kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Habur'a alternatif Suriye olur

HAZAL ATEŞ
Suriye Devlet Başkanı Başar Esad'la imzalanan anlaşma ile, Suriye üzerinden sevkıyat yapan kamyonlardan vergi alınmayacak. Habur Sınır Kapısı'nda kamyon trafiği yavaşlatılacak..
Türkiye'nin, PKK'ya destek veren Kürt lider Barzani'ye uygulamayı planladığı yaptırımlar netleşmeye başladı. İlk aşamada, yaptırımlar yalnızca Irak'ın kuzeyini hedef alacak ve yapılan ihracatın rotası değiştirilecek. Böylece, Barzani hükümetinin en önemli gelir kapısı kapatılacak. Bu kapsamda, geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gelen Suriye Devlet Başkanı Başer Esad ile yapılan anlaşma kapsamında, Irak'a ihracat Suriye üzerinden yapılacak. Sevkıyat yapan kamyonlardan, ortalama 100 dolar olan vergi alınmayacak, TIR'lara da indirim yapılacak. İkinci aşamada da Kuzey Irak'a yapılan ihracatın en önemli kalemi gıda ürünlerine kota konulacak.

100 $ AVANTAJ SAĞLIYOR
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Kuzey Irak'a yönelik "bazı ihracat kalemlerinde yaptırıma gidilebileceği" açıklamasının ardından ambargonun içeriği de netleşmeye başladı. Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk-Irak İş Konseyi üyeleri ile görüşmesinde, Türkiye'nin Irak'ın diğer kesimleri ile ticari ve ekonomik ilişkileri sürdürme kapasitesine sahip olduğunu, bunun altyapısının da önemli ölçüde hazırlandığını söyledi. Tüzmen, "Halihazırda Irak'ın en gelişmiş ekonomik ilişkileri bulunan ve en çok ticaret yapan ülkeyiz. Ancak bu noktada hiçbir önemi kalmamıştır. Mevzubahis vatansa gerisi teferruattır" dedi. Tüzmen Barzani'ye mesaj vererek şöyle dedi: "Yaptırımları hayata geçirdiğimizde, sınırın öbür tarafında 2003 sonrası göreceli istikrarın ne hale geleceğini göreceğiz. Halil İbrahim Gümrük Kapısı'ndan anlık gerekçelerle yükselterek tahsil ettikleri gelirlerle yönetimlerini sürdürmeye çalışanların, nasıl bir akıbetle karşılaşacakları görülecek." Suriye'den sonra Irak'ın en büyük tedarikçisi olan Türkiye, ticareti Habur Gümrük Kapısı'ndan Suriye tarafına kaydırılacak. Geçen hafta Türkiye'ye gelen Suriye Devlet Başkanı Başar Esad ile varılan anlaşmayla, Suriye üzerinden Irak'a sevkıyat yapan kamyonlardan ortalama 100 dolar olarak belirlenen vergi alınmayacak. Ayrıca TIR'lara yönelik vergilerde de indirim yapılacak. Ayrıca trenlerle de taşıma gerçekleştirilecek. Böylece, Barzani hükümetinin en büyük gelir kaynağı Habur'da trafik sekteye uğratılacak.