kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Alan Greenspan

'Kurtarma operasyonları beklenen etkiyi sağlamaz'

Eski ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan, ABD'nin en büyük bankalarının bir araya gelerek kurmaya çalıştığı 75 milyar dolarlık kurtarma fonunun faydadan çok zarar getirebileceğini söyledi..
Geçtiğimiz günlerde ABD'de patlak veren mortgage krizi nedeniyle batık hale gelen kredileri kurtarmak amacıyla kurulan 75 milyar dolarlık 'ilk yardım' fonuna eski ABD Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan'den eleştiri geldi. Greenspan yaptığı açıklamada, başta ABD olmak üzere dünya piyasalarında yaşananların son derece normal bir süreç olduğuna işaret ederek bu tarz kurtarma operasyonlarıyla piyasanın gerçek fiyatları bulmasının engellenebileceğini söyledi.

BEKLENEN ETKİ OLMAZ
Greenspan, oluşturulması planlanan süper fona yönelik eleştirilerinde yalnız değil. Wall Street'in önde gelen yatırım bankalarının başında bulunan çok sayıda üst düzey yönetici de bu tarz kurtarma operasyonlarının risk faktörünü ortadan kaldırdığı için faydadan çok zarara neden olacağı görüşünü savunuyor. ABD'li Fon Şirketi Pimco'nun Başkanı Bill Gross yaptığı açıklamada kurulması planlanan 75 milyar dolarlık fonun birçok unsurunun belirsiz olduğuna işaret ederek çözüm olarak ortaya atılan projenin daha şimdiden topallamaya başladığını söyledi. Greenspan piyasalarda yaşanan hem yükseliş hem de düşüş süreçlerinin işleyişin doğal sonuçları olduğunu belirtirken bu gelişmelerin etkilerini değiştirmeye yönelik dış müdahalelerin her zaman beklenen etkiyi yapmadığını işaret etti. Greenspan şunları söyledi: "Kriz döneminde yürürlüğe konan bu tür kurtarma paketlerinin piyasaya olan faydaları konusunda ciddi kaygılarım var. Bu tür kurtarma operasyonlarının çok farklı etkilere neden olduğuna şahit oldum. Eğer işleyen sisteme dışardan müdahale ederseniz normal yatırımcıların yanı sıra aç gözlü yatırımcılarda sistem dışına çıkar. Aslına bakarsanız aç gözlü yatırımcıların piyasalara zaman zaman oldukça büyük katkıları oluyor"