kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Maliye Bakanlığı, KDV iadesinde yüksek artış üzerine ihracatçı firmalar nezdinde inceleme başlattı.

200 ihracatçı firma maliyenin KDV iadesi sorgusundan geçecek

AA
İhracatçıya ödenen Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerindeki artışın, ihracat artışının 12-13 puan üzerine çıkması, büyük çaplı yolsuzluk araştırmasına konu oluyor. Maliye Bakanlığı, KDV iadelerindeki yüksek artış üzerine, ihracatçı firmalar nezdinde inceleme başlattı. İlgili birimler, KDV iadeleri için geniş çaplı bir tarama yaptı. Bu taramada, bu yıl, geçen yıla göre çok yüksek iade alan firmalara bakıldı. Bu firmaların yurt içi satışları ile ihracat rakamları irdelendi. Diğer risk analizlerinin de yapılmasının ardından, ilk aşamada incelemeye tabi tutulacak 200 firma belirlendi.

BİR AYDA BİTECEK
Söz konusu firmalar, merkezi denetim birimleri Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu ve Gelirler Kontrolörleri arasında paylaştırıldı. Bakanlık, bu işlemin önümüzdeki 1 ay içinde tamamlanması talimatını verdi. Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili, ihracatta yüzde 24-25 dolayında bir artış olmasına karşın, KDV iadelerinde yüzde 37'lik bir artış meydana geldiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "İadelerdeki artış, ihracat artışının oldukça üstünde. Bu fark nereden kaynaklanıyor, işte bunun için bir araştırma yapılıyor. İncelemelerle ortaya çıkan durum Bakanlığımız tarafından değerlendirilecek.''

BÜTÇE HEDEFİ AŞILDI
Maliye Bakanlığı verilerine göre, vergi iadelerinde bu yıl bütçe hedefleri de oldukça aşıldı. 2007 bütçesinde, çok büyük bölümü ihracatçıya ödenen KDV iadelerinin oluşturduğu vergi iadeleri için 15 milyar 889 milyon YTL öngörüldü. Ancak, iadelerdeki büyük artış sonrasında bu rakamın yılın bitiminde 19 milyar 228 milyon YTL'yi bulacağı anlaşıldı. Maliye Bakanlığı 2008 yılında da 16 milyar 594 milyon YTL iade yapılmasını planladı.