kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB semalarında ceple konuşmak 2008'de serbest

EKONOMİ
Uzun tartışmaların ardından Avrupa Birliği gelecek yıl uçaklarda cep telefonuyla konuşmanın serbest bırakılacağını duyurdu. ABD ise cep yasağını kaldırmayı düşünmüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
AB semalarında ceple konuşmak 2008'de serbest
Cep telefonunun uçak kabinleri içerisinde kullanılıp kullanılmaması uzun yıllardan beri sivil havacılık şirketlerinin gündeminde bulunuyor. Bu güne kadar güvenlik gerekçesiyle yolculuk süresince kapalı tutulması gereken cep telefonlarının kabin dahilinde kullanılmasına Avrupa Birliği'nden yeşil ışık geldi. Gelen bilgilere göre Avrupa Hava Güvenlik Kurumu (EASA) gelecek yıldan itibaren geçerli olmak üzere uçak kabini içerisinde ve uçuş süresince cep telefonuyla konuşma yasağının kaldırılmasına karar verdi.

ŞİRKETLER SIRAYA GİRDİ
Airbus'un özel olarak geliştirdiği OnAir sistemine göre 3 bin metre üzerinde uçuş yapan uçaklarda artık cep telefonuyla konuşmak riskli olmaktan çıkıyor. Yapılan açıklamada yeni sistem yardımıyla uçak dahilinde hem cep telefonuyla konuşmak hem de kısa mesaj (SMS) atmak mümkün olacak. Sistemi uçak için tehlikesiz kılan özelliğinin ise konuşma ve mesajları çok düşük frekans aralığında yönlendirerek uçağın konumlandırma (navigasyon) sistemlerini bozmaması gösteriliyor.

ABD İKNA OLMADI
Gelen bilgilere göre bir çok havacılık şirketi sistemi uçaklarına uygulamak için harekete geçti. Air France, Ryanair ve Tap Air Portugal OnAir'i hemen kullanıma alacaklarını duyurdu. Bu şirketleri Emirates ve AirAsia'nın izlemesi bekleniyor. Ancak kabin içerisinde yüksek sesle ve uzun süreli cep telefonu konuşmalarının diğer yolcuları rahatsız etmemesi için de ek önlemlerin alınacağı belirtiliyor. Verilen bilgilere göre kabin içerisinde yapılacak konuşmaların ücretlendirilmesi çok yüksek olacak. Ayrıca konuşmaların diğer yolcuları rahatsız etmesi halinde kabin görevlileri uyarılarda bulunacak. ABD'de ise durum çok farklı. Cep telefonlarının çevreye yaydığı manyetik dalgaların uçak için tehlikeli olduğunu düşünen Federal Havacılık Kurumu (FAA) yetkilileri halen yürürlükte olan yasağın kaldırılmasının söz konusu olmadığını belirtiyor. ABD'de terminal dahilinde yalnızca bavul teslimi yapılan alanda cep telefonuyla konuşulmasına izin veriliyor. Uçaklara yaklaşıldıkça arıza riskinin artacağını düşünen yetkililer birçok Amerikan havaalanında pasaport kontrolünden sonra cep kullanımının yasak olduğuna işaret ediyor.
Haberin fotoğrafları