kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Öğrenci tedavi olursa uyuşturucu cezası yok

Bülent AYDEMİR ANKARA
Okullarda uyuşturucu ile mücadelede yeni proje: Tedaviyi kabul eden öğrencinin disiplin cezası ertelenecek, ismi ise polise bildirilmeyecek. Okullarda kriz masaları oluşturulacak..
Okullarda öğrenciler arasında uyuşturucu madde kullanımının artması Milli Eğitim Bakanlığı'nı alarma geçirdi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okul-öğrenci aile işbirliği ile gençleri uyuşturucu batağından kurtarabilmek için bugüne kadar örneği bulunmayan bir eylem planını uygulamaya soktu. İşte planın detayları:

GİZLİ KALACAK
175 sayfadan oluşan Madde Kullanımı Önleme Kılavuzu'na göre, tedavi olmayı kabul eden öğrencinin disiplin cezası ertelenecek ve okul yönetimi ile tedaviyi kabul ettiğine ilişkin bir sözleşme imzalayacak. Öğrenci kendisini hazır hissedene kadar, bir hafta ya da 15 gün süreyle, uyuşturucu kullandığı ailesine söylenmeyecek. Eylem planına göre, bu süre sonunda görüşmeye çağrılan aileye, "Çocuğunuzun bir sorunu var" denilecek. Öğrenciye 2-3 ay durumunun değerlendirilip ona göre adım atılacağı ancak sözleşmeyi imzalamaması durumunda disiplin cezası uygulanacağı anlatılacak.

POLİS BİLMEYECEK
Tedavi görmeyi kabul eden öğrencinin ismi polise bildirilmeyecek, narkotik ekipleri de yalnızca öğrencilerin uyuşturucuyu nereden bulduğu, satıcıların yeri gibi bilgileri okuldaki rehberlik uzmanı aracılığıyla öğrenebilecek. Bir okulda uyuşturucu madde kullanılması ve madde bağımlılığının yaygınlaşması durumunda; kriz masası oluşturulacak. Kriz masası; yardım isteme, okulu güvenli hale getirme, olaylar hakkında bilgi toplama işlerini yaparken, polis ve sağlık görevlileri, medya ve anne babaların okula akın etmelerine hazırlıklı olacak. Madde kullanan öğrencinin; kullanılan maddenin türüne göre; sinirli, saldırgan, halüsinasyon görme, korkma, panik olma, yarı baygın olma, bilinç kaybı, uyuşma gibi tepkiler verebileceği belirtilirken; ailelerin de bir ajan gibi çocuklarını takip edip şu hususlara dikkat etmeleri isteniyor:

TAVIRLARI DEĞİŞİR
"En kesin yöntem kan ve idrar testleridir. Ancak ebeveynin kuşku duyduğu gençten bunu istemesi aralarındaki güven duygusunu zedeleyeceğinden uygun bir yöntem olmayabilir. En önemli ölçüt aniden ortaya çıkan davranış değişikliğidir. Okuldanevden kaçma, şiddet uygulama, önceden kullanmadığı bazı sözcükleri kullanması ipucudur. Ellerinde ve vücudunun değişik bölgelerinde daha önce rastlamadığınız titremeler veya kusma varsa, madde kullanımından şüphelenilebilir. Evden para çalma davranışı içine girebilir."