kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Haşim Kılıç

İlk mesajda laikliğe atıf

ANKARA
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Haşim Kılıç, kurumların o kurumlarda yönetici olarak gelip geçenlerin anlayışına ve arzularına göre şekillenen yerler olmadığını söylerken sık sık laikliğe atıf yaptı..
İLİŞKİLİ HABERLER
İlk mesajda laikliğe atıf
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Haşim Kılıç, ilk açıklamasında "Yüksek Mahkeme değişmeyecek" güvencesi verdi. Kılıç, kurumların o kurumlarda yönetici olarak gelip geçenlerin anlayışına ve arzularına göre şekillenen yerler olmadığını söylerken sık sık laiklik ilkesine atıf yaptı. Seçimden sonra basın toplantısı yapan Kılıç'ın ilk sözleri şehitleri anmaya yönelikti. Kılıç, "Sevinçliyim, mutluyum diyemiyorum. Zira dün terör örgütünün saldırısı sonucunda şehit olan evlatlarımızın acısı bizim içimizi yaktı" dedi. Şehit ailelerinin acısını paylaşan ve başsağlığı dileyen Kılıç, "Vatanın ve milletin bölünmezliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısına yönelik bu tür saldırılar bizi asla yıldıramayacaktır. Türk Devleti, tüm kurumlarıyla birlik ve beraberlik içinde bu terör eylemlerine gerekli cevabı verecektir" dedi.

GÜVENCE VERDİ
Anayasa Mahkemesi'nin hedefinin bundan sonra da "Atatürk Türkiyesi'nin bütün işleviyle hayata geçirilmiş çağdaş, demokrat, sosyal ve laik bir hukuk devleti idealinin gerçekleşmesi" olacağını ifade eden Kılıç şöyle konuştu: "Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bağımsızlık ve çağdaş kazanımlarını yok etmeyi hedefleyen her türlü bölücü ve irticai faaliyetlere karşı, ödünsüz tavrını sürdüren Anayasa Mahkemesi, bireyin temel hak ve özgürlüklerini de insanlık onurunun en yüce değeri olarak korunmasını sürdürmeye devam edecektir." Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin başkanları ve üyelerinin Mahkeme'ye seçildikleri zaman ettikleri yemine her zaman bağlı kaldıklarını ifade ederken kendisiyle ilgili şu güvenceyi verdi: "Anayasal kurumlar, yönetici olarak gelip geçenlerin anlayışına ve arzularına göre şekillenen yerler değildir. Bu kurumlarda başkan ya da üye konumunda bulunulmasının, verilen kararlar yönünden hiçbir farklılığı yoktur... Demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşaması için bağımsızlık ve tarafsızlığı her şeyin üstünde tutan mahkememiz, gerçek bir hukuk devletinin oluşmasından asla ödün vermeyecektir." Kılıç, bu vurguyu neden yapma gereği duyduğunun sorulması üzerine, "Bir gerçeğin altını çizdim, o kadar" dedi. Kılıç'ı kutlayan ilk isimlerden biri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Kılıç, Gül başta olmak üzere devletin bütün yetkililerinin tebriklerini ve duygularını ifade ettiklerini söyledi.