kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
IMF Başkanı Rodrigo Rato

Haber turu

'IMF sorun çözme konusunda başarısız'
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) cuma günü ABD'nin başkenti Washington'da başlayan ve hafta sonu boyunca devam eden toplantıları büyük tartışmalara sahne oldu. Yapılan açıklamalarda IMF'nin özellikle krizlerle olan mücadelesinde başarısız olduğu belirtilerek, asıl görevi olan sıkıntıda olan ülke ekonomilerine destek konusunda da beklenen başarıları yakalayamadığına dikkat çekildi. IMF'nin zengin ve yoksul üyeleri arasındaki güç dengesinin yeniden ayarlanma sürecinin ileri gideceğine gerilediği belirtilen açıklamalarda, bankanın geliştirdiği politikalarla yardıma ihtiyaç duyan ülkeleri krizlerden kurtarmak yerine onları içinden çıkılması çok daha zor durumlara düşürdüğü ileri sürüldü. Kanada Merkez Bankası Başkanı David Dodge yaptığı açıklamada, "Düzenlenen toplantılar esnasında reform konularında hiç ilerleme kaydedemedik. Süreç yeni başkanın göreve gelmesiyle yeniden başlatılmalı" dedi.

'Piyasaların zararı daha da büyüyecek'

Dünyanın en zengin 7 ekonomisinin (G7) maliye bakanlarının Washington'da gerçekleştirdiği toplantıda kürsel ekonominin zor bir dönemden geçtiği belirtilerek piyasaların toparlanmasının zaman alacağına işaret edildi. 53 trilyon dolarlık dünya ekonomisinin üçte ikisini elinde bulunduran G7 yetkilileri ABD mortgage piyasasında patlak veren krizin yanı sıra Türkiye'nin Irak sınırında düzenlemeyi planladığı operasyon nedeniyle fiyatı artan petrolün ve ABD'li şirketlerin düşük kâr rakamı açıklamasının piyasaları bir süre daha tedirgin etmeye devam edeceği belirtildi. İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi açıklamasında zor günlerin henüz geride kalmadığını belirterek, "Finansal piyasalar büyük zarar gördü. Bu zararın bir süre daha artarak devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

'Kotada büyük başarı elde ettik'
Washington'da gerçekleştirilen Uluslararası Para Fonu (IMF) toplantılarında duyuruda bulunan fon yetkilileri gelişmekte olan ülkelerin IMF bünyesinde daha fazla söz hakkına sahip olabilmeleri için hazırladıkları uygulamanın imza aşamasında olduğunu ve büyük bir ihtimalle gelecek yıldan itibaren yürürlüğe girebileceğini duyurdu. IMF Başkanı Rodrigo Rato kota konusunda alınan mesafeyi büyük bir adım olarak takdim ederken gelişmekte olan ülkelerin artan kotalarıyla birlikte sorumluluklarının da artacağına işaret edildi. Bu arada bina dışında çok sayıda gösterici IMF ve Dünya Bankası karşıtı gösterilerde bulundu.
Haberin fotoğrafları