kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Piyasa çifte saldırıyla başbaşa

RAHİM AK
Dow Jones'un tarihinin en büyük ikinci düşüşünü yaşamasının ardından Güneydoğu'dan gelen saldırıyla sınırötesi operasyon ihtimalinin güçlenmesi piyasaları adeta çifte kıskaca aldı Tezkerenin çıkmasının ardından Türkiye'nin Kuzey Irak'a gireceği spekülasyonuyla 90 dolara gelen petrol fiyatını da 100 dolara doğru hareketleneceğinden korkuluyor ..
Cuma günü ABD'de Dow Jones Endeksi'nin yüzde 2.64'le tarihinin en kötü düşüşünü yaşamasının ardından dün de Güneydoğu'dan gelen saldırı haberinin ardından güçlenen sınır ötesi operasyon riski piyasaları endişeli bir açılış korkusuna sürükledi. Para ve sermaye piyasalarının yanı sıra sınırötesi operasyonu bahane ederek 90 dolara çeken uluslararası dev fonların petrol fiyatlarını da yukarı doğru doğru hareket ettireceği endişesi piyasalara hakim oldu. ABD'de faizlerin yükselişe geçmesi ve ekonominin yavaşlamasının verdiği tedirginlikle 19 Ekim 1987'de tarihinin ikinci en kötü düşüşünü yaşayan Dow Jones Endeksi, aradan tam 20 yıl geçtikten sonra 1987 Krizi'nin 20'nci yıldönünümü olan cuma günü yüzde 2.64 değer kaybetti.

EN FAZLA BİZ TEDİRGİNİZ
ABD'de mortgage kredilerinde başlayan dalgalanmanın etkisiyle büyümenin yavaşladığına işaret eden gelişmeler geçen hafta ardı ardına geldi. ABD'nin en büyük bankaları Citigroup, Bank of America ve Wachovia'nın milyar dolarlık zarar açıklamaları ve uyarıları ile adeta yatırımcılara öncü işaret verildi. Ardından ABD Merkez Bankası'nın 'Beige Book' raporunda ABD ekonomisinin yavaşlama sürecine girdiği vurgulandı. Rekor üstüne rekor kıran petrol fiyatlarının 90 doları da aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanması, doların uluslarararası para birimleri karşısında sürekli değer kaybetmesi ve Euro karşısında tarihi seviyelere gerilemesi de bir anlamda piyasaların bozulmaya başlayacağına ve ABD borsalarında satışların geleceğini önceden haber verdi. Haftabaşından beri içeride Kuzey Irak'a yapılacak sınır ötesi operasyon, ile uğraşan İstanbul Borsası geçen hafta yüzde 4.7 değer kaybederken, cuma günü 2007'nin en keskin düşüşlerinden birini yaşayan Dow Jones ise aynı dönemde yüzde 3.3 değer kaybetti. Brezilya'nın Bovespa Endeksi yüzde 3.3 düşerken, Güney Koreli Kospi Endeksi de yüzde 3.2 değer kaybetti.