Dr. Hakan Yılmaz, araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de ana sınıfsal kümelemeyi de belirlediklerini ifade ederek, toplumun yüzde 44.5'inin orta gelirli, orta mülk sahibi modern ve sağcılardan, yüzde 33.1'inin düşük gelirli, düşük mülk sahibi, geleneksel ve sağcı, yüzde 22.4'ünün ise modern, solcu ve yüksek gelir sahibi sınıfsal kümelerden oluştuğunu söyledi. Yılmaz, geleneksel ve sağcı görüşte olanların çoğunluğunun özel sektörde çalışan işçilerden oluştuğunu, solun ise devlet memuru ve kamu işçisi, uzmanlık gerektiren işlerde çalışan kesimden geldiğini kaydetti. Geleneksel sağ grupların daha çok Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde bulunduğunu ifade eden Yılmaz, hem modern olan hem de sağda yer alanların ise Güneydoğu Anadolu bölgesi hariç tüm bölgelerde var olduğunu dile getirdi.
Yılmaz, AKP'nin hem modern sağcılardan, hem de geleneksel sağcılardan oy aldığını, CHP'nin de oyunu yüksek oranda yüksek gelir grubu içinde bulunun modern solculardan aldığını söyledi. (ANKA)
(EYL/NB/ZG)