kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ekonomide daralma vergi gelirini 7 milyar azaltacak

ANKA
2007 bütçesinde 158 milyar YTL'lik vergi geliri hedefine karşılık, gerçekleşmelere göre vergi tahsilatı151 milyar YTL düzeyinde kalacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ekonomide daralma vergi gelirini 7 milyar azaltacak
Yılın tümündeki vergi gelirinin başlangıç hedefinin 7 milyar 97 milyon YTL altında kalacağı anlaşıldı. Vergi geliri hedefindeki sapma, ekonomideki daralmanın göstergesi olan ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerde tahsilatın hedefin altında kalmasından kaynaklanıyor. Hükümet, 2007 bütçesinde toplam 158 milyar 153 milyon YTL'lik vergi geliri hedeflemişti. Ancak 2008 bütçe çalışmaları kapsamında, yılın ilk dokuz aylık gerçekleşmeleri dikkate alınarak yapılan projeksiyonlar, bu yılın tümündeki vergi tahsilatının 151 milyar 56 milyon YTL düzeyinde kalacağını gösterdi. Projeksiyonlar, 2007 yılı vergi gelirlerinin, bütçe hedefinin 7 milyar 97 milyon YTL altında çıkacağını ortaya koydu. Bu da hedefe göre yüzde 4.5'lik bir sapma anlamına geliyor.

SAPMA DOLAYLI VERGİLERDEN
Vergi gelirlerinde bu yıl yaşanan ve yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefinin tutturulamamasına yol açan sapma, iç tüketimdeki daralma nedeniyle hükümetin öngördüğü tutarda "dolaylı" vergi artışı sağlayamamasından kaynaklandı. Maliye, artan denetimlerin de etkisiyle gelir ve kurumlar vergilerinde beklediğinin de üzerinde tahsilat düzeyine ulaşırken, tüketimden alınan KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerde ise tahsilat hedeflerinin çok altında kalındı. En büyük sapma ise KDV tahsilatında yaşanıyor. Bunda, vergi iadesinin kaldırılması nedeniyle fiş, fatura alımlarının azalmasından çok, tüketim hacmindeki daralmanın etkili olduğu belirtiliyor. Dahilde KDV tahsilatı hedefin 3 milyar 700 milyon YTL altında kalacak. Başlangıçta 29 milyar 583 milyon YTL düzeyinde öngörülen ithalattan alınan KDV'nin de 26 milyar YTL olacağı tahmin ediliyor. Bu da hedefe göre 3.6 milyar YTL'lik bir sapmaya işaret ediyor. İthalattan alınan KDV'nin yıllık tutarında 2006'ya göre yüzde 16.3 düzeyinde hedeflenen artış, yüzde 2.3'de kalacak.