kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ermeni tezi çöktü

Ermeni lobisi yıllarca Hitler'in "Ermenilerin yok edildiğini bugün kim hatırlıyor" sözlerini, tezlerine dayanak olarak kullandı. Ancak İsrailli bir tarihçi, Nazi liderinin o sözleri hiç söylemediğini, muhabirin konuşmaları karıştırdığını ortaya çıkardı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ermeni tezi çöktü
Alman diktatör Adolf Hitler, 22 Ağustos 1939'da generalleriyle buluştu. Birkaç gün sonra çıkacak savaş öncesinde konuşan Hitler, neden Polonya'ya saldırmaya karar verdiğini şu sözlerle açıkladı: "Polonyalı kadın, çocuk ve erkeklere ölüm için birlikleri görevlendirdim. Ermenilerin yok edildiğini bugün kim hatırlıyor ki?"

'MERHAMET YOK'
Savaşı hazırlayan bu sözler tarihe geçti, Ermeni lobisinin Türkiye'ye karşı en önemli tezini oluşturdu, "Türkler, Yahudi soykırımına ilham oldu" dendi. Ancak Hitler'in hiç bu sözleri sarf etmediği ortaya çıktı. İsrail'in önde gelen tarihçilerinden Tom Segev, ifadeleri dünyaya duyuran Amerikalı gazetecinin hata yaptığını yazdı. Haaretz gazetesindeki yazıya göre, Nürnberg mahkemelerinde AP ajansının Hitler muhabiri Louis Lochner de tanıktı.

ABD'Lİ SAVCI BULDU
Sözleri orada aktardı. Ancak ayrı bir araştırma yürüten Amerikalı başsavcı, aynı gün iki ayrı konuşma yapan Hitler'in "Ermenilerin yok edildiğine ilişkin hiçbir söz kullanmadığını" saptadı. Lochner'in iki konuşmayı karıştırdığı ortaya çıktı. Bunun üzerine sözler tutanaklardan çıkarıldı. Ancak dışarıya gerçekten söylenmiş gibi sızdırıldı. Böylece hiç söylenmemiş sözler nedeniyle Yahudiler de ABD'de tasarıya destek çıktı.