kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
TÖREN NEW YORK'TA YAPILDI New York'ta yapılan ödül töreninde Rahmi Koç, ödülü kız kardeşi Semahat Arsel ile birlikte aldı.

'Para kazanmak yetmiyor başka alanlara yatırım şart'

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
Küresel Anıtlar Fonu, Koç Ailesi'ne kültür ve sanata yaptıkları katkı için özel ödül verdi. Ödülü kardeşi Semahat Arsel ile alan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, "Artık kendi işinin dışında yatırım yapmak şart oldu" dedi..
New York'ta The Pierre Oteli'nin balo salonunu dolduran yüzün üzerindeki tanınmış isim uzun uzun alkış tutarken; Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ve kız kardeşi Semahat Arsel kürsüye doğru yürüyordu. ABD'li ünlü işadamı David Rockefeller'dan Meksika'nın önceki Cumhurbaşkanı Ernesto Zedillo'ya, Coca-Cola'nın ikinci adamı Muhtar Kent'ten Mika Ertegün'e kadar salonda pek çok ünlü isim vardı. Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Koç ve Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç'un da bu törende hazır bulunmasının bir sebebi vardı. Çünkü, World Monuments Fund (Küresel Anıtlar Fonu) Koç Ailesi'nin tümünü kültür ve sanata yaptıkları katkı, tarihi eserleri korumak için gösterdikleri çabadan ötürü 2007 yılında özel bir ödüle layık görmüştü. Küresel Anıtlar Fonu'nun daha önce ödüle layık gördüğü isimler arasında, Rockefeller, Fiat'ın patronu Agnelli Ailesi, Ağa Han, Dünya Bankası Başkanı James Wolfenson ve Prens Charles da bulunuyor.

PARA KAZANMAK YETERLİ DEĞİL
Böylesine prestijli bir ödüle layık görülmek Koç Ailesi'ne en başarılı şirket listelerinde yer almaktan bile daha büyük onur veriyor sanki. Aileyle tören öncesi yaptığımız sohbet sırasında Ali Koç'un sözleri dikkat çekici: "Listelere girilebilir, dünya çapında ilgi çekebiliriz. Ama ticari başarının yanında böyle bir fonun kültür ve sanata yaptığı katkılardan dolayı sizi beğenip, gelmesi çok önemli." Rahmi Koç'un sözleri de oğlu Ali Koç'u destekler nitelikteydi: "Dünyada artık para kazanmak, büyük olmak yeterli değil. Artık kendi işinin dışında yatırım yapmak neredeyse vergi öder gibi mecburi sayılıyor."

FON GİZLİCE MÜZELERİ GEZDİ

Vehbi Koç Vakfı kanalıyla sağlık, eğitim ve kültür alanında yürüttükleri projeler yabancıların dikkatinden kaçmamıştı. Sadberk Hanım Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Suna-İnan Kıraç tarafından açılan Kaleiçi Müzesi, Pera Müzesi, Rahmi Koç başta olmak üzere aile fertlerinin arkeolojik kazılara, tarihi eserlerin restorasyonuna verdiği destek, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da izlenmişti. Koç Ailesi, Vehbi Koç Vakfı kanalıyla, bugüne kadar Afrodisias, Sagalaso ve Çatalhöyük'ün de bulunduğu pek çok antik kentin kazısına destek verdi. Vehbi Koç Vakfı Başkanı Semahat Arsel'den öğreniyoruz ki, bu ödül ile ilgili çalışmalar birkaç yıl öncesinden başlamış. Koç Ailesi'nin haberi dahi olmadan, Küresel Anıtlar Fonu'nun yetkilileri çeşitli defalar Türkiye'ye gelerek, Koç Ailesi'ne ait müzeleri dolaşmış, kültür ve sanat alanında yaptıkları işler konusunda bilgi almış. Rahmi Koç, "Bir kez de bizden bilgi istediler. Biz de nezaketen onları yemeğe davet ettik. Ödül vereceklerini bilmiyorduk' derken, Fon ile yollarının ne zaman kesiştiğini anlattı. Demre'deki Aziz Nicolas Kilisesi'nin duvar resimlerinin temizlenmesinde fon ne kadar para koyarsa, Vehbi Koç Vakfı da o kadar koymuş. İki yıl kilisenin restorasyonuna destek veren fon çekildikten sonra bu kez de Onasis Vakfı gelmiş.