kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ekim 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ortak harekât yapalım

Duygu GÜVENÇ - Bülent AYDEMİR / ANKARA/ LONDRA
Başbakan Erdoğan, önceki gece görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Rice'a "PKK elebaşlarını verin ya da birlikte ortak harekât yapalım" mesajını iletti. Rice ise birkaç gün süre istedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ortak harekât yapalım
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Devlet Zirvesi sırasında telefonla görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Rice'a, Erdoğan'ın ayrıca "Terörist elebaşlarını verin ya da ortak harekat yapalım" dediği belirtildi. Ortak harekatla ilgili birkaç gün süre isteyen Condoleeza Rice ise "Bu aşamada yapacağınız bir sınır ötesi operasyon gündemden düşürmeye çalıştığımız Ermeni tasarısına da, ortak çıkarlarımıza da zarar verir" dedi. Bu arada dün İngiltere'de Oxford üniversitesinde konuşan Erdoğan birkaç gün içinde gelişme olmazsa "Biz başımızın çaresine kendimiz bakacağız" dedi.

WILSON'LA TEMAS
ABD'nin, Türkiye'den birkaç gün daha süre istemesinin ardından aynı mesaj dün ABD Büyükelçisi Ross Wilson'a da tekrarlandı. Şimdi, birkaç gün süre isteyen Washington'dan gelecek yanıtı bekleyen Ankara planlarını da değiştirdi. ABD Büyükelçisi Wilson ile Dışişleri Bakanlığı arasındaki temaslar dün de devam etti. Hakkari'deki saldırı üzerine Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Moskova'ya hareket ettiği için müsteşarlığa vekalet eden Ahmet Acet ile önceki gün görüşen Wilson, pazar günü Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgünay ile telefon trafiğini sürdürdü. Wilson'ın bu girişimleri sonucu ABD Dışişleri Bakanı Rice da Çankaya'daki zirve sırasında Başbakan'ı aradı.

ERMENİ TASARISI
SABAH'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Erdoğan, Rice'a, "Biz girmeden, siz girin, siz verin" mesajı verdi. Rice ise, "Bu aşamada yapacağınız bir sınır ötesi operasyon gündemden düşürmeye çalıştığımız Ermeni tasarısını yeniden canlandırır, ortak çıkarlarımıza da zarar verir" dedi. Rice'a ayrıca Türk askeri yerine ABD'nin veya Irak güvenlik güçlerinin, PKK kamplarına yönelik operasyon yapmasının beklendiğini anımsatan Başbakan Erdoğan, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi operasyon yapmasını istemiyorsanız, bunu siz yapın, kısa sürede yapın" mesajı verdi.

BABACAN'IN PLANI
Rice, Kürt yönetimini ikna etmek için birkaç gün süre isterken, önceki gün Moskova'dan sadece havaalanında bir kahve içerek dönen müsteşar Apakan, dün Wilson'a bu sürenin uzun olamayacağını söyledi. Wilson'a, "Zaman kalmadı. Halk sokaklarda, bir şey yapmadan duramayız. ABD yönetiminden, stratejik işbirliğinin gereği olarak acil istihbarat bekliyoruz" dedi. ABD-Irak-Türkiye arasında 17 Ekim'de Bağdat'ta yapılan görüşme çerçevesinde sağlanan mutabakatın ardından bugün Bağdat'a gitmeye hazırlanan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın ziyareti de yine iptal edildi. Oysa Babacan, Talabani'yi de İstanbul'da Kasım'da yapılması planlanan Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler toplantısına davet edecekti.

ÖĞRENCİ SORDU
İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un davetlisi olarak bu ülkeye giden Erdoğan, Londra'daki Oxford üniversitesinde, öğrencilerde hitap etti ve soruları yanıtladı. Erdoğan, bir Türk öğrencinin "Neden ABD'ye yapılan terör sayılıyor bize yapılan sayılmıyor. ABD Irak'a Afganistan'a giriyor., bizim farkımız ne?" sorusuna şu karşılığı verdi: "ABD terörü hallediyor diyorsak, orada da yanılıyoruz. Yani Amerika da terörü halledebilmiş bir ülke değil. Sayın Cumhurbaşkanımız Başkan Bush ile görüştü. Bu konuda müşterek bir çalışmanın içine gireceğiz." Erdoğan bir başka soru üzerine "Maliki'ye 'ülkemizi huzursuz edecek terörist kamplarını topraklarınızda barındırmayın' dedik. Şu birkaç gün içerisinde o beklenen gelişmeler olmazsa, biz başımızın çaresine kendimiz bakacağız" dedi.